Galle Park; Şehrin batı tarafında Merkez 2 ilçe olan Şahinbey ve Şehitkamil'i birbirinden ayıran Boğazda, Gaziantep ile Alleben Göleti arasında yer almaktadır. 270 bin m2 alan üzerine kurulu olan Galle Park'ın 190 bin m2 alanı yeşil alandan oluşuyor ve park bünyesinde 6 adet ülke bahçesi bulunmaktadır. Parkın genelinde devamlı olarak parkın ortamına uygun şekilde müzikler çalınıp misafirlerin parkı gezerken rahatlatıcı müzikler eşliğinde keyifli ve huzurlu vakit geçirmesi amaçlanmıştır. Ülke bahçelerinde ise o kültürün mimarisi, peyzajı ve müziğiyle misafirlere o kültürü her anlamıyla hissettirmek hedefleniyor.
Park bünyesinde misafirlerin temel ihtiyaçlarını (çay, kahve, su, tost) gidermesi için toplamda 6 adet satış üniteleri bulunmaktadır. Farklı yaş gruplarına uygun olarak tasarlanmış toplam 3 adet çocuk oyun alanı bulunmaktadır. Park boyunca ortadan 1800 metre uzunluğunda içerisinde 21 kaskat ve üzerinde 5 adet köprü bulunan yapay dere geçmektedir. Yine park bünyesinde 1 adet kitap evi ve 1 adet piyano odası bulunmaktadır. Kapalı spor salonunda aletlerin bulunduğu 720 m2 büyüklükte açık fitness alanı bulunmaktadır. Girişte bulunan Lotus binasının önü amfi oturma düzeni ile tasarlanıp altta kurulan sahnede hafta sonu ve resmî tatillerde çocuk etkinlikleri, canlı müzikler, balon dağıtımı gibi programlar halka ücretsiz bir şekilde sunulmakta. Parkı çevreleyen yürüyüş ve bisiklet yolu gelen misafirlere kültür bahçeleri ve dinlendirici müzik eşliğinde spor yapma imkânı buluyor.
ÜLKE BAHÇELERİ
1) Japon Bahçesi: Günümüzdeki örnekleri gibi su öğesi etrafında geleneksel Japon bitkilerinin yer aldığı bir planlamayla yapılmıştır. Merkezinde yer alan 370 m2 büyüklüğündeki biyolojik gölet ve içerisinde bulunan nilüfer ve çeşitli su bitkileri ve halk ağzında Japon balığı olarak bilinen KOİ Balıkları ile bahçenin odağını oluşturmaktadır. Japon inanışına göre kişi hayatında ne kadar çok kırmızı rengini bulundurur ise o kadar çok yaşayacağına inanılır. Buna istinaden biyolojik gölet üzerine kırmızı renkte köprü bahçe ile uyumlu olacak şekilde inşa edilmiştir.
2) Zen Bahçesi: Japon kültürüne ait olan zen bahçeleri bir çeşit Japon kayalık bahçedir. Kum, çakıl, kaya ve bazen çimen veya diğer doğal unsurlar içeren sığ bir kum bahçesidir. 15. yüzyılda yaşanan ONİN savaşı nedeniyle çıkan su kıtlığı ile Zen bahçelerinde bulunan havuzlar susuz ve az bakım gerektiren bir şekilde yapılması düşünülüp, havuzun içerisine çakıl veya kum ve büyük taşlar konulup; çakılın (kumun) suyu büyük taşların ise dağları ve adaları simgelediğine inanılır. Bu bahçelerde, havuzun içerisinde özel tırmıklar ile çağıla veya kuma spiral şekiller verilerek meditasyon yapılır.
3) Çin Bahçesi: Geleneksel Çin inanışına göre cennet yuvarlak, dünya ise kare formundadır. Mimarlığa yansıması olarak dairesel ve kare formlar cennet ve dünya arasındaki uyumu simgeler. Çin inanışına göre bu formlar içerisinde yaşayan insanların huzur ve sağlık bulacağına inanılır. Park bünyesinde bulunan Çin Bahçesi'nin 2 kare (dünya) 2 daire (cennet) olacak şekilde toplam 4 adet girişi bulunmaktadır. Merkezinde bulunan geleneksel 2 katlı Pagoda evi bahçenin odak noktasını oluşturmaktadır. Pagoda evleri genellikle 2, 3, 5, 7, 9 katlı olarak yapılmaktadır.
4) Hollanda Bahçesi: Hollanda denilince akla lale gelmektedir. Orta Asya bozkırlarında yabani bir çiçek olarak yetişen lalenin kervanlarla Anadolu'ya taşınması ve sonrasında 1520'de Osmanlı İmparatorluğu'nun Laleyi melezleme yoluyla geliştirip çeşitlendirmesiyle 16. yüzyılda lale, Osmanlı kültürünün ayrılmaz bir parçası oldu. Kanuni Sultan Süleyman tarafından Avrupa ülkelerinin İstanbul'daki Büyükelçilerine hediye edilmesi ile lale; Viyana ve Hollanda'ya taşındı. Hollanda günümüzde yılda ortalama 7 milyar adet lale soğanı ekerek dünyanın 1 numaralı lale üreticisi konumunda. Parkımız bünyesinde bulunan Hollanda bahçesinin büyük bir bölümü rengarenk lale bahçesinden oluşmaktadır. Yine Hollanda'nın lale bahçelerini sulamak için gerekli olan elektriği elde etmek için kullandığı geleneksel yel değirmeninin bir örneği de bahçede bulunmaktadır.
5) Barok Bahçesi: 16. Yüzyıl sonrası gelişen Barok bahçeleri sonsuzluk hissi yaratırken, uçsuz bucaksız bir doğa manzarası hedefledikleri görülüyor. Çimlerin ve bitkilerin insan boyunu aşmaması ve budanarak forma sokulmasıyla ana öğeler oluşturulurken çeşitli motifler elde edilmiştir. Parkımız bünyesinde bulunan Barok Bahçesi yüksek konumdaki Lotus Binası'nın hemen altında, yukarıdan panoramik bir bakış açısıyla görülebilmektedir.
6) Osmanlı Has Bahçesi; Klasik dönem Osmanlı Mimari yapısına uygun şekilde tasarlanan Osmanlı Has Bahçesinin 4 adet giriş kapılarında Mimar Sinan'a ait denge sütunları ve baykuş motifleri bulunmaktadır. Bahçe merkezinde ise Topkapı Sarayı bünyesinde bulunan şadırvanın orijinal kopyası bulunmaktadır. Bahçe içerisinde gülistanlar, laleler, oya ve manolya ağaçları sıklıkla kullanılmaktadır.