DÜNYA LALE ZİRVESİ İSTANBUL’DA YAPILDI

Daha önce Kanada, Avustralya, İngiltere ve Amerikada yapılan Dünya Lale Zirvesinin 5incisi İstanbul’da yapıldı.

DÜNYA LALE ZİRVESİ İSTANBUL’DA YAPILDI

 

5NCİ ZİRVE İSTANBULDA

Daha önce Kanada, Avustralya, İngiltere ve Amerikada yapılan Dünya Lale Zirvesinin 5incisi İstanbul Haliç Kongre Merkezinde gerçekleştirildi. İki gün süren ve 11 ülkeden 300e yakın delegenin katıldığı zirvede lale ile ilgili sunum yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliği, Lale Vakfının desteği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ağaç ve Peyzaj A.Ş.nin sponsorluğunda düzenlenen Lale Zirvesinin açılışında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Yıldız Parkını eski haline döndüreceklerini ve kentte Osmanlı Bahçelerini yeniden canlandıracaklarını söyledi.  Anlamlı ve duygulu bir zirvede birlikte olmaktan mutluluk duyduğunu ifade eden Başkan Topbaş: "Doğanın güzelliklerinden bir olan lale, İstanbulda çok daha fazla kök salmıştır. Osmanlı Döneminde de laleye ayrı bir değer verilmiştir ve tarihe iz bırakmış önemli bir bitkidir." dedi.

 

‘LALE EVİNE DÖNÜYOR

Osmanlıda lalenin çok önemli bir yeri olduğunu ifade eden Topbaş, Osmanlıda lalenin; tezhipte, seramikte, birçok hat sanatında görülmekte olduğunu ifade etti. İstanbulda bir dönem lalenin Osmanlıdaki kadar etkisi olmadığının altını çizen Başkan Topbaş, lalenin daha sonra Hollandada önem kazandığını kaydetti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak laleyi ana yurdunu geri getirmek için pek çok çalışmaya imza attıklarını anlatan Topbaş: "İstanbulda ‘lale evine dönüyor adlı bir çalışma başlattık. Hollandaya gidip İstanbulda lale ekimi yapmak istediğimi de anlattım. Yaptığımız çalışmayla yılda 15-16 milyon lale soğanını İstanbulda açar hale getirdik." dedi. Lale Zirvesinin açılışından sonra Başkan Kadir Topbaş basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

 

YILDIZ PARKI

Başkan Topbaş, bir gazetecinin Yıldız Parkının orijinal haline dönüştürülmesi ve Topkapı Sarayındaki saray bahçelerinin düzenlenmesine ilişkin soruya şu yanıtı verdi: "İstanbulluların şu an kullandığı Yıldız Parkı esasında tamamı değil. Geçmişteki orijinalinin 300 dönüm kadar bir kısmını kullanmaktayız. Bunu 3 etaplı olarak değerlendirdik. Özellikle, Abdülhamit döneminde yapılmış olan orijinaline çevirme üzerine bir çalışma var. Bunlardan bir tanesi -şu anda birinci olarak üzerinde durduğumuz- Birinci Boğaz Köprüsü yapılırken şantiye alanı olarak kullanılan ve şu an kapalı olan 70 dönümlük bir arazi var. Orayı Yıldız Parkı içerisine aktif olarak katmak. Arkasından sera bölgesi denilen bir yer var, orasını da kattığımız zaman toplamda 500 dönümlük bir alan olacak ve orijinal halini alacak.  Abdülhamit döneminde kayıt çok önemli ve esas. Arşiv çok önemli. Buradaki tüm işçilikler dahil ağaçlar, dikilen ağaçların cinslerine kadar çok detaylı kayıtları elimize geçti. Bunları değerlendirerek orijinal haline getirmeye çalışıyoruz."

 

‘GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK

Topkapı Sarayının sadece bir takım obje ve değerli eşyaların sergilendiği bir müze olmadığını ifade eden Başkan Topbaş sözlerine şöyle devam etti: "Topkapı Sarayının esasında yapı olarak da bir özelliği var. Başlı başına bir eser kendi adına. Bir de yaşam biçimi. Topkapı Sarayı büyük avluları, iç avluları ile birlikte bir bütün olarak baktığınız zaman gerçekte farklı bir değer. Turistlerin ve yerli yabancıların geldiği büyük bahçe. İç bahçe bölümleriyle ilgili daha önce düzenleme yaptık. Bir takım ilaveleri kaldırdık, boşalttık, gece kondu ve barakalar vardı, yıktık. Tanzim ederek Kültür Bakanlığı ve Topkapı Müze Müdürlüğüne bıraktık. Geçenlerde ziyaret esnasında bakımının eksik olduğunu gördüm, Park Bahçeler Daire Başkanlığımıza bu konuyla ilgili çalışma yapmasını hatta sadece yeniden düzenlemek değil, bundan sonraki bakımı da üstlendiğimiz gerektiğini söyledim. Neden? Buraya gelen insanlar gerçekte bir saraya girdiğini hissetmeli ve güzellik insanlara yansımalı. Hatta bahçeye de gittiklerinde kaşıkçı elması değil, sarayın yapısında bahçenin güzelliği de, önemli bir etki olmalıdır. İngiliz bahçelerini, kraliyet ve saray bahçelerini bilirsiniz. Bizimki de çok farklı güzellikleri var. Saray bahçelerinin maalesef unutulmuş ama bilinmeyen yönlerini tekrar gün yüzüne çıkartacağız." Zirve açılışında konuşan Türk Kültür Vakfı Bilimsel Danışmanı Prof. Dr. Nurhan Atasoy da Osmanlı Bahçeleri ve lale hakkında bir konuşma yaptı. Konuşmasında Başkan Topbaşa, ‘İstanbulu adeta çiçek bahçesine çevirdiniz. Size çok teşekkür ediyorum diyen Atasoy, Başkan Topbaşdan Osmanlı Bahçelerini yeniden canlandırmasını rica etti. Başkan Topbaş ise sahneye gelerek Osmanlı Bahçeleri hakkında yeni bir çalışmalarının olduğunu açıkladı.

 

 

 

World Tulip Summit previously organised in Canada, Australia, England and America the 5th one  was held at the  Istanbul Golden Horn Congress Center. Summit contiued two days and nearly 300 delegates from 11 countries participated. Participants made ​​ presentations about tulips. Mayor of Istanbul Metropolitan Municipality Mr. Kadir TOPBAŞ spoke  at the summit  and he mentioned that they are making effort to return tulips to its homeland. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Paylaş: 

Diğer Haberler