FİDEBİRLİK’TEN HASTALIKLAR VE HİJYEN YÖNETİMİ ÇALIŞTAYI
Fide Üreticileri Alt Birliği ( FİDEBİRLİK), Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Ege Üniversitesi Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TOTEM) iş birliğinde ‘’Türkiye’de Sebze Fidelerinde Görülen Önemli Hastalıklar, Hijyen Yönetimi ve Yeni Yaklaşımlar’’ ana temalı çalıştay düzenledi.
7-8 Ekim 2019 tarihlerinde Antalya’da düzenlenen çalıştayın açılışında konuşan FİDEBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi KANDEMİR, FİDEBİRLİK’in yaptığı çalışmaları ve fideciliğin son durumunu anlattıktan sonra, sektörün çözüm bekleyen sorunlarını gündeme getirdi.
KANDEMİR özetle; “ Fide üretici belgesi elde etme şartları kolaylaştırılmaya çalışılıyor. Söz konusu değişiklik kabul edilirse modern fide üretiminde yaşanan gelişmelerin önü kesilecek. Hijyen kuralları alt üst olacak. Salgın hastalıklar yaygınlaşacak.’’ şeklinde konuştu.
Karantinaya tabi zararlı organizmaların analizi yapılmayan standart tohumların fide işletmelerinde girdi olarak kullanımının teşvik edilmesinin hastalıklara zemin hazırlayacağını kaydeden KANDEMİR, “çiftçinin maliyetlerinin düşmesi için fidenin KDV’sinin tohumda olduğu gibi %1’e inmesini, kayıt dışılığın önlenmesi için FİDEBİRLİK üyelerinden fide alan çiftçilerin desteklenmesini” istedi.
KANDEMİR, fide sektörünün mevsimlik işçi kullanımı ile ilgili sorunları konusunda ise şunları söyledi; "Mevcut iş yasasında 50 kişiye kadar işçi çalıştıran tarım işletmeleri sezonluk çalışanları için ihbar ve kıdem tazminatından muaftır. Orta ölçekli işletmelerde bile bu sınır birkaç katına çıkmaktadır. Sınırın kalkması işletme ölçeklerimizin büyümesini sağlayacaktır."
***
Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş AKCAN ise, TÜRKTOB ve Alt Birliklerinin eylem ve söylem birliği içinde, ellerindeki imkânların sınırlarını zorlayarak çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.
AKCAN, Tarım ve Orman Bakanlığının fide üreticilerinin sahip olması gereken donanımlar ile ilgili bir yönetmelik taslağını sektörün görüşüne açtığını hatırlatarak, ‘’Bu taslakta fide üreticileri A ve B sınıfı olmak üzere ayrı ayrı tanımlanmak istenmiş, büyük yatırım ile işini profesyonelce yapan işletmelerimizin yanında çok daha ilkel şartlarda üretim yapanlar sektöre sokulmaya çalışılmıştı.
Bizlerde hem TÜRKTOB hem de FİDEBİRLİK olarak fide sektörünün yakaladığı başarının artması için; üretimin modern seralarda, otomatik sulama, gübreleme ve havalandırma teknikleriyle yapılmasının devam etmesi gerektiğini aksi halde mevcut kazanımların heba olacağını, sektörün uzun süreden beri mücadele ettiği kayıt dışı ve kalitesiz üretimin artacağını söylemiştik.
Bu söylemimizi hem Tarım ve Orman Bakanlığına ilettik, hem de yazılı ve görsel basın aracılığı ile ilgili kamuoyu ile paylaştık.
Sonuç olarak en azından şimdilik konunun gündemden kalktığını söyleyebilirim.’’ dedi.
***
Tarım ve Orman Bakanlığında üst düzey yöneticilerin sürekli değiştiğini, altı aydır Tohumculuk Dairesi Başkanı atanmadığını ifade eden AKCAN, bu durumun sektörün sorunlarının çözüm sürecini yavaşlattığını söyledi.
AKCAN, GDO, Hibrit Tohum, buğday genetiği, sektörün sermaye yapısı konusunda toplumdaki yanlış bilgilerin düzeltilmesi için TÜRKTOB’un yaptığı çalışmalara destek istedi.
***
Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa ÖZEN sektörün tüm aktörleri arasında iş birliğinin güçlenmesi gerektiğini kaydederek, özetle; "Söylemlerimizi eyleme dönüştürmeliyiz. Zamanı çok daha iyi kullanmalıyız. Artık sonuç odaklı çalışmalıyız." ifadelerini kullandı.
***
Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TOTEM) Müdürü Prof. Dr. Hülya İLBİ, kurumunun faaliyetlerini anlatırken, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Bitki Sağlığı Dairesi Başkanı Dr. Suat KAYMAK ise TAGEM ve bağlı enstitülerinin Türkiye’nin üretim potansiyelini tam olarak kullanması için çalıştığını, üretim ve ticarette özel sektörün ağırlığının artmasının sevindirici olduğunu kaydetti.
***
Çalıştayda;
- Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Hakan FİDAN, Domates Kahverengi Buruşuk Meyve Virüsü
- Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Nedim ÇETİNKAYA, Marulda Görülen Fusarium Oxysporium Hastalığı
- Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yeşim AYSAN, Domateste Mekanik Olarak Taşınan Bakteriyel Patojenler İçin Hijyen Protokolü ve Domateste Benek ve Leke Hastalığı
- FAS Tarım Enstitüsünden Prof.Dr. M’Barek FATMİ, Domates Bakteriyel Solgunluk Hastalığı
- Georgia Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ron R. WALCOTT, Kavun ve Karpuzda Görülen Bakteriyel Solgunluk Hastalığı ile Karpuz meyve Lekesi Hastalığı
- Hebrew Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Saul BURDMAN, Acidovorax Citrulli – Konukçu İlişkileri ve Karpuz Meyve Lekesi Hastalığı
- Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsünden Dr. Nurşen ÜSTÜN, Domateste Görülen Ralstonia Solanacearum’un Mevcut Durumu
sunumları yapıldı.