TÜRKİYE’NİN İLK FİDAN BORSASI SAKARYA’DA

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca yapımı tamamlanan 113 eser arasında yer alan Türkiye’nin ilk Fidan Borsası Sakarya’da açıldı.

TÜRKİYE’NİN İLK FİDAN BORSASI SAKARYA’DA

 

AÇILIŞ YAPILDI

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapımı tamamlanan 113 tesisten biri olan ve Sapancanın Yanık köyünde 22 hektarlık bir alana kurulan Sakarya Fidanlık Borsasının açılışı yapıldı. 11 Aralık 2013 Çarşamba günü gerçekleştirilen Fidanlık Borsası açılışına; Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Yunus Şeker, Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul, İl Genel Meclis Başkanı Oktay Yıldırım, Adapazarı Orman Bölge Müdürü Hasan Türkyılmaz, Süs-Bir Başkanı Abdullah Okul, protokol üyeleri ve sektör temsilcileri katıldı.

 

‘BUGÜN O ADIM ATILDI

Törende ilk olarak söz alan Adapazarı Orman Bölge Müdürü Hasan Türkyılmaz, fidanlık borsası ile ilgili bilgi verdi. Türkyılmaz: "Fidanlık tesisimiz, 20.61 hektarlık bir alanda yetiştiricilerin ürünlerini -tabiri caizse- showroom şeklinde sunabilecekleri bir tesis. Tesisimizin bu hale gelmesi için müdürlük bütçesinden 4 milyon 522 bin TL harcanmıştır. Türkiye, bu sektörde hak ettiği noktaya gelmede geç kalmış durumda. Konya büyüklüğündeki Hollanda sektörde yıllık 70 milyar Euro ihracat yaparken bu işin membaa olan Türkiye, maalesef milyar ifadesi kullanamayacağımız rakamlarla geride bulunmaktadır. Biz ormancılar ve dış mekan süs bitkileri sektörü olarak hak ettiğimiz bu vizyona uygun adımları maalesef bugüne kadar atamamış durumdaydık. Ancak bugün o adım atıldı. İnanıyorum ki Türkiye, 2023 vizyonunda 100 milyar Euro ihracat yaparak sektörde adını daha fazla duyuracak. Özellikle Sakaryada bu sektörle uğraşan 40 yetiştiricimizin kendi bahçesinde ürettiği 30 türde 15 bin adet fidan bugün burada sizlerin görseline arz edildi. Türkiyede en ciddi alımı yapan İstanbul Ağaç A.Ş., Ankara ANFA A.Ş., İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sakarya ve Kocaeli Büyükşehir Belediyeleri Park Bahçeler Müdürlüğü yaptığımız bu çalışmayı ciddi manada desteklemektedirler. Bugün burada Türkiyede ilk olan bir tesisin açılışını yapıyoruz. Özelde Sakarya, genelde ise tüm yetiştiriciler, fidanlarını buraya getiren üreticiler, fidanların tekrar bahçeye gitmeden tüketim alanına gitmesini talep ediyor." diye konuştu.  

 

SEKTÖR VE SORUNLAR

Törende konuşan Sakarya Süs Bitkileri Yetiştiricileri Birliliği Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Keskin de sektörün gelişimi ile ilgili değerlendirmede bulunarak: "Sakaryada süs bitkiciliği yetiştiriciliği 1990lı yıllarda başladı fakat 2000li yıllara kadar istenilen gelişme olmadı. 2000 yılından sonra bölgenin iklim özellikleri, toprak yapısı ve tüketim merkezlerine yakınlığı dikkat çekti ve sektöre ciddi yatırımlar başladı. Sektörümüz 2005-2012 yılları arasında çok ciddi gelişme sağladı. 2010 yılından sonra kalite artarak gelişime devam etti. 2000li yılların başında poşetlerle yağ tenekelerinde üretim yapılırken bugün modern teknolojilerin kullandığı modern üretim materyalleri, anaç bitkiler, saksılama malzemeleri, torf, pomza, taşı ve benzeri malzemeler ve bilgiler kullanılarak dünya standartları yakalandı. Bölgemiz gelişmeleri çok hızlı yaşadı. Bu hızlı gelişmede bir takım aksaklıklar da oldu fakat bu aksaklıklar 2010 yılından sonra giderildi ve bölgemiz şu anda dünya standartlarına yakın üretim yapmaya başladı. Özellikle yapraklı ağaçlarda Türkiyenin en iyi üretimi bölgemizde diyebiliriz. Önemli bir hususa dikkat çekmek istiyorum. Bu tesisin üretilen ürünlerle desteklenmesi gerekiyor. Birinci sorunumuz satış pazarlamaydı, bu hallediliyor. İkinci sorunumuz üretim miktarının arttırılması. Sektörün yeni arazilere ihtiyacı var. Sektör üretimde yeni alanlar bulmada sorunlar yaşıyor. Eğer uygun görülürse bir çalışma gurubu oluşturularak yeni üretim alanlarının açılması için imkanlar araştırılabilir. Sakarya Süs Bitkileri Üreticileri Birliği, Arifiye Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve Sapanca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarak bu çalışmada yer almak isteriz." diye konuştu.

 

‘HIZLI ADIMLAR ATIYORUZ

Süs-Bir Başkanı Abdullah Okul: "Süs bitkileri sektörü Türkiyede 25-30 yıldır sektör olarak benimsenmiş. Bu sektörü; sadece ticaret yaptığımız değil, oksijen ürettiğimiz bir sektör olarak adlandırdık. Eksiklerimiz var, fazlalarımız var. Türkiye, 2000 yılından önce süs bitkilerinde ithal eden bir ülkeydi. Yıllık 45-50 milyon dolar gibi ithalatı vardı ve ihracatı sıfıra yakındı. 2012 yılı itibariyle ithalatımız 65 milyon dolar ihracatımız 80 milyon dolar oldu. Yeter mi? Yetmez; ama böyle bir rakamın olması güzel. Türkiye süs bitkilerinde hızlı adımlar atıyor. Adımlar atarken bazı eksiklikleri tespit ediyor. Tabi işin içinde olan bizler eksiklikleri tespit edip bunları anlatabildiğimiz ölçüde de aşıyoruz. İşte onun için 2006 yılında çıkmış bir birlik yasası ile süs bitleri artık örgütlü bir birlik. Karşısında muhatap bulan bir birlik haline gelmiş. Sapanca önemli, Yalova önemli, İzmir, Adana Çukurova havzası önemli. Bunlar bizim iklimleriyle pazara ulaşımlarıyla çok değerli üretim alanlarımız. Bu alanları aynı zamanda korumamız da lazım. Tarım alanlarının ve üretimin arttırılması gerekiyor. Ondan sonra da ülkedeki bu bitkinin reklamını yapmak lazım. Bugün geldiğimiz noktada Türkiye, süs bitkileri sektöründe hızla ilerleyen üretimini, kalitesini, çeşitliliğini hızla arttıran bir ülke oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." dedi.

 

‘SEKTÖRÜ ÇOK ÖNEMSİYORUZ

Orman Genel Müdür Yardımcısı Yunus Şeker ise: " Bu havzayı, bu bölgeyi, Adapazarını 1976 yılından beri iyi biliyorum. Eş zamanlı olarak Ankarada sayın başbakanımızın katılmış olduğu 113 adet dev eserin açılışı yapılıyor. Bunlardan bir tanesi de şu anda açılışını beraber yapmış olduğumuz Fidan Tanıtım ve Sergi Tesisleri. Tesis şu anda üreticilerin hizmetine sunulacak. İnşaat kısmı bitti. Bu, işin tabiri caizse kolay kısmıydı. Kum, çakıl, demir, tuğla ve benzeri malzemelerle bu tesisleri yapıyorsunuz. Önemli olan bugünden sonra bu tesisin yine üreticiler tarafından çok nitelikli bir şekilde işletilmesidir. Esas iş bugünden sonra başlayacaktır. Bu sektörün hızlı gelişmesi ülke ekonomisi için çok önemli. 3 defa Devlet Planlama Teşkilatının toplantılarını katıldım. Her kalkınma planında bu sektörü fırsatlar kısmına yazdırdım. Orman Bakanlığı olarak bu sektörü çok önemsiyoruz. Sektöre imkanlar dahilinde maddi ve manevi destek vermek istiyoruz. Bu tesis bunlardan bir tanesidir. Bundan sonraki süreçte özel fidan üreticilerine daha uzun süreli ve daha yüksek miktarlarda kredi desteği verme niyetindeyiz. 2014 yılından itibaren her projenin fizibilite raporlarını inceleyerek uygulanabilirliğine karar verdiklerimize de destek olacağız. Bunun önemli bir katkı olacağı kanaatini taşıyorum. Bu sektörün yatırım yapacağı alanlarla ilgili kısıtlı olduğu ifade edildi. Kanunda bir değişiklik yaparak ormanlık alanlarda uygun yerlere fidan üretimi için yer tahsis etmek istiyoruz. Koruma kanununda bu tür bir maddemiz var. Çıkarsa sektör için bu tesislere çok daha önemli bir katkı sağlamış olacağız. Diğer bir projemizde fidan bilgi sistemi diye web tabanlı bir yazılım yaptık. Web tabanlı yazılıma her üretici girip kendi fidanlarının miktarını, adetini, boyunu, ebatlarını yazıp diğer üçüncü şahısların görmesini sağlayabilir." dedi. 

 

‘KATKIDA BULUNDULAR

Törende son olarak söz alan Vali Mustafa Büyük: "2010 yılında göreve başladığımda ilk konu edilen meselelerden biri dış mekan süs bitkiciliği konusunda sektörün ve üreticilerimizin pazarlama problemleriyle ilgiliydi. Bu çerçeve içerisinde otoyol yapımından kalan tahrip edilmiş bir arazi olan Yanık Köyünün güzellikleri içerisinde olumsuz olarak gözüken bu alanın, dış mekan süs bitkiciliğinde fidanlık olarak kullanılması amacıyla çalışmalara başladık. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğünün meseleye sahip çıkmasıyla bugünkü güzel noktala gelmiş olduk. Bu yatırımları hep beraber izliyoruz ve mutlu oluyoruz. Fidanlığın işletmesinin sağlanabilmesi için MARKA Kalkınma Kurulu Başkanı Akgün Altuğ ve Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Kösemusul katkıda bulundu. Burada oluşturulacak işletme modeline Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılan 5 milyon liralık katkı kadar, Güdümlü Destek Projesi çerçevesinde MARKA tarafından da 5 milyon lira destek verilmesi prensipte kararlaştırıldı. Şimdiye kadar yapılanların bundan sonrası ile daha taçlandırılıp güzelleştirilmesi lazım. Hepimiz için çok prestijli bir tesis oldu." diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından tesisin açılışı kurdele kesimi ile gerçekleştirildi. Açılış sonrası Fidanlık Borsasını gezen ve fidanları tek tek inceleyen Vali Mustafa Büyük, ilk fidanı kendisi alarak Fidan Borsasına katkıda bulundu.

 

 

 

One of the estabishment which constructed by the Ministry of  Forest and Water Affairs, "Organized Nursery Market" opened in Sapanca district of Sakarya in 22 hectares. After the openning ceremony protocol members toured Nursery Market. Governor of Sakarya Mr. Mustafa BÜYÜK contributed the market by buying first plant  from there.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Paylaş: 

Diğer Haberler