23-25 Eylül 2014 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 2. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Sempozyumu Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünde de başladı. Sempozyuma Türkiye 300 öğretim görevlisi, araştırmacı katılacak.
Birçok sunumun ve araştırma tartışmalarının gerçekleştirileceği sempozyumun açılışınaYalova Vali Yardımcısı Atilla Selami Abban, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ali Osman Sarı ,Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Dinçer İlhan, AtatürkBahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Boz, TEMA Vakfı Onursal Başkanı Hayrettin Karaca ve çok sayıda davetli katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü ve oturum başkanı Dr. Yılmaz Boz gerçekleştirdi. Boz, yapmış olduğu konuşmasında Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkezinin kuruluş amacına yönelik yapmış olduğu 2.sempozyuma katkı sağlayan personeline, katılımcılara ve sponsorlara teşekkür etti.
Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ali Osman Sarı, bakanlık çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ali Osman Sarı, "Türkiyenin bitkisel çeşitliliği gerçekten dünyada tartışılmaz bir konu. Bu zenginliğin farkına 1950li yıllarda varılmıştır. O zamanlar ki trend biyolojik çeşitliliğin muhafaza altına alınmasıydı fakat daha sonra kullanım ve sürdürülebilir kullanım gündeme gelmeye başladı. Bu konuda Türkiyenin farkındalığı her geçen gün daha fazla artmaktadır. Dolayısıyla ekonomik gelişmelere paralel yapılan yatırımlar artmaktadır. Tarımsal açıdan değerlendirecek olursam Gayri Safi Milli Hasıla gerçekten sıçrama gerçekleştirmiştir. 2002 yılında tarımsal Gayri Safi Milli Hasıla 23 Milyon dolardı. Bugün 62 milyar dolar. Türkiye o zaman Avrupada ki 4.büyük tarımsal ekonomiydi şuanda 1. en büyük tarımsal ekonomi. Türkiyeyi Fransa izliyor. Gelirimizin artması sahaya da yansıdı. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü kamudaki en büyük yapılanması olan araştırma kuruluşudur. Bakanlık bünyesindeki 12 genel müdürlükten biriyiz. TÜBİTAKdan kamu kurumları içerisinde en fazla proje alan kurumuz. Değer olarak da Milli Savunma Bakanlığından sonra TÜBİTAKdan en çok payı alıyoruz. Bizim bütçemiz 2002 yılında bütçemiz 11 milyon liraydı. 2013 yılında bu 170 milyon liraya kadar yükseldi ve her yıl belirli bir oranda da yükseliyor. Biyolojik çeşitliliğimize de güzel yansımaları oldu. 2010 yılında Ankarada 2. Tohum Gen Bankası açıldı. Dünyadaki en modern gen bankalarından biri şuanda. 2010 yılında Antalyada Tıbbi Bitkiler Araştırma Merkezi kuruldu. Yıllarca zorluğunu çektiğimiz analiz sorununu ortadan kaldırdık. Geçen hafta Sayın Bakanımız Beykozda tanıtımını yaptı Beykozda Biyoçeşitlilik ve Geofit Araştırma Merkezini kurduk. Siz katılımcıların da yakından bildiği gibi zaman zaman bitkileri birbirinden ayırmak çok zor. Bir bitkinin tıbbi çeşitliliği olduğu gibi süs bitkisi veya bir başka özelliği olabiliyor. Buradaki merkezimiz de geofitler yoğunlukta olmak üzere çok çalışacak. En fazla 1 ay içerisinde Yalovada Türkiye Geofit Merkezini açıyoruz. Arkadaşlarımız tüm geofitleri topladı bunlardan yeni ürünler geliştirecekler. 2016 Antalya Exponun sembol çiçeği buranın yetiştirdiği bir tür. Ankarada bakanlığımızın hemen yanında 2500 dekar arazi üzerinde Türkiye Milli Botanik Bahçesini kuruyoruz. Orada da faaliyetler son hızla devam ediyor. 2015 yılı içerisinde açılışı planlanmakta. Rusyadaki 3000 dekarlık bahçeden sonra en büyük botanik bahçesi olacak. Ben sempozyumun başarılı geçmesini diliyorum, hepinize teşekkür ediyorum." diye konuştu.