YEŞİL VADİ PROJESİ
Beylikdüzü ve çevre sakinlerinin yıllardır beklediği ‘Yeşil Vadi projesi gerçek oluyor. Beylikdüzü Belediye EskiGreen Valley project which implemented by the Municipality of Beylikdüzü will bring a new look to district. The project planned in 6 stage, and first stage of work is completed. Municipal crews works with keeping "green" in the forefront and there will be located a thousand square meter greenhouse also. Başkanı Yusuf Uzunun bizzat ilgilenip, yakından takip ettiği Yeşil Vadi Projesi, Beylikdüzüne yeni bir görünüm ve soluk getirecek. Çalışmalar öncesinde dere yatağı görünümünde olan Yeşil Vadi, 6 etaba ayrıldı. Birinci etap ile başlayan çalışmalar nüfus yoğunluğuna göre diğer etaplarla devam edecek. Her etaba bir tema yüklenen parkta 1nci etabın teması ‘Botanik ParkNULL, 2nci etabın Kültür Parkı, 3ncü etabın Eğlence Parkı, 4ncü etabın Doğa Yaşam Parkı, 5nci etabın teması ise Su Parkı olarak belirlendi.
SERA OLUŞTURULACAK
Oldukça maliyetli olan birinci etap çalışmasında birçok bitki ve ağaç türleri getirilip, alana dikilecek. Botanik Park kapsamında Türkiyenin topografik ve iklim yapısına uygun ağaç ve bitkiler getirilecek. Karasal, tropikal ve farklı iklim şartlarında yetişen bitkiler yer alacak. Kimi yerde kurumuş bitkilerle, arbertum denen bir sanatla bazı bitkiler müze anlayışı içinde vatandaşlara gösterilebilecek. Alanda 4 bölümden oluşturulması düşünülen seranın bir bölümü tropikal ve subtropikal iklime uygun, savan adı verilen otsu bitkilerden oluşturulacak. Diğer bölümü ise sıcak ve kurak çöl iklimi bitki örtüsü kaktüslerin yetişebileceği şekilde hazırlanacak. Bin metre kare olarak düşünülen sera kendi içerisinde de 12 ayrı bölümden oluşacak. Her bölümde bitkinin sevdiği iklim koşulları yapay olarak oluşturulup, sergilenecek.
GÖLET İÇİNDE ÇİÇEKLER
Alanın, bitki ve yeşilliklerin sulanmasının kendi kendine yetecek şekilde bir yapıya getirilmesi sağlandı. Bitki türü olarak da tamamen doğal bitkiler seçildi. Alanın tamamında iki tane şelale ve gölet olacak. Gölette, Nilüfer ve suda yaşayan bitkiler olacak. Göletin çevresinde yürüyüş yolları ve oturma birimleri de yer alacak. Alanın belli kısımlarına yakın noktalarda dört ayrı meydan yer alacak ve her bir meydan da 600 ile bin metrekare arasında olacak. Buralarda çeşitli sergiler, eğlenceler, müzik aktiviteleri gibi etkinlikler olacak. Bu meydanlara yakın noktalarda, insanların su ihtiyaçlarını karşılayabilecek olan altı adet çeşme öngörülmekte. Bu çeşmelerin ikisi giriş noktalarına yakın olacak, diğerleri ise meydanlara yakın şekilde konumlandırılacak.
AYDINLATMA SİSTEMİ
Alanda, insanların yürüyeceği yollarda ve meydanlarda gerekli aydınlatmalar yapılacak. Diğer noktalarda ise, sadece insanların ihtiyaç duyabileceği doğal aydınlatmalar olacak. Alan, gündüz gibi aydınlatılmayacak. İnsanların yürüdüğü yolların, buluştuğu meydan ve mekanların istenilen aydınlıkta olması, diğer noktalarda ise sadece olması gereken, doğala yakın bir aydınlatma olacak. Örneğin bitkilerin aydınlatılması, görselliğin ön plana çıkarılması gibi, insanın gözünün seçebileceği kadar bir ışıklandırma yapılacak.
DOĞALLIK ÖN PLANDA
Beylikdüzü Belediyesi ekipleri, alanın doğal yapıya uygun bir şekilde düzenlenmesini ön planda tutuyor. Ekipler bu kapsamda yürüttükleri çalışmalarda doğal görünümlü malzemeleri tercih ediyor. Bu kapsamda tercih edilen traversi de özellikle son dönemde hayata geçirilen peyzaj çalışmalarında büyük ilgi görüyor. Peyzajda merdiven yapımında, çiçeklik yapımında, duvar yapımında, yol yapımında kullanılan, aradaki mıcır taşlarıyla kombine edilerek çok güzel ve estetik görünümler kazandıran bir malzeme olan travers estetiği de öne çıkarıyor.
170 TÜRDE AĞAÇ
Alana, yaklaşık olarak 170 tür ağaç dikilecek. Toplamdaki ağaç sayısının ise bin 700 ile bin 800 arasında olması planlanıyor. Alanda, bu ağaçların yanı sıra 700-710 arasında çalı ve bodur bitki de yer alacak. Bunlar gruplar halinde 5er, 10ar veya 20şer olarak dikileceği için mevcut ağaç, ağaççık ve bodur bitki sayısı 55 bine ulaşacak. Botanik Bahçede hemen hemen tüm ağaç türleri yer alacak. İbreli ağaçlar, geniş yapraklı ağaçlar, palmiyeler, kaktüsler, dış mekan süs bitkileri, sarmaşık türleri, güller, aromatik bitkiler, çok yıllık otsu bitkiler, su bitkileri, soğanlı bitkiler, çok yıllık çiçekli bitkiler ve şifalı bitkilere kadar çok değişik ve çeşitte bitkiler olacak. Ağaç ve bitkilerin bir kısmı Orman Bakanlığından bir kısmı da İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler Daire Başkanlığı tarafından temin edildi. Botanik Bahçesi içerisinde ayrıca 1 adet cafe restaurant olacak. Bunun dışında bu tür bir birim, projede yer almıyor. Beylikdüzü Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü 16 mimar ve mühendis ile yürüttüğü çalışmayı en kısa zamanda bitirmeyi amaçlıyor.
SAHİL BİR HARİKA
Beylikdüzü Belediyesi ayrıca; Gürpınar Mahallesi Dalyan Caddesi üzeri Pirireis Parkı- Gürpınar Sahilinde yürüttüğü çalışmalar ile de dikkat çekiyor. 152 bin metre kare olan parkta çevre düzenlemesi yapılarak Beylikdüzüne estetik bir görünüm kazandırıldı. Piknik alanları, su parkı, yürüyüş yolu, bisiklet yolu, plaj voleybol sahası, çocuk oyun grupları, fitness aletleri, halk plajı, sahilde fitness aletleri, seyir terası - merdivenler, sahildeki piri reis parkı, sahil kumsal, WindSurf kulübü, sualtı sporları kulübü, zabıta kontrol noktası, büfe, WC, kafe ile restaurant bulunan park ve sahil özellikle yaz aylarında keyifli zamanların geçirileceği bir yer haline geldi.