DÜZCE’DE POTANSİYEL VAR

Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi’nde gerçekleşen Plant Konferansında Düzce’nin sektördeki potansiyeli tartışıldı. Dikmen, Düzce’nin önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi

 DÜZCE’DE POTANSİYEL VAR

 

Düzce Üniversitesi Orman Fakültesinde gerçekleşen Plant Konferansına İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ Genel Müdür Yardımcısı İsmail Akyol, Orman Mühendisi Selim Şirin, Düzce İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Hüseyin Dikmen, Yrd. Doç. Dr. Engin Eroğlu ve Plant Dergisi İmtiyaz Sahibi Remzi Adıyaman konuşmacı olarak katıldı. Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Konuralp Yerleşkesi Konferans Salonundaki panele çok sayıda öğrenci katıldı. Orman Fakültesi öğrencileri katılımcılara bol bol soru sorma imkanı buldu. Konuşmacılar öğrencilere sektördeki gelişmeler, üniversite sonrasında iş imkanları ve ülkemizde sektörün durumu hakkında bilgiler verdi. Konferans konuşmaların sonunda soru cevap bölümüyle sona erdi. Konferansın sonunda konuşmacılara teşekkür belgesi takdim edildi.

 

HEYECANI GÖRMEMİZ LAZIM

Konuralp Yerleşkesi Konferans Salonunu dolduran öğrenciler konuşmacıları dikkatle dinledi. Konferansa konuşmacı olarak katılan İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ Genel Müdür Yardımcısı İsmail Akyol, öğrencilere iş hayatı ile ilgili bilgiler verdi. Genel Müdür Yardımcısı Akyol, şunları ifade etti: "Biz kurumumuza yeni bir eleman alacağımız zaman, ilk önce o arkadaşımızın gözünün içine bakıyoruz. Biz orada bir heyecan görmek istiyoruz. İş konusunda yeniliklere açık olması gerekiyor. Ve önemli konulardan bir tanesi de uzmanlaşma, mutlaka bir konuda uzmanlaşın sulama, budama gibi konularda uzmanlaşmış elemana büyük ihtiyaç var."

 

DÜZCENİN POTANSİYELİ

Düzce İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Hüseyin Dikmen ise Düzcedeki çalışmalar hakkında bilgi verdi. Dikmen, şöyle konuştu: "İlimizde süs bitkiciliği yetiştiriciliği sektörü çok yeni. Düzcede bir potansiyel var. Belki şu anda çok düşük seviyelerde ama bu artacaktır. Resmi kayıtlara göre 200 dekar görünüyor ama bizim hedefimiz bunu 350 dekar civarında. Düzcenin böle bir potansiyeli var. İklim elverişli, toprak elverişli, üretici çalışkan, kalifiye üreticiler var. İşi bilen üreticiler var, çalışmak istediğimizde böyle bir potansiyel var. Bu potansiyeli nasıl artırabiliriz, biz bunun derdindeyiz. Hemen yanı başımızda da Sakarya örneği var. Düzcede neden olmasın?"

 

OKULUNA GERİ DÖNDÜ

Orman Mühendisi Selim Şirin, mezun olduğu okulda tekrar bulunmaktan mutlu olduğunu söyleyerek, Düzce Botanikte yaptıkları çalışmaları anlattı. Düzce Botanikte temel hedeflerinin Türkiyeye ithal olarak giren ağaçları ülkede yetiştirmek olduğunu söyleyen Şirin, "Türkiyeye sürekli olarak ithal bitki geliyor ama bu bitkilerin tamamını Türkiyede özellikle Sakarya - Düzce bölgesinde yetişebileceğini düşündük. Bununla ilgili AR-GE çalışmamızı yaptık. 3 sene boyunca da bu potansiyelin olduğunu göstermiş olduk. Burada yaptığımız faaliyetlerde önceliğimiz deneyimli personel yetiştirmek oldu. Ekibimizde 15 yıllık tecrübeye sahip arkadaşlar var. İlk başlarda bir takım sıkıntılar oldu; arazi sıkıntıları, ekonomik sıkıntılar ama 3 sene boyunca bu şirketi bir yerlere getirdik" diye konuştu.

 

NEDEN BİTKİ?

Yrd. Doç. Dr. Engin Eroğlu, "Biz ilk bitki derslerimize başlarken arkadaşlara bir soru yöneltiriz; neden bitki? Derslerimizde ilk cümlemiz bu olur. Diğer materyaller değil, neden bitki? Ve ilk dersten itibaren bunun cevabını aramaya başlarız. Bu cevabın peşinde koşarız. Koştuğumuz her dakika öğrendiğimiz her bitkiyle bu öğrendiğimiz her kelimeyi pekiştirmeye çalışırız. Bizim için en önemli materyal bitkidir; çünkü diğer tasarım branşlarından farkımızı ortaya koyan materyal bitkidir. Çünkü canlı bir materyaldir. Aynı zamanda değişen materyaldir. Size birden fazla alternatif sunar, farklılaşmalar sunar yıl içinde de gün içinde de... Bunlar kısa periyotlu da olabilir uzun periyotlu da olabilir."

 

 

 


Plant Magazine organized a conference in   Düzce Faculty of Forestry, conference has attracted great interest from students of department of Landscape Architecture. The major potential of ornamental plant production in Düzce region emphasized by participants.

 


Paylaş: 

Diğer Haberler