Uygulama ile milyonlarca lira tasarruf elde eden Belediye, modern tesisler sayesinde il genelindeki endemik bitki türlerini burada hem koruma, hem de çoğaltabilme imkanını da elinde bulunduruyor.
Bolu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü, ağaçlandırma çalışmalarında kullanılan çiçek ve fidanları kendi seralarında üretiyor.
Belediye kentte bulunan park ve yeşil alanları süsleyen çiçek ve fidanların bir kısmını Karacasu yolu üzerinde oluşturulan Bolu Belediyesi Fidanlığında yetiştiriyor. Belediyenin kendi imkanlarıyla yetiştirdiği çiçek ve fidanlar kent içinde ayrıcalık yaratıyor. Bolunun tek tapulu en büyük arazisi üzerinde konuşlanan fidanlıkta yılda binlerce ağaç ve çiçek yetiştiriliyor.
"ENDEMİK TÜRLER GEN BAHÇESİ İLE GÜVENCE ALTINA ALINDI"
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, gelecekte şehre ziraat önderliği de yapması hedeflenen fidanlıkta incelemelerde bulundu. Fidanlıkta görev yapan işçi bayanlardan çalışmalar hakkında bilgiler alan Başkan Yılmaz, yaptığı açıklamada, Belediyeye ait bu fidanlıkta endemik olarak kabul edilen tüm ağaçların yetiştirilebildiğini söyledi.
Gen Bahçesi adı verilen özel bir bölümde endemik olarak kabul edilen ağaçların yetiştirildiğini belirten Başkan Yılmaz, "Gen Bahçesi adı verilen bir bölümde Boluya ait endemik olarak kabul edilen tüm ağaçları yetiştirilebiliyoruz. Dağ fındığımız da burada kayıt altında. Gelecekte hiçbir yerde olmasa da bizim çalışmalarımız sayesinde dağ fındığı gelecekte de hayatını sürdürebilecek durumdadır. Boluya ait neler varsa, tamamına sahip çıkmaya çalışıyoruz. Bu ot olabilir, bitki olabilir, mantar olabilir... Biz belediye olarak bunları sahipleniyoruz" dedi.
"KÖKNAR, SEDİR VE FINDIK AĞACI YETİŞTİRİLİYOR"
Bolu Belediyesinin kullandığı süs bitkilerinin bir kısmını dışarıdan satın aldığını ifade eden Başkan Yılmaz, oluşturdukları fidanlıkta yapacakları çalışmalarla yerli üreticiye de bir nevi istihdam olanağı sağlayacaklarını bildirdi. Yılmaz, çiçek çeşitleri yanı sıra fidanlıkta, köknar, sedir ve fındık ağacı yetiştirmek istediklerini bildirdi.
"İŞLETMECİLİK YAPMAYI DEĞİL, BİRİKİMLERİMİZİ PAYLAŞMAK İSTİYORUZ"
Yılmaz, belediye fidanlığından gelir elde etmekten ziyade yeşili arttırmaya yönelik amacın ön planda tutulduğunu ifade ederek, "Burada hem kendimiz üreteceğiz, hem küçük belediyelere yardımda bulunacağız, hem de vatandaşlara ‘Gelin sizde üretin diyebilmek için örnek bir bahçe oluşturacağız. Çünkü belediye olarak biz işletmecilik yapmak istemiyoruz. Biz sadece yol göstereceğiz. Yardımcı olacağız. Bilgi birikimimizi aktarmak isteyeceğiz. İşletmeye belediyeler girerse, yanlış yaparlar. O nedenle biz işletmeciliği düşünmüyoruz" diye konuştu.