SU ALTI PEYZAJ UYGULAMASINDA TÜRKİYE’DE ÖNCÜ FİRMA

Türkiye’de su altı peyzaj uygulamasında ilk ve tek firma olan Armoni Peyzaj, tecrübeli ekibi ve yerel imkanlarla dünya standardında projelere imza atıyor.

SU ALTI PEYZAJ UYGULAMASINDA TÜRKİYE’DE ÖNCÜ FİRMA

 

Plant Ödülü sahibi Armoni Botanik Peyzaj, Türkiye çapında ortaya koyduğu projelerle dikkat çekmeye devam ediyor. Armoni Botanik Peyzaj Sahibi Peyzaj Mimarı Nezih Ağaoğlu, Plant Ödülleri 2013-2014 Uygulamalar Kategorisinde ‘Tematik ve Yenilikçi Uygulamalar Ödülü kazanan Ankara Aqua-Vega Akvaryum Su Altı Peyzaj Uygulaması projesinin detaylarını anlattı.

Armoni Peyzaj, su altı peyzaj tasarım ve uygulaması yapan Türkiyede ilk ve tek firma. Armoni Payzajıın bu başarısı dünyada da sayılı firmalar arasında yer alıyor.

Su altı peyzaj uygulamasının ‘derin bir bakış açısı gerektirdiğini vurgulayan Peyzaj Mimarı Nezih Ağaoğlu, tasarımından proje ve uygulamaya kadar tüm aşamalarını hayata geçiren; tecrübe, plana ve tekniğe sahip bir ekiple çalıştıklarının altını çiziyor.

Tasarımların doğal yaşamı yansıtması, sergilemeye uygun olması ve görsel anlatımda etkileyici olmasının önemli olduğunu ifade eden Ağaoğlu, bu çerçevede uygulamaya koydukları Antalya Akvaryumu, Aqua-Vega Akvaryumu, Deniz Dünyası Akvaryumu ve Adrenalin Dünyası Terrariumunu başarı listesine katmış.

 

TÜRKİYEDE İLK FİRMA

Toplam 4,5 milyon litre su kapasitesine sahip ve 98 metre uzunluğunda olan Ankara Aqua-Vega Akvaryumunda, Köpekbalıklarından Koi balıklarına, Napolyon balıklarından, Palyaço balıklarına kadar 12.000 deniz canlısı bulunuyor.

Nezih Ağaoğlu, bu akvaryumda hayata geçirdikleri su altı peyzaj uygulamasını şöyle anlatıyor: "Buradaki çalışmamız halk tipi bir akvaryum çalışması oldu. 91 metre uzunluğunda tüneli var. Akvaryumda bütün su içi ve su dışı dekorlarını hazırladık. Buradaki en büyük problem deniz akvaryumundaydı. Çünkü tuzlu su bütün her şeyi eritiyor. Demir kullanamıyorsunuz, boya kullanamıyorsunuz, birçok problemle karşılaşıyorsunuz.

Bununla ilgili şu ana kadar Türkiyede bu işi yapmış yerel bir firma yok. İstanbulda birtakım çalışmalar yapıldı, ama bunların hepsini İtalyan ve Amerikalı firmalar yaptı. Bu işi Türkiyede yerel firma olarak ilk uygulamayı biz yaptık.

Ankara Aqua-Vega için ben yaklaşık bir yıllık araştırma yaptım. Ondan sonra uygulamasına geçtik. İlk önce deneme uygulamaları yapıldı. Yine Ankara Keçiören Deniz Dünyasında denemeleri yaptık. Daha sonra da esas uygulamayı yapmaya başladık.

Projede 15e yakın bağımsız akvaryumlar bulunuyor. İçindeki balıkların kendi doğal yaşam ortamlarını bire bir simüle ettik. Yine aynı zamanda tropik sular akvaryumunun peyzaj uygulamasını hazırladık."

Su altı peyzajında mercanın önemine değinen Ağaoğlu, "Peyzajın su altındaki bitkileri mercanlardır. Ankara Akvaryumunda mercanlarla tasarımlar yaptık. Kaya dekorlarını hazırladık. Hayvanların kendi doğal yaşam ortamlarındaki su altı bitkilerini canlandırdık. Kayalar, ağaçlar, mercanlar hepsinin dekorlarını hazırladık" dedi.

 

ANTALYA AKVARYUMU

Ankaradaki projeden sonra Antalya Akvaryumunun da su dışı uygulamaları yapıldı. Antalya Akvaryumu çalışmasından bahseden Ağaoğlu, orada büyük bir mağara uygulaması hazırlandığını ifade etti. Ağaoğlu, "Antalya Akvaryumunda ziyaretçilerin dolaştığı koridorun yaklaşık 75 metre uzunluğunda şelale kısmını hazırladık. Ayrıca Vatoz balıklarının yüzdüğü dokunma havuzlarının dekorlarını hazırladık.

Benzer projeleri yabancı firmaların oldukça yüksek maliyetlerle yaşama geçirdiklerini anlatan Ağaoğlu, Armoni Peyzajın yerel imkanlarla bu maliyetleri 10da bire indirdiğini anlattı.

Armoni Peyzajın diğer projelerinden de bahseden Nezih Ağaoğlu, Eskişehir Odunpazarında 59 dönümlük Botanik Park projesinin 2 yıl önce tamamlandığını söyledi.

Armoni Peyzaj, halen Eskişehirde devam etmekte olan Türk Dünyası Minyatür Projesinin peyzaj uygulamaları çalışmalarını sürdürmektedir.

 

 

 

 


Paylaş: 

Diğer Haberler