MUCİZE ÇİM ZOYSİA

Akdeniz ikliminde harikalar yaratan Mucize Çim Zoysia, her türlü toprak yapısını kabul etmesiyle çok dayanıklı, bakımı kolay ve gölge alanlara dayanıklı bir çim türü.

MUCİZE ÇİM ZOYSİA

Küresel iklim değişikliği nedeniyle ısınan Dünyamızda, kuraklığa dayanıklı Zoysia çimi ile Türkiye’nin bütün bölgelerinde çim yetiştirmek kolaylaştı. ‘Mucize Çim’ olarak adlandırılan Zoysia çimi ile çim alanlarda istenilen sonuçlar kolaylıkla elde edilebiliyor. Gülgün PEYZAJ’ın Türkiye’ye sunduğu Zoysia çimi, ‘sürdürülebilir’ bir çim türü olarak, büyük avantajlar sağlıyor.

Özellikle sıcak yaz aylarında, çim yetiştirmenin zorlukları bütün uygulamacılar ve kullanıcılarca malum. Zorlukları aşmak için yıllarca ‘Akdeniz Karışımı’ (Bermuda grass, LoliumPerenne, Festucassp.) kullanıldı. Yine de istenilen çim görüntüsü elde edilemedi. Mucize Çim Zoysia ise iklimi, yazları sıcak olan bölgelere uygun yapısıyla ve her türlü toprak yapısını kabul etmesiyle çok dayanıklı, bakımı kolay ve gölge alanlara dayanıklı bir çim türüdür. Koyu yeşil renkli Zoysia, yabani ot ile kaplı alanlarda bile gelişimini sürdürürken diğer otsu bitkilerin yaşamasına izin vermemektedir.

 

 

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇİM ZOYSIA

 

Mucize Çim Zoysia’yı, Gülgün Peyzaj sahibi Ahmet Gülgün anlattı: Zoysia’nın gerçekten mucize bir çim olduğunu kullandıkça öğrendik. Bu çim bir defa alanı kapladığı zaman alanınızdan bir daha çıkmıyor; halı gibi, homojen bir görüntüye sahip oluyor. O kadar sık dokulu ki, bu nedenle ot çıkartmıyor. Uygulamacılar olarak, en büyük sıkıntıyı yabancı otlarla mücadelede çekiyoruz. Tek tip bir görüntüyü yakalayamıyoruz. İlk yıl homojen görüntüyü yakalasak bile bunu ikinci yıl kaybediyoruz. Bu sorun bizim için çok ağır bir sorundu. Antalya gibi vejetasyon süresinin 10 ay sürdüğü bir bölgede yabancı otlarla mücadele etmek çok zordu. Bu çim sıklığı nedeniyle yabancı ot sorununu kesinlikle ortadan kaldırdı. Tam kapladıktan sonra, topraktan suyu salmadığı için haftada iki veya üç sulamayla yönetilebilecek kadar az su istiyor.

 

 

HASTALIKLA KARŞILAŞMADIM

 

Tatları sebebiyle, böcekler ve kurtlar bu çime, zarar vermediğini söyleyen Ahmet Gülgün, Zoysia çimin faydalarını şöyle sıralamaya devam ediyor: Kimyasal ilaç kullanımı sıfır.

Bilinen bir hastalığı yok. Amerika’da kaynaklarda zaman zaman Rhizoctonia solani hastalığı bildiriliyor, fakat ben 10 yıldır bunun üzerinde çalışıyorum, Antalya’da herhangi bir hastalığıyla karşılaşmadım.

Soğuğa dayanıklı sıcak iklim türüdür. Geçiş bölgesi (transition zone) olarak adlandırılan ülkemizin her yerinde yetiştirilebilir.

 

 

SOĞUĞA DAYANIKLI SICAK İKLİM TÜRÜ

 

Zoysia japonica’nın farklı iklim şartlarına da dayanaklı bir yapıya sahip olduğunun altını çizen Gülgün, “Zoysia japonica, soğuğa en dayanıklı sıcak iklim çimi olarak adlandırılıyor. Bildiğiniz gibi dünyada çim türleri sıcak iklim, serin iklim türü olarak ikiye ayrılıyor. Sıcak iklim türleri içerisinde de soğuğa en dayanıklı olanı Zoysia, fakat şunu söylemem gerekiyor; +5 derecenin altına düşen sıcaklıklarda sararma yapıyor. +5 dereceye düşene kadar da sararmıyor ve baharın ilk aylarında hemen uyanıyor. Kış aylarını sarı geçiren fakat Antalya gibi 10 ay sıcaklığı sıfırın altına düşmeyen bir bölgede 10 ay süresince yeşil tutabildiğimiz bir çim türü. Ama bunu yaz kış yeşil tutmak istiyorsanız, üstüne kışlık çim tohumları atarak bu çimi yine yönetebilirsiniz, 12 ay yeşil tutabilirsiniz. Homojen görüntüsünü kaybetmeden bunu yapabilirsiniz” diye konuştu.

 

 

ZOYSIA HAKKINDA KISA BİLGİLER

* Kuraklığa dayanıklıdır,

* Koyu yeşil renkli çim türüdür,

* Tuza toleransı oldukça yüksektir,

* Bakımı diğer sıcak iklim çimlerine göre daha kolaydır,

* Gölgeye dayanıklıdır, gün içinde 2-3 saat ışık alan alanlarda yetişebilir,

* Böcek ve hastalıklara dayanıklılığı yüksektir,

* Bermuda türüne göre geç dormant (kış uykusu) olmaktadır,

* Yabani ot mücadele masraflarını ortadan kaldırır,

* Zoysia’nın kesim isteği diğer sıcak iklim çim türlerine göre daha azdır,

* Gübre talebi azdır,

* Bu nedenlerden dolayı büyük alanlarda uygulanması ile işçilik, gübre, sulama ve ilaç masraflarında ciddi tasarruflar sağlanır,

 

 

UYGULANMASI

 

Zoysia fideler halinde alana uygulanmaktadır. Hazır kalıp çim üretimi de yapılmaktadır. Fide ile uygulamada nakliye maliyeti, rulo çim nakliyesine göre 1/8 daha azdır. Uygulama yapılacak alanlardaki duruma göre izlenen yöntemler şöyle sıralanabilir:

* Sahada toprak işlemesine gerek kalmadan mevcut bozuk çim içine fideler dikilebilir.

* Yeni tesis edilecek alanlarda tesfiye sonrası dikim gerçekleştirilir. Her iki tip uygulama sonrasında da alanların Zoysia’nın alan kaplama süresi, yeni hazırlık yapılmış alanlarda 3 ay, eski ve bozuk çim alana dikimde 2 gelişim sezonu sürmektedir. Fide dikimi ile birlikte gübre, sulama programı ciddiyetle takip edildiği takdirde bu süre kısalmaktadır. Dikim uygulaması plugger yardımı ile toprakta açılan deliklere fidelerin yerleştirilmesiyle olur.

 

 

 

ZOYSIA ÇİMİ

 

‘TEK ÇİM, ÇOK FAYDA’ 

 


Paylaş: 

Diğer Haberler