Başak Peyzaj Mimarlık, Peyzaj Mimarı Evrim Karaman tarafından kuruluşundan bugüne her projede aynı heyecanla, peyzajın ekolojik ve kültürel potansiyelini ortaya çıkarmak için araştırma ve pratiği birleştirerek sürdürebilir yaşam alanları tasarlamayı amaçlanmaktadır. Sanat ve bilimin kesişim noktasında yer alan Başak Peyzaj Mimarlık, kentsel yaşamın tüm alanlarında sağlıklı ve sürdürülebilir şehirlerin temeli olan kentsel peyzajların ve kamusal alanların tasarımını başarıyla gerçekleştiriyor.
Sürdürülebilir Tasarım
Dikey ve yoğun yapılaşmayla gelişmekte olan şehirlerimizin görsel kirliliği, kalabalığı, gürültüsü müşterimize daha sakin, huzurlu ve organik bir yaşam arayışının hayalini kurdurmuştur. İlhamını doğadan alan Başak Peyzaj Mimarlık bu heyecanla, müşterilerinin proje hedeflerini, hayallerini doğru analiz ederek, araştırma ve pratiği birleştirerek sürdürebilir bir yaşam alanı tasarlamayı hedefliyor. Bu yaklaşımla çalıştıkları "Çiftlik Evi Projesi" 45 bin metrekare alan üzerinde tasarlandı. Proje alanını belirli parsellere bölerek mekan ayrımları yapıldı.
Giriş- karşılama bölümü, yaşam alanı ve üretim alanı olarak 3 parça halinde tüm detayları en küçük ayrıntısına kadar düşünülerek çözümlenmiştir.
Giriş - Karşılama Bölümü: Geniş bir alana açılan bahçe kapısından içeri girdiğinizde yolun sağında ve solunda süs havuzları ve Selviler size eşlik ederler. Araç ve yaya yolları doğal bir malzeme olan kırma granitin farklı ebatlarda kullanımıyla tasarlanmıştır. Dairesel çizgiler oluşturan farklı ebatlardaki kırma granitler aralarda çim derzleri tasarlanarak yumuşatılmıştır. Amaç yeşili her tonu, dokusu ve formuyla ağacından çimine kadar girişten itibaren tüm alanda yaşatabilmektir.
Yaşam Alanı Bölümü: Bu bölümde hem estetik hem fonksiyonel olarak kırsal yaşam etkisini sunmak ana kurgu olmuştur.
Ana Bina çevresinde kurgulanan yaşam alanları,
- Taş Fırın
- Kış Bahçesi
- Yüzme Havuzu
- Göl Evi ve Çevresinde Kurgulanan Biyolojik Gölet
- Çok Amaçlı Spor Sahası
- Zeytin Bahçesi olarak kurgulanmıştır.
Zeytin bahçesi yaşam alanı ile üretim alanını birbirine bağlayan bir köprü olarak tasarlanmıştır. Mekanlar arası bağlantı yolları malzemeleri ve tuğla bir arda kullanılarak tasarlanmıştır. Böylece malzemede hem çeşitlilik hem uyum bir arada kurgulamıştır.
Alanın düz olması tasarımda hareketlilik sağlamak amacıyla bizi çim tepeler oluşturmaya sevk etmiştir. En geniş çim tepesi yaklaşık 2 bin metrekarelik alan sahip zeytin bahçesidir. Yeşil alanlarda bağlantı ve geçişleri sağlamak için dere taşı ve travers bir arada kullanılarak doğal yaya yolları oluşturulmuş ve yaşam alanından üretim alanına geçiş sağlanmıştır.
Üretim Alanı Bölümü: Bu alan tüm alanın yaklaşık 17 bin metrekarelik kısmını oluşturmaktadır.
- Sebze bahçeleri
- Meyve bahçeleri
- Hayvan alanlarından oluşmaktadır.
Hayvan alanları kendi içerisinde:
- At barınakları ve manej alanı
- Büyük baş hayvan barınakları
- Küçük baş hayvan barınakları
- Kanatlı hayvanlar barınakları olarak ayrı ayrı detaylandırılmıştır.
Her metrekaresi ayrı ayrı düşünülerek çözümlenen projenin plantasyon çözümlerinde bitkilerin renk, form, doku etkileri dikkate alınarak mevsim geçişlerinin yaşatılması amaçlanan projede her bitki ayrı ayrı form değerlendirilmesi yapılarak seçilmiştir.
Heyecanla tasarladı, keyifle uyguladı, keyifle yaşanması dileğiyle...
Başak Peyzaj Mimarlık hayalinizden projeye, projeden yaşam alanına uzanan süreçte birlikte keyifli bir yolculuğa hazır.