VAR Design Studio, 37 yıldır insan, mekan ve psikoloji bütünlüğünü koruyarak, müşterilerinin ihtiyaçlarını kalite ve estetikten ödün vermeden özgün projelerle hayata geçiriyor. Her yeni projede çevreyi koruma ve çevre kirliliğini önleme konularında sürekli iyileştirmeler sağlayarak gelecek nesillere daha iyi yaşam kalitesi sağlayacak bir ortam bırakmayı taahhüt ediyor.
Büyükçekmece & Beylikdüzü Kordon Boyu Sahili Düzenleme Projesi 1.Etap
İstanbul'da denize girme aktivitesi plajlarda güneşlenip serin sulara kendini bırakma halini almadan önce, "deniz hamamı" adı verilen dışa kapalı mekanlarda gerçekleştirilirdi. 19. yüzyılda kentin kıyılarında yer alan çok fazla sayıda deniz hamamı, biletli girişiyle kıyıdan belirli bir uzaklıkta kurulan derme çatma ahşap barakalar biçimindeydi. Bu barakaların içindeki platformlardan denize girilirdi.
Yaz ayları geldiğinde mis kokan ağaçlar ve denizin esintileriyle hamam bakıcıları eşliğinde halk deniz hamamlarına akın edermiş. 1867 yılında büyüğüyle küçüğüyle İstanbul'da 62 deniz hamamı bulunuyormuş. Bunların 34'ü erkeklere, 28'i de kadınlara aitmiş. Kadın ve erkek için inşa edilen deniz hamamları arasında en az iki yüz adım bulunur, kadınların kabinleri deniz seviyesine kadar kapalıyken erkeklerin hamamlarının altı genellikle açık bırakılırmış.
Atatürk 1935'te bir Florya gezisinde sahile hayran kalıyor ve acilen düzenlenip modern bir tesis olarak halka kazandırılmasını istiyor. Bu esnada İstanbul Belediyesi deniz kenarına Atatürk için bir yazlık köşk inşa ettiriyor. Mimar Seyfi Arkan'ın tasarladığı bina bir iskele gibi kıyıdan açıkta, ayaklar üzerinde yükseltilmiş bir platform üzerine inşa ediliyor. İnşa sürecinin başından itibaren Atatürk burayı sık sık ziyaret ediyor ve henüz tamamlanmamış yazlık evinin önünde şık mayosuyla vakit geçiriyor.
İlerleyen yıllarda Florya plajını Ataköy, Moda, Caddebostan, Büyükdere, Tarabya, Kilyos, Salacak, Suadiye ve Süreyya plajları takip ediyor.
1926 yılında kurulan, gazinosu ile de meşhur olan Büyükdere Plajı ise tam bir eğlence ve dinlenme mekanı haline geliyor. Plajın sembolü ise üç kademeli atlama kulesi.
İstanbul'un ve İstanbullunun zaman içerisinde kaybettiği bu değerleri, Büyükçekmece ve Beylikdüzü Koyu'nda yaşatmak, geliştirmek ve sürdürülebilirliğini sağlamak bizim için çıkış noktalarından en önemlisi oldu. İki etaptan oluşan Büyükçekmece & Beylikdüzü Kordonboyu Sahili Düzenleme Projesi modern görünümü ve 6.5 kilometre boyunca kesintisiz sahili, yürüyüş ve bisiklet yolları ile engelli dostu projenin 1. Etap'ı yaklaşık 280 bin metrekarelik alanda 3 kısım halinde planlandı.
Karbon ayak izini azaltmak adına bisiklet kiralama noktaları, elektrikli gezi treni, kablosuz şarj ve Wi-Fi özellikli solar banklar, akülü engelli aracı şarj istasyonları, modernize su sebilleri gibi donatılar ile dört mevsim yaşanan ve yaşatılan, çevreci bir proje olması hedeflendi.
Proje alanı 3 farklı kullanım tipine sahip olup, bunlar;
1) Konut ve ticari alanlar
2) Kıyı yaya promenadı
3) Kumsal ve deniz kullanımları şeklinde sıralanabilir.
Arazi plastiğine üst düzeyde önem verilmiş olup, dünyada ve ülkemizde gittikçe azalan kıyısal alanların önemi düşünülerek tarihi süreç içerisinde kullanılan, günümüzde de aktif olarak denize girilebilen yerlerden biri olan Büyükçekece ve Beylikdüzü sahilindeki kumsal alanlar mutlak suretle korundu. Zaman zaman lodos ve şiddetli dalgalarla zarar gören mevcut yürüyüş yolu kademeleri proje kapsamında yeniden ele alındı. Batimetrik ölçümler, dalga analizi çalışmaları vd. mühendislik hizmetleri müşavir firma tarafından yapılmış olup, tekniğine uygun olarak bazı bölgelerde yerinde döküm su içi beton bloklar ile bazı bölgelerde ek olarak fore kazık sistemi ile düzenlendi.
Proje alanında bulunan 2 bin 223 mevcut ağacın tamamı tür, cins, form ve estetik açıdan değerlendirilmiş olup, bölgede yapılan bazı etkinlikler, yürüyüşler vb. çeşitli alternatiflere olanak sağlayacak şekilde nakledilen bitkiler ile birlikte mevcut bitki örtüsü maksimum düzeyde korundu. Tüm kullanıcıların serbest ve yasaksız bir sahil şeridi kullanımı tasarım ilkelerimizin en önemlilerinden biri oldu. Sahil ile kullanıcıların bağlantısını olumsuz yönde etkileyen yaya promenadının deniz tarafındaki kafe-restoran vb. yeme içme alanlarının tamamı kaldırıldı. Engelli kullanıcıların sahile erişimini kolaylaştırmak adına 10 farklı bölgede engelli rampası ve eşit aralıklarla akülü engelli araç şarj istasyonu tasarlandı.
6,5km uzunluğunda kesintisiz yürüyüş, koşu ve bisiklet yolunun planlandığı projede 1km aralıklarla bisiklet parkı da mevcut. Engelli kullanıcıların denize girebilmeleri için kumsalda 50 metre uzunluğunda bir platform tasarlandı. Kumsal alanında giyinme-soyunma kabinleri ve toplam duş ve çok ihtiyaç duyulan ayak yıkama alanları tasarlandı. Kumsal alanların haricinde halkın tercih ettiği denize girme aktivitesini kolaylaştırmak adına 50 metre aralıklarla deniz merdiveni düşünüldü. Çocukların zevkle vakit geçirecekleri su merdivenleri ve su kaydırağı ile proje alanı zenginleştirilmiş oldu.
Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü yaşatmak, gelecek nesillere sevgisini aşılamak adına 1881 yılında Selanik'te dünyaya geldiği evin bir benzeri Atatürk Evi Devrim Müzesi olarak inşa edildi. Modern ve yüksek teknoloji içeren bu müzeyle birlikte 1. TBMM Meclis Binası'nın birebir aynısının inşa edileceği Cumhuriyet Kent Meydanı projesi de tarih ile bağımızı güçlendirecek önemli bir merkez olma niteliğinde.
Proje tam anlamıyla hayata geçirildiğinde içerisinde halk plajları, çocuk plajı, dezavantajlılar plajı, manzara seyir terasları, manzara seyir kulesi, çim amfi ve açık hava sineması, oturma ve dinlenme birimleri, gölge elemanları, kafeler ve satış birimleri yer alacak. Büyükçekmece ilçesi yıllar içerisinde kazanmış olduğu çağdaş kentsel imaj ve Büyükçekmece & Beylikdüzü Kordonboyu Sahili Düzenleme Projesi'sinin bitişiğinde yapımı henüz yeni tamamlanan Kıyı İstanbul (Büyükçekmece Marina) yatırımı ile birbirini tamamlayan sahil projesi bölgenin başlıca turistik destinasyonlarından biri haline gelecektir.
Daha önce Beylikdüzü Belediyesi bünyesinde Beylikdüzü Yaşam Vadisi 1.Etap için hazırladıkları peyzaj projesiyle bölge halkına, kentin içinde nefes alabilecekleri modern bir park sunan VAR Design, sahil projesinin uygulaması tamamlandığında Büyükçekmece'de de adından sıkça söz ettirecek gibi gözüküyor.
2020-2021 yıllarında tamamlanan proje İstanbul Büyükşehir Belediyesi idaresinde hayata geçirildi.
TÜMAŞ Türk Mühendislik Müşavirlik ve Müteahhitlik A.Ş.'nin müşavirliğini üstlendiği çalışmanın peyzaj projeleri VAR Design Studio tarafından hayata geçirildi.
Proje Ekibi
Prof. Dr. Mustafa VAR - Danışman (YTÜ Öğr. Üyesi)
Ömer Tarık VAR, Peyzaj Mimarı
Eren MURAT, Peyzaj Mimarı
Fatih POLAT, Peyzaj Mimarı
Maide Mine GÜRDAL, Peyzaj Mimarı
Emirhan YILMAZ, Peyzaj Mimarı
Dilara TUNCER, Peyzaj Mimarı
Ceren Elif TUFAN, Peyzaj Mimarı
Yardımcılar
Alper KARA, Peyzaj Mimarı
Burcu ÖRLÜ, Peyzaj Mimarı
H. Dilara ŞİNDİ, Peyzaj Mimarı
Sinem ÜSTÜN, Peyzaj Mimarı
Fotoğraflar:
- Suna ve İnan Kıraç Vakfı Fotoğraf Koleksiyonu
- İstanbul'daDeniz Sefası: Deniz Hamamından Plaja Nostalji Sergisi (Küratör Prof. Dr. Zafer Toprak)