Dünyada ve Türkiye’de Süs Bitkileri Sektörü ve Trendler

Ankara Ticaret Odası 23 No’lu Aktarlar ve Çiçekçiler Meslek Komitesi tarafından Dünyada ve Türkiye’de Süs Bitkileri Sektörü ve Trendler programı düzenlendi.

Dünyada ve Türkiye’de Süs Bitkileri Sektörü ve Trendler

Ankara Ticaret Odası 23 No’lu Aktarlar ve Çiçekçiler Meslek Komitesi tarafından Dünyada ve Türkiye’de Süs Bitkileri Sektörü ve Trendler programı düzenlendi.

Programda konuşan ATO Başkanı Baran süs bitkileri sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin dünyadaki gelişmeleri takip ederek, daha hızlı ilerleme kaydedebilmesi açısından eğitim programları düzenlenmesinin önemli olduğunu kaydederek, sektörün belgeli meslek haline gelebilmesi için Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile çalışma yürüttükleri bilgisini verdi.

Coğrafi konum ve iklim özellikleri açısından Türkiye'nin süs bitkileri alanında gelişmeye açık olduğunu bildiren Baran, doğru planlama ve üretim ile sektörün ihracatının hali hazırda olan 100 milyon dolarlık rakamın üzerine çıkartılabileceğini ifade etti. Baran, "İhracat potansiyelini yükseltmek için birçok avantaja sahibiz. Bu konuda eğitimin de çok önemli olduğunu biliyorum. Çiçekçilik ve kesme süs bitkileri alanında çalışanlarımızı eğitim ile bilinçlendirerek hem sektörü geliştirir hem de katma değerini artırabiliriz" dedi.

ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Yılmaz da yaptığı konuşmada yüksek ihracat, yüksek kar ve yüksek hasat yapan sektörün, kent ekonomisi için bir değer oluşturduğunu kaydetti. Sektörün satış yaptığı mezatlara da değinen Yılmaz, mezatların önemli bir kültür sahası olduğunu da anlattı. Yılmaz, "Mezatlar sadece uygun fiyata kooperatif usulü satış yaptığımız veya satın aldığımız yer değil birbirimize tahammülümüzü geliştirdiğimiz, ekmeğimizi, zamanımızı, bereketimizi paylaştığımız, sevgimizi arttırdığımız yer. Mezat tarafını biraz daha güçlendirmeliyiz. Daha işlevsel bir yaşam alanına dönüştürmeliyiz" diye konuştu. Eğitimler sayesinde mesleğin daha iyi icra edilebileceğini belirten Yılmaz, bu sayede sektörün itibarının da artacağını söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından, Prof. Dr. Soner Kazaz "Dünyada ve Türkiye'de Süs Bitkileri Sektörü ve Geleceğe Yönelik Öngörüler ve Çiçeklerin Hasat Sonrası Ömürleri Nasıl Uzatılır" başlıklı sunum yaparken, Zekai Arapoğlu ise "Modern Çiçek Tasarımı" konusunda bilgiler verdi.


Paylaş: 

Diğer Haberler