Akıllı Sulama Sistemleri

Küresel ısınma ve iklim değişikliği su kaynaklarını korumanın önemini gözler önüne sermekte. Bu bağlamda yüksek teknolojili ile su tasarrufu sağlayan akıllı sulama sistemlerinin önemi de her geçen gün artmakta.

Akıllı Sulama Sistemleri

Sulama teknolojileri her geçen gün daha da gelişirken artan verimlilik hem ekonomik hem de ekolojik olarak tasarruf sağlamaktadır. Sulama konusunda ciddi çalışmalara imza atan SGS Sulama'nın en son çalışmalarını ele aldık.

 

1997 yılında İstanbul'da kurulan SGS Sulama; altyapı grubu, peyzaj ve tarımsal sulama alanlarında malzeme satışı ve pazarlama faaliyetleriyle boy göstermekte. Peyzaj ve tarımsal sulama alanlarında proje ve danışmanlık hizmetleri de veren SGS Sulama; konut alanları, belediye park ve bahçeleri, spor ve golf sahaları sulama projelendirmelerini de müşterilerine sunuyor.

 

sgs

 

SGS, kuruluşundan günümüze kadar olan süreçte bu alanlardaki teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek Türkiye'de ve dünyada sektördeki kalitesini kanıtlamış büyük firmaların ana bayiliklerini bünyesine dâhil etti.

 

Bu bağlamda çalışmalarına devam eden SGS Sulama, konut ve ticari kuruluşlar için akıllı merkezi kontrol üniteleri üreten; kamusal ve tarımsal sulamadaki yenilikçi teknolojileriyle öne çıkan Solem'in Türkiye distribütörlüğünü de üstlendi.

 

Pilli, elektrikli kontrol ünitelerinin yanı sıra LoRa teknolojisi ile çalışan akıllı ve merkezi kontrol üniteleri de üreten Solem, LoRa teknolojisine sahip ürünleriyle 800 metre yarıçap-2 milyon metre kareye kadar alanın sulama sistemini kablosuz bir şekilde uzaktan kontrol edebilme imkânı sunuyor.

 

Ayrıca bu yüksek teknolojili ürünlerine eklenebilen modüler sensörler yardımıyla sulama verimini maksimum seviyeye çıkartıp tüketilen su miktarını da düşürüyor. Bütün bu sistemin kontrolü ise mobil uygulama ya da web portalı üzerinden kolayla gerçekleştirmek mümkün.

 

Solem LoRa Sulama Sistemleri

 

Sulama yapılacak alanın merkezine konumlandırılan ağ geçidi etraftaki kontrol üniteleri ile iletişim kurar. Ağ geçidi, talebe göre verilen komutlarla kontrol ünitelerine bağlı olan solenoid vanaları açıp-kapama işlemini gerçekleştirir. Tüm bunlar LoRa teknolojisi sayesinde bir radyo frekansı kullanarak gerçekleştirilir ve mobil uygulama ya da web portalı üzerinden kontrol edilebilir.

 

sgs

 

Geniş Alanlarda İletişim Sağlıyor

 

LoRa, WiFi ve kablolu haberleşme gibi rakip teknolojilere göre çok daha uzun mesafelerde iletişimi sağlayan ve bunu radyo frekanslarını kullanarak gerçekleştiren bir modülasyon tekniğidir. 

LoRa teknolojisi arazi koşullarına göre değişkenlik göstermekle birlikte 2 ila 15 km arasında menzil ile kullanılabilmektedir. LoRa haberleşme teknolojisinin diğer kablosuz haberleşme teknolojilerine kıyasla en büyük avantajı, geniş mesafeye düşük maliyetle erişim imkanı sağlamasıdır.

 

Uzun süre bakıma ihtiyaç duymadan geniş alanlara sinyal aktarımı yapabilen LoRa teknolojisi sayesinde akıllı sulama, tarım uygulamaları çok daha kolay takip edilebilir ve geliştirilebilir hale gelmiştir.

Toprak kirliliği, nem, sıcaklık ve debi gibi etkenleri ölçmek üzere konumlandırılan LoRa destekli sayaçlar ile uzak bir konumdan sulama alanının uygun şartlarda olup olmadığı kontrol edilebilir.

 

sgs

 

Maliyet avantajı Sağlıyor

 

LoRa ağı, hücresel şebekeye ya da diğer teknolojilere göre daha az donanım gerektiriyor. Az donanımla çok geniş kapsama alanı sağladığı için de düşük maliyet avantajı ile kolaylıkla kurulabiliyor. Örneğin bütün şehri kapsayacak bir "akıllı şehir projesi" LoRa tabanlı sistemlerle, Wi-Fi ya da hücresel şebekeye kıyasla çok uygun maliyetlerde yapılabiliyor. Kablosuz bir sistem olması sebebiyle sulama projelerinde büyük yer tutan kablo maliyetini de sıfıra indirmektedir.

 

Lora Merkezi Otomasyon Sistemi konut, belediye, tarımsal sulamada kullanılmaktadır. Bu teknolojisi sayesinde bakır kablo, işçilik, kazı ve uygulama maliyetleri neredeyse ortadan kalkar. 800 metre yarıçap (2 milyon metrekare) alanı kablosuz şekilde web platformu ya da mobil uygulama üzerinden kontrol imkânı sağlamaktadır.

 

Klasik merkezi sistemlerde kullanılan kablolamayı ve buna bağlı olarak oksitlenme, kazı esnasında kabloya zarar verme gibi sebeplerden kaynaklı kısa devre problemlerini ortadan kalkıyor. Zorlu araziler için esnek bir çözüm (bağlantı, güç kaynağı, iklim koşulları ...) imkanı sağlamaktadır.

 

sgs

 

En önemli özelliklerimden birisi elektriğin olmadığı yerlerde güneş paneli ile çalışabilmesidir. Diğer yandan her marka ile uyumlu ve halihazırda var olan bütün sulama sistemlerine entegre edilebilmektedir. 9V ve 24V aynı sistemde çalışabilmektedir. Sistem isteğe göre sim kart veya Wi-Fi üzerinden internete bağlanabilmektedir. Herhangi Wi-Fi/sim kart iletişim arızası durumunda ağ geçidine bluetooth üzerinden bağlanarak 2 milyon metrekare alanı aynı şekilde uzaktan kontrol edebilmektedir.

 

Kalıcı hafıza sayesinde herhangi sistem iletişim arızası durumunda programlamanın kalıcı olarak yedeklenmesi ve sistemin aynı şekilde çalışmaya devam etmsi sağlanmaktadır. Sistem internete bağlı olduğundan yerel hava durum raporlarına göre otomatik sulama ayarını yaparak tasarruf sağlamaktadır. Sıcaklık, toprak nem, rüzgâr, yağmur vb. sensörler ile bilgi birikimine ve gelişmiş raporlama özelliğine sahiptir.

 

Akış ölçer ile sızıntı tespiti yaparak kolay müdahale imkanı sağlayarak su kaybının önlenmesini sağlar. Girilen sensör eşik değerlere göre sulama kontrol modül programları durdurma / yeniden başlatma imkanı sağlamaktadır.

 

Böylece teknolojinin imkanlarını kullanarak sulamada en yüksek düzeyde verimlilik elde edilmektedir.

 

sgs


Paylaş: 

Diğer Haberler