Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emrah Yalçınalp ile Kasım 2023'te çıkan popüler bilim kitabı Bitki Bitki Söyle Bana'yı konuştuk.
Kitabınız ve yazım süreci hakkında bilgi verir misiniz?
-Bitki Bitki Söyle Bana, her şeyden önce bilimin anlaşılmaz ve sıkıcı olmadığını ifade etmeye çalışan bir popüler bilim kitabı. Olabildiğince kısa ve günlük dille yazılmış 101 adet maddeyi, okurken yüz güldürecek benzetmelerle desteklemeye çalıştım. Her madde için çizimler de yaptım. Böylece hem görsel hafızaya hitap ederek bilgilerin kalıcı olmasını, hem de okumadan önce görülen çizimlerle kolay anlaşılmasını sağlamayı hedefledim. Bir yandan çizimlerin varlığı, diğer yandan maddelerin ve onların hikayelerinin tespiti, bunları anlatan üç yüze yakın bilimsel makalenin taranması yazım sürecinin beklediğimden daha uzun olmasını sağladı. Yazmaya başlamam ve kitabın basılması arasındaki süre 2 seneyi buldu.
Kitapta bitkilerin özellikleri mi anlatılıyor?
-Aslında bitkiler üzerinden hayat ve kent ekolojisi anlatılıyor demek daha doğru olur. Bitkilerin insanlarla, hayvanlarla ve çevreyle ilişkileri, neyi niçin yaptıkları, böyle yaparak hayatı nasıl etkiledikleri, tarih boyunda hangi amaçlarla kullanıldıkları gibi konular kitabın çatısını oluşturuyor.
Kitabın hedef kitlesi ve amacı için neler söylemek istersiniz?
-Kitabın kapağında yer alan "7'den 77'ye herkes için bitkiler hakkında şaşırtıcı bilimsel gerçekler" ibaresi lafın gelişi söylenmiş bir söz değil. Son derece şaşırtıcı ve ilham verici bilgileri, bir ilkokul çocuğundan bir bilim insanına kadar herkes tarafından anlaşılabilir bir biçimde yazmaya çalıştım. Bilimsel makaleler "ben ciddi bir şey anlatıyorum, öyleyse beni anlamaya çalışmalısınız" mesajıyla okunuyor. Bu kitabın mesajı ise "size çok önemli konuları basit bir dille ve bolca yüzünüzü güldürerek anlatacağım" şeklinde. Dolayısıyla kitabın temel amacı bilimi toplumla buluşturmak ve bunu yaparken sempatik bir dil kullanmak.
Bitki Bitki Söyle Bana sizce nerelerde ve nasıl okunmalı?
-Kitabın içeriği ne kadar ciddi ise tarzı o kadar esnek ve informal. Madde madde yazıldığı için yarıda kalmak gibi bir sorun da yok. Gün içerisinde toplu taşımada, bir şeyler atıştırırken, uyumadan hemen önce ve seyahatte okunduğuna dair bolca dönüş aldım. Okumanın oldukça kolay olduğu bir kitap olduğu için her yerde rahatlıkla okunabileceğini düşünüyorum.
İlerisi için başka kitap projeleri de var mı?
-Daha önce de söylediğim gibi, kitabın temel hedefi bilimin eğlenceli bir şey olduğunu göstererek herkese ulaşmaya çalışmak ve böylece bir farkındalık oluşturmak. Bu bir yöntem olarak kabul görürse, ki ilk dönüşler bu yönde, farklı konuları da aynı yöntemle yazarak bir popüler bilim serisi oluşturmayı düşündüğümü söyleyebilirim.