Plant Akademi İTÜ’de Öğrencilerle Buluştu

Plant Dergi tarafından düzenlenen Plant Akademi söyleşilerinin yeni eğitim yılındaki dördüncü durağı İstanbul Teknik Üniversitesi oldu.

Plant Akademi İTÜ’de Öğrencilerle Buluştu

 

"Peyzaj Tasarımında Yeni Yaklaşımlar" başlığı altında güncel konuların ele alındığı söyleşiye; İTÜ Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hayriye Eşbah Tunçay, Bursa Tarım ve Peyzaj A.Ş Genel Müdürü Semih Polat, PTM Proje Tasarım Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Engin Aktaş, Peyzaj Mimarı ve Mimar Mehmet Alpertong katıldı.

 

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Hayriye Eşbah Tunçay; "Çok değerli isimleri öğrencilerimizle buluşturan Plant Dergisi ekibine ve Remzi Adıyaman'a çok teşekkür ederiz. Yeni yaklaşımlar açısından doğa temelli tasarım ve sürdürülebilirlik oldukça ön plana çıkıyor. Bu bağlamda hazırlanan projelerinize uluslararası destekler alabilirsiniz. Bu yönde projeler üretilerek haya geçirdiğimiz sürece gelecek daha yaşanabilir olacaktır" dedi.

 

Üretimde yapılan yeniliklerin hem pazara hem de üretim sahalarında uygulanması aşamalarına değinen Peyzaj Mimarı ve Mimar Mehmet Alpertong; "Alpertong Fidanlığı olarak Ar-Ge konusunda elimizden geleni yapmaya ve pazarın dönüşen ihtiyaçlarına yönelik üretimimizi şekillendirmeye çalışıyoruz. Tabi üretim alanında bazı şeyleri değiştirmek daha fazla zaman alıyor çünkü emek yoğun ve teknolojiden fazlaca istifade edemediğimiz bir üretim biçimiyle karşı karşıyayız. Yeni bir yaklaşım oluşturmak için insan merkezli bakış açısını değiştirmeyi denemeliyiz" dedi.

 

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin çim kullanımı yerine oluşturulan alternatif çalışmalarıyla yüksek su tasarrufu sağlandığını belirten Tarım ve Peyzaj A.Ş Genel Müdürü Semih Polat; " Biz yeni yaklaşımlara her zaman çok açığız, bize bakım ya da sulama konusunda tasarruf ettirecek her çalışma çok değerlidir. Bu yönlendirmelerin siz peyzaj mimarlarından gelmesini çok önemsiyoruz. Geleceğin peyzaj mimarları olarak sizlerin bu konudaki ilginizi takdir ediyor, bizim size destek olabilmek için elimizden geleni yapacağımızı belirtmek istiyorum" dedi.

 

Özellikle tasarım alanındaki değişim sürecine değinen PTM Proje Tasarım Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Engin Aktaş; "Tasarım açısından bakacak olursak teknolojik gelişmeleri mesleğimize kazandırmak bu dönemde yapacağımız en doğru davranış olacaktır. Yıllar içerisinden değişen ve son dönemde ortaya çıkan yaklaşımlar ne kadar deneyimli olursanız olun sizleri zorlayacaktır. Son yaptığımız projelerden birisinde yangına dayanıklılığı yüksek olan bitki kullanımı istendi. Bu konuyu öğrenip tasarıma dahil etmek bizim işimizin çok dinamik bir yapıda olduğuna bir örnektir" dedi.

 

Söyleşinin moderatörlüğünü üstlenen Remzi Adıyaman, "Burada olmaktan çok mutluyuz, çok değerli bir üniversitede, birbirinden değerli isimlerle olmak çok keyifli. Amacımız öğrencilerimizin iş hayatına başladığı süreçte yaşayacakları sorunları çözmek adına yeni bağlantılar oluşturmak. Çok keyifli bir söyleşi oldu, değerli katılımlarınız ve sorularınız için teşekkür ederiz" dedi.

 

Söyleşinin ikinci bölümünde lisans ve yüksek lisans öğrencilerinden gelen sorular yanıtlandı. Öğrencilerden gelen soru sayısı ve soruların niteliği ise takdir gördü. Program sonunda Plant Dergisi standı büyük ilgi gördü.

 


Paylaş: 

Diğer Haberler