Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Süs Bitkileri Üreticilileri Alt Birliği (SÜSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan, zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerine izin veren yönetmelikle ilgili açıklamada bulundu.
Yönetmelik değişikliğini zeytinliklerin idam fermanı olarak değerlendiren Akcan, ‘Zeytinin gen kaynağı bu topraklardır. Teknik olarak mümkün olmamakla birlikte gen kaynaklarımızın yurt dışına gitmesinin en küçük ihtimaline karşılık yaşlı zeytin ağaçlarının ihracatı bile yasaktır. Zeytin Anadolu’nun kadim bekçisidir.’ dedi.
Rehabilite Edilmesi Kolay Değil
Zeytinlikler bir kez maden sahası olarak kullanıldığında sonradan rehabilite edilmesi, iyileştirilmesi yönetmelikte yazdığı gibi kolay olmadığını vurgulayan Akcan, “Doğal bir alanı bozduğunuzda aynı sayıda başka bir yere ağaç dikmek ile eski ekosistemi yaratamazsınız.’’ dedi. Şavaş Akcan, zeytinlik alanların madencilik faaliyetleri için kullanılması amacıyla çok sayıda izin alındığını, mevcut uygulamaların iptali için yüzlerce dava açıldığını, halkın her yerde zeytin ağaçlarını korumaya çalışırken aslında kendi geleceğini savunduğunu hatırlattı.
Hukuki Süreç Devam Ediyor
Akcan, ‘Hukuki süreçler devam ederken Zeytincilik Yasasına aykırı bir yönetmelik kamuoyunun savaş haberlerine odaklandığı, halkın ekonomik krizle boğuştuğu bir ortamda alelacele, yangından mal kaçırır gibi yayınlandı. Unutmuş olabiliriz; zeytinliklerin madencilik faaliyetine açılmasını öngören düzenlemeler Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne defalarca getirilmiş ve tüm siyasi partilerin karşı oyuyla ile engellenmişti. Şimdi sadece bir yönetmelik maddesi değişikliği ile Türk Milleti’nin iradesi de yok sayılıyor.’ şeklinde konuştu.
Akcan, ‘Konuya ekonomik açıdan baktığımızda ise durum şöyle; Son 10 yılda zeytin ağacı sayımız artıyor olabilir ancak hem sofralık hem de yağlık zeytinde verimliliğimiz çok düştü. Zeytin üretimimiz toplamda yüzde 25 azaldı. Zeytinyağı ihracatımızın artışı ile övünüyoruz ama ithalatın da arttığını görmezden geliyoruz.’ dedi.