Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliğinin (SÜSBİR) 14-15 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilen genel kurulunda, başkanlık görevine Selahattin Altun seçildi.
7İNCİ GENEL KURUL
Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliğinin (SÜSBİR) 7inci olağan genel kurulu 14-15 Haziran tarihleri arasında Ankara Rixos Grand Otelde yapıldı. Süs-Bir yönetimi ve üyelerinin katıldığı genel kurula Süs-Bir Başkanı Abdullah Okul, dedesi Hüseyin Avni Okulun vefat etmesi nedeniyle katılamadı. 14 Haziran Cumartesi günü yoklama ve açılış ile başlayan genel kurulun divan başkanlığını Murat Ermeydan, divan kurulu üyeliklerini ise Gürcan Böceli ve Erol Yılmaz yaptı. Genel kurulun açılış konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Selahattin Altun: "Şu andaki üye sayımız 367; ama baktığınızda katılım gerçekten çok düşük. Bu anlamda üyelerimizin bu konudaki duyarlığının biraz daha artması gerekiyor. Yeşil alanların önemi her geçen gün artmaktadır. Süs bitkileri sektörü bu bilinçle her geçen gün büyüyen ve tarım sektörü içerisinde oldukça genç ve dinamik bir sektör. Bizler sessiz sedasız büyüyen ve Türkiyenin yüz akı olabilecek bir sektörün temsilcileriyiz. Sektörün şuandaki dış ticaret hacmi yaklaşık 170 milyon dolar civarında." dedi.
DAİRE BAŞKANLIĞI TALEBİ
Altun, sözlerinin devamında şunları kaydetti: "Her geçen gün büyüyen sektörümüzün Süs-Bir çatısı altında toplanması; mesleki dayanışmanın sağlanmasını, ekonomik ve sosyal hakların korunmasını, sektörün gelişmesi için yatırım inceleme ve araştırma yapmasını, kaliteli üretim yaparak ihraç eden bir ülke haline gelmesini sağlayacaktır. Süs-Birin görevi budur. Ülkemizde ilk kez yapılacak teması çiçek ve çocuk olan EXPO 2016 Antalyada çok önemli. Bu sektörün sahiplenilmeye ve desteklenmeye ihtiyacı var. Sektörün sahiplenmesinin ilk adımı da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın bünyesinde kurulacak bir Süs Bitkileri Daire Başkanlığı ile sağlanacağı düşüncesindeyiz. Bu konuda Tarım Bakanlığına arkadaşlarımızla beraber her platforma Daire Başkanlığı kurulması konusunda dileklerimizi iletiyoruz. Süs-Bir olarak hedefimiz; kabul edilmiş standartlarda üretim, ürün çeşitliliğini arttırmış ve kayıt altına alınmış bir süs bitkileri sektörü oluşturularak sektörün arz talep dengesi kurulmuş bir piyasa ile ulusal ve uluslar arası pazarda hak ettiği değere ulaşmasını sağlamaktır."
SÜREKLİ ARTAN BİR ÜRETİM
Altundan sonra söz alan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tohumculuk Daire Başkanı adına Alper Şahin: "Aslında süs bitkileri sektörü için söylenecek, çalışılacak pek çok konu var. Süs bitkileri sektörü bizim yakından takip ettiğimiz ve üzerinde hassasiyetle durduğumuz bir sektör. Sürekli artan bir üretim miktarı mevcut. Yaklaşık 2 milyarlık bir hacim söz konusu. Ancak, kaliteyi kurmamız bunu kayıt altına aldırmamız gibi bir takım temel çalışmaları hızla yapmamız ve uluslar arası entegre bir sistemi Türkiyede kurmamız gerekiyor. Süs bitkilerinin üretim ve pazarlaması ile ilgili olarak gerekli politikaları ortaya koymak ve uygulamak genel müdürlük olarak temel görevlerimiz arasında yer almakta. Bu sebeple bakanlığımızın çıkardığı mevzuatlar mevcut. Süs bitkileri üretimi ithalatı ve ihracatı ile ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Süs bitkileri üretim ve pazarlaması yönetmeliği taslağa daire başkanlığımızca hazırlanmış ve görüşe sunulmuştur. Sıkıntılarımız mevcut ama bunları atlatacağız inşallah." dedi.
‘BERABER ÇALIŞMAK İSTİYORUZ
İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı ve Peyzaj Mimarları Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Ermeydan ise: "İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak süs bitkileri sektörünün en büyük pazarıyız. Ve bu pazarda da süs bitkileri üreticileri ile beraber olduğumuzu vurgulamak istiyorum. Aynı zamanda meslek odası olarak biz sektörde faaliyet gösteren odalarla birliklerle beraber çalışmak istiyoruz. Adımlarını, kurallarını beraber doğru koyalım ki iyi bir çalışma ortaya çıksın istiyoruz." diye konuştu.
‘STANDART ÇOK ÖNEMLİ
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Sınır Kontrol Daire Başkanı Muharrem Selçuk da genel kurulda konuşarak, şunları kaydetti: "Şehirlerin güzelleşmesi de bir ihtiyaç. Medeni olmanın da bir ölçütü. Onun için bu sektör insanların ruhsal yapısının gelişmesine de katkı sağlayan bir sektör. Bizim bu sektöre ciddi anlamda destek olmamız gerekiyor. Standart çok önemli. Biz henüz standartilize olmuş değiliz. Bizim ciddi yatırımlar yapıp, bu sektörün piyasanın ihtiyacı olan ürünleri istediği standartta kalitede ve markada karşılaması gerekiyor. Bitki sağlığı dediğimizde, karantina tedbirlerini uygulamamız en ekonomik tedbirlerden bir tanesidir. Topraklarımıza hastalık ve zararlılar bulaştırırsak bunu bir daha temizleme imkanına sahip olmuyoruz. Bizim topraklarımız bugün halihazırda Avrupa Birliğinin topraklarından daha temiz. Türkiyede üretim gittikçe artıyor. Bu şekilde devam ederse biz ileride bulunduğumuz lokasyonda kendi çevremizin merkezi pozisyonuna geliriz. Ve bunun yeterli alt yapısı var. Bir de bu şekil örgütlenmelere destek verilirse çok daha güzel işler yapılacağına inanıyorum."
‘KANUN TASARISI VAR
Orman Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Yunus Şeker ise: "Bu sektörle ilgili olarak orman teşkilatının adım adım beraber büyüdükleri kanaatini taşıyoruz. Birlikte pek çok iş yaptıkları kanaatindeyim. Önümüzdeki süreçte sektörün alan ihtiyacı olarak mecliste bir kanun tasarımız var. Çıkarsa, alan temini için önemli katkılarımız olacak diye düşünüyorum. Orman Genel Müdürlüğünün tapulu fidanlıklarının bazılarının bir kısmını sektöre kiralamak niyetindeyiz. Çok biliyoruz, çok bilgi paylaşıyoruz ama icraatımızın o kadar olmadığını ifade etmek isterim. İnşallah bundan sonraki süreçte daha nitelikli bir şekilde sektörün gelişmesine katkı sağlayamaya çalışırız. Özel fidanlıkların kredilendirilmesi ile ilgili olarak bir projemiz var. Proje maliyetinin yüzde 50sine kadar kredi vermeyi planlıyoruz. Sektörle ilgili iki tane bakanlık görünüyor. Yetki ve sorumluluk açısından Tarım Bakanlığı sizinle muhatap. Orman ağaçlarının yetiştirilmesi ile ilgili olarak bizim muhatap olmamız gerekiyor. Biz de bir mevzuat hazırlığı içindeyiz. Kişisel görüş olarak, destek olmak için bu tür derneklere devletin de üye olması gerektiği kanaatindeyim." dedi.
YENİ BAŞKAN ALTUN
Gündem maddelerinin görüşüldüğü genel kurulda; faaliyet ve denetim kurulu raporları okunup, ibra edilerek oy birliği ile kabul edildi. Yine günden maddelerinden olan, ‘faaliyetlerine son veren ve Süs Bitkisi Üretici Belgesini iptal ettirmiş olan ve üyelik yükümlülüklerini yerine getirmediği için geçici ihraç konumundaki üyelerin durumu görüşülerek, oy birliğiyle üyeliklerinin düşürülmesine karar verildi. Genel kurulda gündem maddesine göre alt birlik organları ve birlik temsilci aday listeleri oluşturularak saat 16:00a kadar Yüksek Seçim Kuruluna gönderildi. 15 Haziran Pazar günü yapılan seçimde yönetim kurulu belirlendi. Yönetim kurulunun, 23 Haziran Pazartesi günü yaptığı görev dağılımında Selahattin Altun başkanlık görevine seçildi. Yönetim Kurulu ise şu isimlerden oluştu: Başkan Yardımcısı Savaş Akcan, Yönetim Kurulu Sayman Üye Barış Işık, Yönetim Kurulu Üyesi Yasin Otuzoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Okul. Abdullah Okulun daha sonra istifa etmesi üzerine yönetim kurulu 1inci yedek üyesi olan Eda Efsun Gökdumana yönetim kurulu asil üyeliği için teklif verildi.
7th Ordinary General Assembly of Ornamental Plants Producers Sub-Association (SÜS-BİR) done between 14-15 June in Ankara Rixos Grand Hotel. After general assembly which board of directors determined, in another meeting in 23th of june tasks distributed. Accordingly, Selahattin Altun elected as president.