BOTANİK BAHÇESİ KONUKLARINI AĞIRLAMAK İÇİN GÜN SAYIYOR

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ), Türkiye’nin sayılı botanik bahçelerinden birini Aydın’a kazandırmak için geri sayıma başladı.

BOTANİK BAHÇESİ KONUKLARINI AĞIRLAMAK İÇİN GÜN SAYIYOR

25 bin metrekare üzerine inşa edilecek olan botanik bahçesi tamamlandığında Adnan Menderes Üniversitesi Merkez Kampüsü, Türkiyenin ve dünyanın pek çok bölgesinden bitki varlığının sergileneceği, koruma altına alınacağı ve arşivleneceği botanik bahçesi ile tam bir yaşam alanına dönüşecek.

Başta Aydın ve çevresi olmak üzere Türkiyenin endemik ve ender bitki varlığını korumak, toplumu bitki varlığı ve korunması hakkında bilinçlendirmek, bitkilere yönelik bilimsel çalışmalara zemin hazırlamak ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakma hedefi ile açılacak ADÜ Botanik Bahçesinin inşaatı büyük bir hızla sürüyor.

Botanik Bahçesini hayata geçirirken yola çıkış noktalarını özetleyen Adnan Menderes Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Adnan Erdağ, hedeflerinin başta Aydın ve çevresi olmak üzere Türkiyenin endemik ve ender bitki varlığını tanıtmak ve korumak olduğunu söyledi. Erdağ toplumu bitki varlığı ve korunması hakkında bilinçlendirmek, bitkilere yönelik bilimsel çalışmalara zemin hazırlamak ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak istediklerini kaydetti. Erdağ, diğer bir amaçlarının ise ADÜ Merkez Kampüsünü yaşam alanına dönüştürmek ve sadece öğretim elemanları, öğrenciler ve idari personel için değil tüm Aydınlılar için bir dinlence mekânı hayata geçirmek olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Erdağ, dünyada sayıları hızla artan ve bilim adamları dışında dünyanın bitki varlığının korunması ve tanınmasında önemli çalışmalara imza atan amatör botanik bilimciler oluşmasına katkı vermek ve bu amatörler için profesyonel bir çalışma alanı oluşturmayı da hedeflediklerini kaydederek, "Seminerler vermek, çocuklara doğa sevgisini ve bilgisini aşılamak, insanlara toprakla uğraşabilecekleri hobi alanları kazandırmak, ev kadınlarına bitki yetiştirme becerisini kazandırarak aile bütçesine katkıda bulunabilmelerinin yolunu açmak ve peyzaj çalışmaları için mimarlarımıza katkıda bulunmak istiyoruz. Kolay gezilebilir, temalara ayrılmış ve sürdürülebilir bir botanik bahçesi oluşturmak için yola çıktık. Bahçenin iç merkezini saran ikinci çember, bir ara yolla dairesel iki bölüme ayrılacak ve bu iç merkeze bakan kısım dünyanın hangi yönüne bakıyorsa o bölgelerin bitkilerini barındıracak. Böylelikle seranın bulunacağı iç merkezin çevresini dolaşan bir misafir kısa bir dünya florası gezisi yapmış olacak. Dairenin dışa bakan kısmı ise tıbbi bitkiler bahçesi, soğanlı bitkiler bahçesi, Akdeniz bitkileri, bitki türlerinin bilimsel olarak sınıflandırıldığı sistematik parseller ve görme engelliler için koku bahçesi gibi temalara sahip olacak" dedi.

Botanik bahçesinde kozalaklı bitkiler, Türkiye orman ağaçları, egzotik bitkiler, kaya bahçeleri ve içinde 4 kademeli havuzun yer aldığı sucul bitkiler kısımları da bulunağını belirten Erdağ, bahçenin Palmiyeler kısmının büyük ölçüde oluşmuş olup, 19 türe ait 34 palmiye dikili durumda olduğunu kaydetti. Erdağ, Botanik Bahçesinin biri sera, diğeri idari bina olmak üzere iki tip kapalı alanı bulunacağını seranın 10-15 metre yükseklikte ve takriben 500 metrekare alana oturacağını ve içinde paleo ve neotropikal bitki türlerini barındıracağını belirtti.

BÜTÜN ZENGİNLİKLER BİR ARADA BULUŞACAK

Nadir bitkilerin, endemik bitkilerin, tıbbi ve ıtri bitkilerin, nesli tükenmekte olan bitkilerin sergileneceği ve koruma altına alınacağı bahçede, Aydın ve çevresinin zengin bitkisel varlığı da örneklendirilerek koruma altına alınacak. Akdeniz bitkileri adı altında oluşturulacak bu bölümdeki bitkilerin yüzde 90ı Aydın ve çevresinde yaşayan bitkiler olacak. Aydın insanı üzerinde yaşadığı coğrafyadaki bitkisel zenginliğin farkına varacak, bitkilerin kökenini, faydalarını, çeşitlerini tanıyacak ve en önemlisi gelecek nesillere bu kültür mirasını aktaracak.

Bahçe oluşturulurken 4 bin 800 metreküp toprak taşındı. Bahçenin palmiyeler kısmına 19 türe ait 34 palmiye, kozalaklılar kısmına da çeşitli boylarda 25 ağaç dikildi. Hurma grubunda Senegalden, Hindistana, Datçadan Arap hurmasına kadar birçok hurma türü var. Kozalaklılar kısmında 3 tür sedir, Norfolk çamı, Arizona selvisi, Cycas, Halep çamı, Alp çamı gibi farklı türler dikilmiş durumda, dikimler devam edecek.

Bahçede iki üretim serası kurularak burada yetiştirilen bitkileri dışarıya satmak gibi bir projeleri olduğunu da belirten Prof. Dr. Adnan Erdağ, amaçların botanik parkının hem süs bitkileri yetiştirmeye öncülük etmesi hem de merkezin sürdürülebilirliğine katkıda bulunulabilmesi olduğunu vurguladı.

 


Paylaş: 

Diğer Haberler