Diyarbakır Tarım Sektörü Buluşması; önceki dönem Tarım Bakanlarından M. Mehdi Eker, Kutbettin Arzu, Diyarbakır Milletvekili Ebubekir Bal, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Atalar ve bölgede faaliyet gösteren 14 Üretici Birliği ve Odanın katılımıyla 28 Mart’ta yapıldı. Toplantıya, Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB)’ni temsilen Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Sağır katıldı.
2005-2015 yılları arasında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak görev yapan Diyarbakır Milletvekili M. Mehdi Eker; bölgede yürüttüğü icraatlar konusunda bilgi aktararak, Diyarbakır’a yatırım yapılması gerektiğini vurguladı. Böylece gençlerin işsiz kalmayacağının, farklı alanlara yönelimin de azalacağının altını çizdi.
TSÜAB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Sağır; bölgedeki sektör temsilcilerinin bir araya gelmesine vesile olan Diyarbakır Ziraat Odaları Başkanlığına ve 5553 Sayılı Tohumculuk Kanununun çıkmasındaki katkılarından dolayı dönemin Tarım ve Orman bakanı M. Mehdi Eker’e teşekkürlerini sunduktan sonra katılımcılara TSÜAB hakkında şu bilgileri aktardı.
“TSÜAB, 5553 Sayılı Tohumculuk Kanununa göre oluşturulan kamu kuruluşu niteliğindeki bir meslek kuruluşudur. Tohumluk üretimi ve sanayisi iş kolunda faaliyet gösteren şirketlerin TSÜAB´a üye olması yasal bir zorunluluktur.
Hali hazırda 896 üyesi olan TSÜAB üyelerine; idarî, hukukî, teknik, ticarî ve projeye dayalı konularda ve muhasebede işinin ehli uzman kadrosu hizmet etmektedir.”
Sağır, TSÜAB’ın yürüttüğü çalışmalara değinerek konuşmasını;
“Tohumculuk sektörü ile ilgili kararların oluşmasına yardımcı olmak üzere, öneriler ve raporlar hazırlamak amacıyla bitki grupları bazında Çalışma Grupları oluşturulmuştur. Bu raporlar Yönetim tarafından Bakanlığa sunulmaktadır.
Ülkemizin ihtiyacını karşılamak için sertifikalı tohumluklarımızı üretirken, aynı zamanda kaliteli tohumluklarımızı dış ülkelerde tanıtmak ve pazarlamak için çabalarımızı sürdürmekteyiz. Bu amaçla 2012 yılından itibaren Ticaret Bakanlığınca desteklenen “Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi” programı başlatılmış ve bugüne kadar 16’sı yurt dışı pazarlama olmak üzere 19 program organize edilmiştir.
Sektörün kalifiye eleman İhtiyacına katkıda bulunmak amacıyla 2010 yılından itibaren öğrenci stajları uygulaması başlatılmış ve bu güne kadar 300 öğrenciye Tohumculuk alanında staj imkânı sağlamıştır.
Tohumculuk Kanunu’nun 15. Maddesi kapsamında sertifikasyon Yetki Devri alınması için “TSÜAB Tohum Sertifikasyon A.Ş. kurulmuştur. Bu şirket bünyesinde; (karantina hizmetleri hariç) sertifikasyon bağlamında yürütülecek bitki sağlığı hizmetleri için Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi-Kapadokya Teknopark alanı içerisinde bir bitki sağlığı laboratuvarı kurulması doğrultusunda çalışmalar hızla devam etmektedir.
Ayrıca TSÜAB, 2011 yılında, tohumluk ticareti alanında faaliyet gösteren büyük Uluslararası Tohumculuk Federasyonu’na (ISF) tam üye olmuş, Türk tohumculuğunun uluslararası alana entegrasyonu için önemli bir adım atmıştır. TSÜAB, ISF‘e üyeliğinin yanısıra 7 komitede 8 temsilci ile ISF’de Türkiye’yi temsil etmektedir. Aynı zamanda 2013 yılından beri Avrupa Tohumcular Birliği ESA’ya da üyedir” şeklinde sürdürdü.