43. FİKİR BAHÇESİ KONFERANSI "TÜRKİYE GEOFİTLERİ"

 43. FİKİR BAHÇESİ KONFERANSI

 Bursa Orman Bölge Müdürlüğü 43. Fikir Bahçesi Konferansını "Türkiye Geofitleri" konusu üzerine yaptı. Emekli Genel Müdür Yardımcısı Orman Yüksek Mühendisi Sayın Ramazan Çakırın konuşmacı olduğu 4 Haziran Perşembe günü düzenlenen programa; Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, Bölge Müdür Yardımcıları Fahri Sönmezoğlu, Hasan Bozan ve Muhammet Karahan, Şube Müdürleri, İşletme Müdürleri ile Bölge Müdürlüğü personeli katıldı.

 

 Orman Bölge Müdür Ahmet Köksal Coşkun Açılış konuşmasında; "Türkiye Avrupa kıtasına denk biyoçeşitliliğe sahip bir ülke. Biz orman kaynaklarını değerlendirirken sadece odunu değil, odun dışı ürünleride en iyi şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Bugünkü konu olan geofitler biyoçeşitliliğin bir parçası. Bizim programın adı "fikir bahçesi" adından da anlaşılacağı üzere, her bir fikri tohum gibi görüyoruz. Bunu zihnimize ekelim ama tohum tohum olarak kalmasın, tohum fidan olsun, tohum ağaç olsun istiyoruz. Biz burada anlatılanları nasıl uygulayabilir nasıl hayata geçirebilir neler yapabiliriz bunların derdini çekeceğiz bunların planını yapacağız, diyerek bu konferansın mesleğimize faydalı olmasını diliyorum" dedi.

 

Konferansta Konuşmasına Türkiyenin enerji maliyetlerinden, Dünya ve Türkiyedeki alternatif enerji kaynaklarından örnekler sunarak başlayan Ramazan Çakır "Türkiyenin petrolü yok ama güneş enerjisi, rüzgar enerjisi gibi alternatiflerde çok büyük potansiyelleri var. Ancak en önemlisi bizim petrolden daha değerli " 10 binin üzerinde bitki türümüz 3 bin üzerinde endemik bitki türümüz var" dedi. Bitki türlerinden geofitlerin yani soğanlı, yumrulu bitkilerin bin üzerinde çeşide sahip olduğunu, bunların çok büyük ekonomik potansiyeli olduğunu çeşitli ülkelerden verdiği örneklerle anlattı. Yalovada 2006 dan beri yürütülen bir çalışma ile yedi üniversite "Türkiye Geofitleri Bahçesi" kurulduğunu ve burada 700 den fazla geofitin yetiştirilme çalışmalarının yürütüldüğünü ifade etti. Konuşmasını "Türkiyede Islah edilmiş bir tek bitki yok, bitki ticaretimiz yok denecek kadar az. Halbuki geofitler Türkiyenin bütçe açığını ortadan kaldırabilecek güce sahiptir." diye sürdüren Çakır özetle; Konya büyüklüğündeki Hollanda yıllık 100 milyar dolarlık bitki ticareti yaptığını belirtti. Örnek olarak Hristiyanlar için çok özel bir bitki olan "Ters Lale" nin doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgesinde 37 takson bulunduğunu, bunları ticari ürün haline getirilirse bu bölgelerin kalkındırılabileceğini, Türkiyedeki geofitlerin ticari üretimi yapılması halinde ekonomi için büyük bir katkı olacağını belirtti.

 

 


Paylaş: 

Diğer Haberler