Rusya krizi etkisi devam ediyor. Türk hava sahasını ihlal eden Rus askeri uçağının düşürülmesinden sonra iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler zarar gördü. Rusya krizinin ilk günlerinde sarsılan çiçekçilik sektörü, krizin ilerleyen günlerinde büyümesiyle birlikte bu ülkeye olan ihracatını tamamen sıfırlamak durumunda kaldı. Çiçekçilik sektörü için Rusya pazarı tamamen kapandı, sektör yeni pazar arayışlarına girdi. Rusya 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Türkiyeden bazı tarım ürünleri, işlenmemiş hammaddeler ve gıda ürünlerinin ithalatına yasak getirdi. Rusya hükümetinin Türkiyeye yaptırımlar listesinde taze karanfil de yer alıyor.
RUSYA PAZARI KAPANDI
Türkiye yılda 400 milyon dal karanfil ihraç ediyor. Uçak krizinin ardından Rusyanın yasak koyduğu 16 ürün arasında karanfil de bulunuyor. 1 Ocaktan itibaren başlayan yasakla birlikte yıllık 30-40 milyon dal karanfilin Rusyaya ihracatı dondu. 2016 yılının ilk 3 ayındaki kaybın 8 milyon dolar olduğu belirtiliyor. İhracatçı Birlikleri kayıtlarına göre, 1 Ocak - 31 Ekim 2015 tarihleri arasında Rusyaya değeri 3 milyon 576 bin 582 Dolar olan 41 milyon 204 bin 774 adet ürün ihraç edildi. Bu yıl hiç çiçek gönderilemeyen Rusya pazarının kapanması sektöre yüzde 27lik bir kayıp olarak yansıdı.
YENİ PAZARLAR ARANIYOR
Rusya ile yaşanan ekonomik krizi değerlendiren Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, "Rusya ile ihracat tamamen sıfıra vurdu, ihracattan vazgeçmek durumunda kaldık" diyerek tabloyu özetledi. Bağdatlıoğlu, "Bu durumun 1-2 yılda düzeleceğini sanmıyorum. Şu anda başka pazarlar arıyoruz" dedi. Rusya pazarının tamamen kapanmasıyla birlikte sektörün yeni pazar arayışlarına başladığını duyuran Bağdatlıoğlu, bununla ilgili Tarım Bakanlığı ve Türk Hava Yollarından destek beklediklerini kaydetti.
THY FİYAT İNDİRİMİ
Krizin etkilerinin zayıflatılması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile görüştüklerini ve iki önemli konuda talepleri bulunduğunu belirten Bağdatlığolu, Ziraat Bankası kredilerinin düşürülmesini ve THYnin fiyat indirimine gitmesini talep ettiklerini söyledi. Bağdatlığolu, "Bakan bey taleplerimize olumlu baktı, bunun takibini yapıyor ve bizde gerekli yazılarımızı yazarak takipçisi oluyoruz" dedi.
KREDİLER DÜŞÜRÜLMELİ
Bağdatlıoğlu, şunları ifade etti: "THYnin indirim yapması gerekiyor. Ancak yeni yollarlar, yeni taşımalarla bunu aşabiliriz. Bu anlamda THY Dolardan Euroya geçti. Burada bir artış oldu. Biz indirim beklerken bindirim geldi. Bunun düşmesi gerekiyor, taşımanın düşmesi gerekiyor. Kargo kilogram başına yüksek geldi. Ziraat Bankası kredilerinin düşmesi, THYnin de yeni pazarlara girebilmek için fiyat indirmesi gerekiyor. Eğer bunlar olumlu gerçekleşirse en azından bu dönemde yaşanan kriz bir nebze olsun hafifler."