Kaynarca Arifağa Köyü Kamışgölü mevkiinde bulunan yeni arazide torf çıkarma çalışmalarına başlayan Gürkan Torf, Marmara bölgesinin en büyük torf ocağı olma özelliğini taşıyor.
Sadece torf üretiliyor
Gürkan Torf, Kaynarca Arifağa Köyü Kamışgölü mevkiinde bulunan yeni arazisinde çalışmalara başladı. Yaklaşık 3 ay önce çalışmaya başladıklarını söyleyen Gürkan Torf sahibi Necdet Güroğlu, tamamen torf üretimi yaptıklarını vurguladı. Arazi hakkında bilgi veren Güroğlu: “2011 yılında arazinin ruhsatını devraldık. Ondan sonra işletme izin belgelerini, ÇED raporları ile gayri sıhhi işletme izinlerini çıkarttık ve 23 Ağustos’ta çalışmaya başladık. Biz burada tamamen torf üretimi yapıyoruz. Maden sahamız toplam 2 bin 600 dönüm olup bunun 1250 dönümü torf yatağıdır. Torf yatağının içinde değişik madenlerde de var. Ancak şu anda sadece torf üretimi yapmaktayız. Torfu yatağından çıkartıp kurutup, kırıp, eleyip üreticiye hazır hale getiriyoruz.” dedi.
‘Kalite değeri çok iyi’
Çıkarılan torfun pH değeri bakımından çok iyi olduğunu belirten Güroğlu: “Torfumuz yapılan analizlerde pH bakımından çok iyi, tuzu çok düşük olan ve fiziksel özellikleri bakımından iyi torf olarak değerlendirilebilen, her türlü amaçla kullanılabilecek bir torftur. Marmara bölgesinde bazı yerlerde torf çıkıyor ama burası Marmara bölgesinin en büyük rezervine sahip torf ocağıdır. Yapılan rezerv tespitlerine göre 1,5 milyonla 2 milyon metre küp arasında rezervimiz var.” diye konuştu. Torfun kullanım alanları ile ilgili de bilgi veren Güroğlu: “Torfun kullanım alanları yoğunluk olarak fideciler, fidancılar, dış mekan süs bitkicileri, özellikle mantar üreticileri ve peyzajcılardır.” şeklinde konuştu.
‘Tasarruflu olacak’
Güroğlu: “Torf konusunda nakliyede sıkıntı var, ancak biz bu sorunu önümüzdeki yıl sanayileşerek torfu presleyip buradan naklederek çözmek istiyoruz. Preslediğimiz zaman nakliyeler yarıya yarıya düşecektir. Dolayısıyla Türkiye’nin her yerine torf gönderme şansımız olacaktır. Marmara bölgesindeki torf ihtiyacı olan tüketiciler için burası nakliye açısından iyi bir şans diye düşünüyorum. Çünkü zaten torf alımlarında Van’dan Antalya’dan, Adıyaman’dan, Kahramanmaraş’tan torf geliyor, dolayısıyla çok nakliye ediyorlar. Torfun üretiminden çok nakliyeler tutuyordu. Ekonomik anlamda çok tasarruflu olacaktır. Dolayısıyla da torf ocağının rağbet göreceğini düşünüyorum. Bolu’da çok yoğun bir torf var, ancak Bolu’da torf çıkartmak yasaklandı. Çevre Bakanlığı torf üretimini durdurdu. Dolayısıyla da şu anda Bolulu üreticiler de torf arayışı içindeler. Bolu’dan birkaç tane firma da bizden ham mamul olarak yeni çıkmış mamulü satın alıp kendileri işleyip piyasaya satmaktalar. O konuda biz Bolulu arkadaşlara yardımcı oluyoruz.” diye konuştu.
Yeni projeler
Gelecek projeleri ile ilgili bilgi veren Güroğlu: “Bayilik sistemiyle çalışmayı düşünmüyoruz. Daha önceden çalıştık. Çok başarılı olmadı. Dolayısıyla pazarlama sistemimizi kendimiz kuracağız. Her yere kendi pazarlama ekibimizle ulaşmaya çalışacağız. 2013 yılının Temmuz ayı itibariyle tam anlamıyla pazarlamaya başlayacağız; ama şu anda yine mal veriyoruz. Adapazarı’nda paketleme ünitemiz var. Onu da buraya taşıyacağız. 3-5-10-20-40 ve 80 litrelik gerek poşetli gerek çuvallı ürünlerimiz var. Şu anda onlarda üretimde. Onları da pazarlıyoruz. Geçen yıl oldu gibi FlowerShow’da stant açacağız. Kapalı alan ve tesislerimiz bittikten sonra da ocağın açılışını yapacağız.” dedi.
Paylaş: