ADEM ORHUN
Hollanda merkezli Flora Holland firması temsilcileri, İstanbul Ticaret Odasında, Peyzaj ve Çiçekçilik Meslek Komitesi üyeleri ile bir araya geldi. Hollanda ve Batı Avrupada çiçek üreticisi ile tüketici kesimi buluşturan bir kooperatif olarak çalışan Flora Holland, Türkiyede işbirliği imkanları için temaslarda bulunuyor. Şirketin Pazarlama Direktörü Marco Van Der Sar, "Çevresinde Rusya, Azerbaycan, Ortadoğu ülkeleri ile 750 milyonluk bir pazarın merkezi konumundaki Türkiye, bizler ve Hollandalı üyeler için çok önemli" dedi.
YÜZDE 50Sİ MEZAT
Kooperatif olarak iki temel amaçları olduğunu söyleyen Marco Van Der Sar, "Birincisi etkin bir çiçek pazarı oluşturmaya çalışıyoruz. İkincisi de tüketimi artırmayı hedefliyoruz. İki temel yöntemimiz var. Bunlardan birincisi mezatlar. İş hacmimizin yüzde 50sini mezatlar üzerinden satışlar oluşturuyor. Diğeri ise üreticilerle tüketiciler arasındaki direkt satışlar. Biz kooperatif olarak ürünlerin sahibi değiliz. Hiçbir zaman bizim ürünümüz satılmıyor. Bizim burada en önemli kazanımımız, üreticilerle tüketiciler arasında pazardaki fiyat dengesinin doğru oluşmasıdır" dedi.
TÜRKİYE DE KATILSIN
Üyelerinden gelen talepler üzerine Türkiyede hem üretim hem satış hem de çevre ülkelere lojistik bakımından araştırma içinde olduklarını belirten Marco Van Der Sar, şöyle konuştu: "Hem Türkiyedeki üreticileri sisteme katıp üretimlerini artırmak hem de Hollandalı üreticileri yeni pazarlarla buluşturmak istiyoruz. Nakliye konusunda bizim son 5 yıldır tecrübe ettiğimiz GreenRail sistemi var. Karayolundan TIR ile taşımacılığı tren ile kombine ediyoruz. Hem daha hızlı hem daha güvenli oluyor. Türkiyenin de bu sisteme katılabileceğini düşünüyoruz."
Çiçekçiler daha etkin mezat istiyor
* Komite Başkanı İsmail Akyol: Türkiyede etkin kooperatifler olmayınca ne ürüne stabil fiyat verebiliyorsunuz ne de gerçek üretim miktarını bilebiliyorsunuz. Etkin mezatların olması ve tarafların eğitilmesi sektörü ve iş hacmini geliştirecektir.
* Komite Başkan Yardımcısı Mehmet Batal: Türkiyede çiçek Hollandaya göre pahalı. Üretim de yeterli seviyede değil. Çiçekleri Hollandadan aldığımızda, yol ve gümrük maliyetinden dolayı fiyat daha da artacak. Türkiyede üretim olmadıkça sistemin çok başarılı olacağını düşünmüyorum.
* İTO Meclis Üyesi Kadir Gümüş: Türkiyede küçük de olsa üreticinin malını pazarlayan mezatlar var ama yetersiz.
* İTO Meclis Üyesi Mehmet Salih Şadoğlu: Türkiyede mezat çeşitliliği ve etkinliği yetersiz. Üretim potansiyeli ve ürünler pazara yeterince yansımıyor. Bir kooperatif sistemi kurulup burada da bir mezat açılırsa Türkiyede iş yapılabilir. Böylece bizim pazar da gelişir. Bizim üreticiler de satıcılar da yeni şeyler öğrenir.
* Komite Üyesi Ömer Fatih Karayel: Başarılmış bir organizasyonu buraya modelleyebilirsek uygun olur. Rusya, Türk Cumhuriyetleri ve Ortadoğu büyük bir pazar oluşturuyor. Her şeyi buradan organize etmek kolay.
Günde 8 bin TIR çiçek
Sistemde 6 bin üretici bulunuyor. Bunların 2 bin 500ü alıcıya üretim yapıyor. Üreticiler mezatta çiçekleri için minimum fiyat belirleme hakkına sahip. Mezatta satışın garantisi yok. Fakat sunulan malın sadece binde 4ü imhaya gidiyor. Üreticiler iki çeşit: Flora Holland sisteminde çalışma taahhüdü verenler sistemdeki cironun yüzde 90ını oluşturuyor. Yüzde 10luk ciroyu yapan kesim ise sözleşme bazlı üreticiler; belli ürünleri belli hacimlerde sağlıyorlar. Hollandadan günde 3 bin-8 bin TIR çiçek çıkışı oluyor. Mezatta masrafların üçte ikisini üretici, üçte birini müşteri tarafı karşılıyor. Bütün üyeler cirolarının yüzde 1.6sı oranında üyelik aidatı ödüyor, alıcılar ise yüzde 1 ödeme yapıyor. Sözleşmeli tedarikçilerin maliyeti biraz daha fazla. Brokerlar da ekstradan kendi komisyonlarını alıyor.
ÇİÇEKTE 750 MİLYONLUK FIRSAT
Rusya, Türk Cumhuriyetleri ve Ortadoğu’da 750 milyon nüfuslu bir pazar için Türkiye’yi merkez olarak gören Hollandalı Flora Holland firması, çiçekte işbirliği yapmak istiyor.
ormanbölgemüdürlükleri
üniversiteler
expo2016
ağaçaş
konyaağaçaş
belediyeler
parkvebahçler
radikal
hürriyetimilliyet
haberler.com
yeşilgazete
plantmedia
yalovagarden
tmoob
temavakfı
süsbir
gıdatarım
bahçesel
twitter
facebook
plantdergisi
plant
flowershow
Paylaş:
-
Önceki Haber
ORMAN VE ÇEVRE SEMPOZYUMU BAŞLADI
-
Sonraki Haber
AĞAÇ AŞ. ÇALIŞTAYDA