Plant Peyzaj ve Süs Bitkiciliği dergisinin organize ettiği ‘Peyzaj ve Süs Bitkileri Plant Konferans Sakarya Üniversitesi Sapanca Meslek Yüksekokulunda düzenlendi. Konferansın sürprizini Sapanca Belediye Başkanı Doç. Dr. Aydın Yılmazer yaptı. Konferansı ziyaret eden Belediye Başkanı Yılmazer, öğrencilere kısa bir konuşma yaptı. Süs bitkiciliği sektörüne Sapancada belediye olarak büyük önem verdiklerini söyleyen Yılmazer peyzaj ve süs bitkiciliği alanında altyapı imkanlarını hızlandıracaklarını vurguladı. Yılmazer, istihdam olanaklarının sağlanması ve eğitimin önemine vurgu yaparak, Sapanca ekonomisinin güçlenmesinin öncelikleri olduğunu ifade etti. Sapanca Meslek Yüksek Okulu konferans salonunda gerçekleşen konferansa Peyzaj ve Süs Bitkileri programı öğrencilere yoğun ilgi gösterdi. Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Özenin ve akademik kadronun da takip ettiği konferansa İstanbul Ticaret Odası 11. Meslek Komitesi Başkanı İsmail Akyol, İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ Üretim ve Lojistik Müdürü Barış Şişman, Süs bitkileri üreticisi Mustafa Bilgin ve Plant Dergisi İmtiyaz Sahibi Remzi Adıyaman konuşmacı olarak katıldı. Öğretim görevlileri Mine Çilli, Nurettin Kartal ve Recep Özkır da konferansta hazır bulundular. Öğrencilerin merak ettikleri soruları yöneltmesiyle keyifli bir sohbet gerçekleşti.
YURT DIŞINDA İŞ İMKANI
Konferansın açılış konuşmasını yapan Plant Dergisi İmtiyaz Sahibi Remzi Adıyaman, öğrencilere Plant Dergisi ve çalışmalar hakkında bilgi verdi. Yine Plant Dergisinin organize ettiği Plant Ödülleri hakkında da bilgi sunan Adıyaman, Plant Ödüllerinin ikincisinin önümüzdeki yıl İstanbulda düzenleneceğini ve bu ödül törenine peyzaj öğrencilerinin de misafir olarak iştirak edeceklerini ifade etti.
Süs bitkileri üreticisi Mustafa Bilgin, öğrencilere mesleki deneyimlerini paylaştı. Sık sık yurt dışı ziyaretlerinde bulunduğunu söyleyen Mustafa Bilgin, Avrupada botanik firmalarının çok ciddi cirolara sahip olduklarını kaydetti. Öğrencilere çok önemli bir meslek seçtiklerini söyleyen Bilgin, bu mesleğin internatsiyon bir meslek olduğunu, mesleği dünyanın her yerinde icra edilebileceğini belirtti. Bilgin, "Ben üretimin yanı sıra aynı zamanda ihracat yapmaktayım. Türkmenistan, Azerbaycan, Kuzey Irak ve Kazakistan gibi ülkelerde yeterli derecede bilgi sahibi insanlar yok. Görünen o ki, önümüzdeki yıllarda biz buralara ihracatın dışında yetişmiş genç elemanlar da götüreceğiz. O yüzden bu sektörde iş bulamama konusunda endişe etmenize gerek yok" diye konuştu.
UZMANLAŞMANIN ÖNEMİ
İstanbul Ticaret Odası 11. Meslek Komitesi Başkanı İsmail Akyol, komiteyle ilgili bilgiler sundu. 11. Meslek Komitesinin 1170 üyesi bulunduğunu ifade eden Akyol, "Peyzaj ve çiçekçilik üzerine bulunan 11. Meslek komitesinin 3 yıldan beri başkanlığını yürütüyorum. Kesme çiçek direkt bizim dış mekan süs bitkileriyle ilgili değil ama sektörün sorunları aynı olduğundan dolayı meslek komitesi adı altında sorunları gündeme getiriyoruz" dedi.
Üniversitelerden mezun olan öğrencilerin iş konusunda kaygılar yaşadığını ifade eden Akyol, mezun olan öğrencilerin okullardan çıktıktan sonra istediği gibi ve istediği şekilde iş bulamamaktan şikayetçi olduklarını söyledi. Akyol, şunları ifade etti: "Finansmanla ilgili belli bir noktaya gelen üreticilerin yetişmiş eleman ihtiyacı bulunuyor. İki farklı sorun birbirinden bağımsız olarak ilerlediği takdirde ortaya bir şey çıkmıyor. Yani sizler mezun olduğunuzda iş bulamıyorsunuz, diğer taraftan da işçi elemana ihtiyacı olan tedarikçi de eleman bulamıyor. Bu noktada uzmanlaşma çok ciddi manada ehemmiyet arz ediyor.
İşletmecilikle ilgili ciddi manada bilgiye sahip olmayan girişimciler, bu noktada eksiklik çektiklerinden, işletme kabiliyetleri iyi noktada olan mühendislere ve teknikerlere tüm işletmeyi bir şekilde teslim ediyorlar. Bunu samimiyetle söylüyorum; diyor ki, gelsin burayı yönetsin, tüm sorumluluğunu alıyor hatta imza yetkisini dahi veriyor. Ama bu noktada yeterli vasıfta eleman bulmada sıkıntı çekiliyor. O yüzden kendinize bir alan seçin. Muhakkak bir uzmanlık alanında söz sahibi olun. Çıktığınızda kesinlikle bu noktada sıkıntı yaşamayacağınızdan eminim."
MESLEĞİ SEVMEK ÖNEMLİ
İstanbul Ağaç ve Peyzaj AŞ Üretim ve Lojistik Müdürü Barış Şişman ise bu mesleği yapabilmek için onu çok sevmek gerektiğini öğrencilere anlattı. Şişman, "Bu mesleği yapabilmek için bu mesleği sevmek gerekiyor. İşin püf noktası burada aslında. Şu anda boş vakitleriniz çok, yarın öbür gün iş hayatına atıldığınız zaman bugünkü boş vakitlerinizi arar durumda olacaksınız. O yüzden öğrenim hayatınız süresinde kesinlikle bu vaktinizi iyi değerlendirin. Dersleri iyi dinleyin, kendinizi geliştirin. Ve dediğim gibi bu mesleği sevmek önemli. Okulda gördüğünüz eğitimi küçümsemeyin. Burada belki sadece bir çelik alıyorsunuz, küçümsemeyin. O bitki tuttuğunda mutlu olmanız gerekiyor. Çeliği aldınız, çelik tuttuğu zaman bundan mutlu oluyorsanız yada yarın öbür gün bir kuş yuva yaptığında mutlu olabiliyorsanız bu işi yapabilirsiniz" diye konuştu.
Konferans öğrencilerin sorularıyla devam etti.
Plant Magazine arranged a conference about "Landscape and Ornamental Plants" in Sapanca Vocational School of Sakarya University. Speakers, talked about ornamental plant cultivation and landscape issues referring to Sapanca districts importance, and also they gave information about enlightening students to prepare themselves when they go into business.