250 Bin ağaç dikilecek
Erdoğan Akdağ Kampusu, Akdağmadeni Meslek Yüksekokulu, Boğazlıyan Meslek Yüksekokulu ve Yerköy Adalet Meslek Yüksekokulunu da kapsayan çalışma, yerleşkelerin içinde yeşillendirilmesi düşünülen alanların uygun türlerle ağaçlandırılması için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Proje kapsamında uygun olan yerlere yaklaşık 250 bin ağaç dikilerek, Üniversite kampüsünü çevreleyen ve çeşitli ağaç popülâsyonlarını içinde barındıran yemyeşil doğal bir "Bozok Üniversitesi Ormanı" oluşturulacak. Projenin hayata geçmesi adına yürütülen çalışmalar başta Erdoğan Akdağ Kampusu olmak üzere tüm yerleşkelerin çehresini değiştirecek. Başlatılan ağaçlandırma ve peyzaj çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte üniversite daha yeşil ve daha estetik bir görünüme bürünecek. Çalışmaları yerinde incelemek amacıyla çalışma sahasını gezerek bir dizi incelemelerde bulundu. Yozgat Orman İşletme Müdürlüğü Ağaçlandırma Toprak Muhafaza Şefi Yunus Ünaldan çalışmalar hakkında bilgiler alan Rektör Uçara incelemelerinde Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Yumak ile Prof. Dr. Şaban Güçlü, Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Seyfullah Türkmen ve Üniversite Yeşil Alan Koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi Özcan Şahin de eşlik etti.
Salt bir orman değil, sosyal işletim alanı
İncelemeler sonunda konuyla ilgili açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Tamer Uçar, şöyle konuştu: "Üniversitemizin önemli bir kısmı ağaçlandırılmaya müsait. Çamlıkın hemen arkasındaki sırtlardan başlayarak kampusumuza kadar uzanan bir boşluk alanda ağaçlandırma çalışmamızı Orman Bölge Müdürlüğümüz ile birlikte projelendirerek başlatmış bulunuyoruz. Şu an ekipler koordineli bir biçimde çalışıyorlar. Arazi uygun hale getirildikten sonra fidanlar dikilmeye başlayacak. Kampusumuzun içinde bulunduğu alan yaklaşık olarak 210 hektarlık bir alan. Merkez ve diğer ilçelerdeki kampuslar da dikkate alındığında bu rakam 2 buçuk kilometrekarelik bir alana tekabül ediyor. Dolayısıyla üniversitemizin kampus alanı içerisinde çok büyük bir üniversite ormanı yetiştirilmiş oluyor. Hem yeşil alan açısından daha yaşanılabilir mekânlar oluşturmak adına, hem de Yozgatın bitki örtüsüne olumlu anlamda etki edecek ve doğal dengeyi koruyacak bir yeşil alanı oluşturmayı hedefliyoruz. Tabi bu fidanlar bugünden itibaren toprakla buluşturularak dikilecek. Emek ve sabır isteyen bir proje sekiz on yıl zarfında geleceğe atılmış önemli bir adımdır. Bu anlamda gelecek adına önemli bir çalışma başlattığımız inancındayım. Bu proje salt bir orman olarak değil, sosyal ve teknik anlamda da bir bütün olarak ele alınmalıdır
Bu projeye paralel olarak düzlük alanlarda araştırma merkezi, gözlemevi ve yaşam merkezi gibi sosyal ve teknik anlamda kullanabileceğimiz yerleri ayırdık. Bu bölgeler ağaçlandırma kapsamı dışında tutuldu. Yine ulaşımı sağlamak için orman arazisi içinde uygun yerlere yol çalışmaları hali hazırda yapılıyor. Dolayısıyla bu projeyi salt bir orman olarak değil sosyal ve teknik anlamda da bir bütün olarak ele almak gerekir."
Boş alan ormana dönüşecek
Projenin teknik çalışmalarıyla ilgilenen Yozgat Orman İşletme Müdürlüğü Ağaçlandırma Toprak Muhafaza Şefi Yunus Ünal ise "210 hektarlık bir alanımız var. Bunun 120 hektarını dozer sürecek diğer alanları ise ekskavatör ve mini ekskavatörler çalışacak. Bu proje ile hedefimiz Bozok Üniversitesi ve Yozgata yemyeşil bir alan bırakmak. İklim açısından son derece elverişli bir bölge. Üniversite sahası olduğu için boylu fidan kullanarak hızlı bir yeşillendirme çalışması gerçekleştireceğiz. Bugün bizim gözümüzde orman olarak görünen bu boş araziler en kısa zamanda vatandaşlarımızın da gözünde de bir orman haline dönüşecek" ifadesini kullandı.