TÜRKİYE’DE İLK KEZ AKUSTİK TOMOGRAFİ YAPILDI

Proje kapsamında akustik tomografi çalışmasını yürüten Gül-İstan Peyzaj firması Genel Müdürü Ahmet Hekimoğlu, Türkiye’de ilk kez yapılan çalışma sayesinde ağaçların röntgenlerinin çekildiğini söyledi.

TÜRKİYE’DE İLK KEZ AKUSTİK TOMOGRAFİ YAPILDI

 

Proje kapsamında İstanbulun ağaçlarına, Türkiyede ilk kez uygulanan akustik tomografi çalışması yapıldı. Çalışmayı yürüten Gül-İstan Peyzaj ve İnşaat şirketi Genel Müdürü Ahmet Hekimoğlu, akustik tomografi uygulamasıyla ilgili bilgiler verdi.

Çalışmanın Türkiyede ilk kez gerçekleştiğini söyleyen Gül-İstan Peyzaj Genel Müdürü Ahmet Hekimoğlu, proje için yurt dışından özel akustik tomografi araçlarını getirdiklerini söyledi. Akustik tomografi ile ağaçların röntgenini çekildiğini ifade eden Genel Müdür Hekimoğlu, "Akustik tomografi ile, insanlarda çekilen röntgen filmleri gibi ağacın röntgenini çekiyoruz. Bu sayede ağacın içini de görme şansımız oluyor. Gövdeden sağlam olarak duran ağaç içeriden çürümüş ise bunu tespit etme şansımız oluyor ve raporluyoruz. Eğer ağaç kurtarılamayacak durumdaysa, insan hayatına zarar vermemesi için kesiyoruz. Eğer tedavi edilecek bir şans varsa ağacı tedavi ederek kurtarıyoruz." dedi.

 

AĞAÇLARA TEDAVİ

Bu işlem sayesinde ağaçlara tedavi de uyguladıklarını sözlerine ekleyen Hekimoğlu, "Akustik tomografi ağaç sağlığı için çok önemli. Ağaçlarda görünmeyen çürük ve mekanik direnci zayıflamış bölümler ses dalgalarıyla tespit ediliyor. Yaşlı ağaçlarda çürümüş mantarımsı dokuları temizliyoruz. Hasarlı kısımlara gerekli tedaviyi uygulayıp tekrar macunla dolduruyoruz. Böylelikle ağacın ayakta kalmasını sağlıyoruz. Dolayısıyla bu proje kapsamında anıtsal nitelikli ağaçların hem akustik tomografik filmini çektik hem de ağaçların gerekli tedavilerini uyguladık" diye konuştu.

 

 

ÖRNEK OLACAK ÇALIŞMA

Türkiyede ilk kez yapılan akustik tomografi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin gerçekleştirmiş olduğu anıt ağaçları tespit çalışmasının çok önemli olduğunun altını çizen Hekimoğlu, bu çalışmaların diğer belediyelere de örnek olacağını kaydetti. "Bu proje hem tarihe sahip çıkmak hem de anıtsal değerdeki ağaçların muhafaza edilmesi açısından son derece önemli. Bence bu çalışma diğer belediyelerimize de örnek olacaktır." diye konuşan Hekimoğlu, 2 yıl süresince iki ayrı ekip olarak İstanbulun iki yakasında titizlikle çalıştıklarını ifade etti.

 

 

 

In project of determining the Monumental and Protection Needed Trees, acoustic tomography method used first time in Turkey. Project coordinator also Chairman of Gul-Istan Landscape Co. Mr. Ahmet Hekimoglu mentioned that by this method they can determine the case inside of the body of the tree where cannot be seen.

 

 

 

 

 

 

 

 


Paylaş: 

Diğer Haberler