EZBER BOZAN FİRMA DÜZCE BOTANİK

Dört yıl önce Düzce’de faaliyete geçen Düzce Botanik, çalışma prensibi ve misyonuyla şimdiden sektörün öncü firmaları arasına girmeye aday. Düzce Botanik’in ana ilkesi Türkiye’nin ihtiyacı olan ithal ürünleri kendi bünyesinde üretmek.

EZBER BOZAN FİRMA  DÜZCE BOTANİK

Dünya standartlarında üretim yapmak ve sektöre yön vermek amacıyla 4 yıl önce kurulan Düzce Botanik, kısa sürede ulaştığı başarıyla kendisinden söz ettirmeye başladı. Düzce Botanikin kuruluş amacı Türkiyenin ihtiyacı olan yüksek standartlı ithal bitkileri kendi bünyesinde üreterek hem Türkiye hem de dünya pazarına kaliteli ürün sunmak. Düzce Botanik İşletme Müdürü Selim Şirin, şirketin özelliklerini 3 kelimeyle özetliyor; kaliteli ürün, kurumsallık, deneyimli personel. 500 dönüm üretim arazisine sahip olan Düzce Botanik, yılsonunda üretim arazisini 700 dönüme ulaştırmayı hedefliyor. Düzcenin stratejik ve iklimsel avantajlarını kullanan Düzce Botanik, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek üretim yapıyor.

 

 

İHRACATA HİZMET VERİYOR

Düzce Botanikin kuruluş hikayesini Plant Dergisi ile paylaşan Düzce Botanik İşletme Müdürü Selim Şirin, "Düzce Botanik 2012 yılının sonbaharında kuruldu. 3 yıldır üretim yapıyor. Düzce Botanikin kuruluş amacı, Türkiyeye ithal edilen bitkileri Türkiyede yetiştirerek ihracata yönelik hizmet vermektir. Düzce Botanikin farkı da bundadır; ithal edilen bitkileri kendi bünyesinde üreterek hem iç piyasaya hem de yurt dışına ihracat yapmaktır. Ülkemize genellikle kaliteli, 8-15 yaş aralığında 30-35 kutur çaplarında ağaçlar ve büyük formlu çalılar ithal ediliyor. Biz bu kalitede bitkileri Düzcede üretiyoruz."

 

 

Neden Düzceyi tercih ettiniz?

Düzce, İstanbul ve Ankaranın tam orta noktasında yer alıyor. İklim açısından ise Sakarya Ovası ve Yalova ile benzerlikler gösteriyor. Merkezi deniz seviyesinden 140 metre ama dağlara doğru dağ ekosistemi bitki üretimi için son derece elverişli. Yani Düzcede birçok bitki türünü rahatlıkla yetiştirebilirsiniz.

Düzceyi tercih etme sebeplerimizden birisi de Yönetim Kurulu Başkanımız Nusret Özsoyun Düzceli olması. Kendi arazileri olduğu için şirketi burada kurmaya karar kıldık. Düzce Botanik merkezimiz burada.

İstanbul merkezli Düzce Botanik Peyzaj AŞ olarak peyzaj mimarlığı ve tasarım ofisimiz faaliyet gösteriyor. Orada peyzaj, tasarım ve uygulama bölümümüz bulunuyor. İstanbul merkezimiz büyük ölçekli kamu ve özel projeleri, marina yeşil alan tasarımı, kolaj kampus yeşil alan planlaması, konut bahçe tasarımları üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir. Teras bahçe tasarımı ve yeşil çatılar üzerinde uzmanlığımız dünya standartlarındadır. Baş tasarımcımız Amerikalı Michael Franco, uluslararası ödüllü projeleri ile beraber tasarım, koordinasyon ve uygulama konularında 10 yılı aşkın deneyime sahiptir. Kendisi özellikle New Yorkta bahçe terası ve beton binalar arasında yeşil alanlarla alakalı yapmış olduğu çalışmalarından dolayı birçok ödül kazanmış birisi.

 

 

CİDDİ AR-GE ÇALIŞMALARI

Düzce Botanikte Ar-Ge çalışmalarına büyük önem verdiklerini vurgulayan Şirin, Düzce Botanik bünyesinde 300 farklı ağaç türü ve 60a yakın çalı türü bulunduğunu söyledi. Şirin, "Düzce Botanik bünyesinde yaklaşık 300 farklı ağaç türü ve 60a yakın çalı türü var. Bunların tamamı ithal edilen türlere yönelik seçildi. Bu türlerin Düzcede Ar-Gesi yapıldı. Ar-Ge yapıldıktan sonra kitlesel üretime başladık. Bu 300 türün yaklaşık 240 türünü şu anda kendimiz tohumdan, çelikten ve aşıdan üretmeyi başarmış bulunuyoruz. Üretimden sonra da bunları arazide yetiştirerek hem Türkiye hem de ihracata yönelik büyütüyoruz.

Yeni bitki türlerine muhakkak en az 2 yıl Ar-Ge yapıyoruz. Araziye dikiyoruz gelişimini, kök yapılanmasını, dallanmasını, çiçeklenmesini, her şeyini takip ediyoruz ve ondan sonra kitlesel bitki dikimine geçiyoruz.

Kesinlikle duyumlara bağlı olarak hareket etmiyoruz. Bütün yaptığımız işlemlerde muhakkak bilimselliği ön palanda tutuyoruz. Gübrelemesi, bitki beslemesi, budaması, bitkiyle alakalı her türlü gelişimde bilimselliği kullanıyoruz. Bunun için üniversiteyle beraber ortaklaşa çalıştığımız bazı projelerimiz var" diye konuştu.

 

 

Düzce Botanik olarak hedefiniz nedir?

3 yıllık bir firma olmamıza rağmen kaliteli üretim yapıyoruz. Bu 3 yıllık başarı grafiğimizi uzun yıllar devam ettirmeyi amaçlıyoruz. Düzce Botanik, bugünler için parasal önceliği ikinci planda tutuyor. Bizim hedefimiz; ürün grubumuzu mümkün olduğu kadar boylu, yaşlı ve çaplı bitkiler haline getirip satmak. Buradaki amacımız, Türkiyeye büyük bitkiler ithal edilmesin biz yetiştirelim. Eski firmalara da öncülük yapacak yeni bir firma kurduk.

Bünyemizde çalışan personel ortalama olarak 15 yıllık tecrübeye sahip. Biz hem yönetim kurulu olarak hem de çalışanlar olarak belli bir tecrübenin bir araya geldiği genç dinamik bir şirketiz.

Yönetim kurulumuz profesyonel kurumsal şirketlerin yöneticileri oldukları için şirket sıfırdan itibaren kurumsal bir şekilde devam ediyor.

 

 

STRATEJİK ORTAKLIKLAR

Düzce Botanik ayrıca Hollanda ve İtalya firmalarla stratejik ortaklıklar kurdu. Know-how ve bitki ticareti düzeyinde gerçekleşen stratejik ortaklıkları Şirin, şöyle tarif ediyor: "Hollandalı orta düzey bir üretici ile hem know-how paylaşımı hem de bitki ticareti yapıyoruz. Yani burada da ekonomiyi ikinci planda tutuyoruz. Paranız olduğu zaman Avrupanın istediğiniz yerinden bitki satın alabilirsiniz. Ama biz bunu istemedik. İstedik ki, bize teknik destek verebilecek, yeni makineler, bitki türleri, bitki yetiştiriciliği konularıyla alakalı ortak çalışma yürütebileceğimiz firmalar olsun. 7 firmadan bir tanesiyle anlaştık. Düzenli olarak Hollanda ve Türkiye arasında karşılıklı ziyaretler yapıyoruz. Belli aralıklarla personelimizi Hollandaya gönderiyoruz. Onlar gelip bizi kontrol ediyor. Bu şekilde de dünyadaki son teknolojiye arazilerimizde uygulamış oluyoruz.

İtalyadaki üreticiyle olan stratejik ortaklığımız çerçevesinde ise Avrupada yeni çıkan türleri direkt fide halinde yetiştirebilecek şekilde kendimize alıyoruz. Onlar da kontrollerini burada yapıyorlar.

Burada bizim önceliğimiz bilgi paylaşımıyla beraber üretim yapabilmek. Kendimize bu şekilde bir şirket profili çizdik.

 

 

Şirket misyonunuzu 3 konuda özetleyebilir misiniz?

1)      Kaliteli ürün yapmak. Kesinlikle arazide kalitesiz 2. sınıf, 3. sınıf olarak tabir edilen bitkileri barındırmıyoruz. Küçükken bunları yok ediyoruz. Satış amaçlı büyük sahalara dikeceğimiz bitkileri sıfırdan eleyerek dikiyoruz.

2)      Tam kurumsal olmak. Bu da yönetim kurulundaki kişilerin kurumsal sektörlerde ve kurumsal işlere sahip olmasından kaynaklanıyor. Tamamen profesyonel insanlarla çalışıyoruz.

3)      Genç ve dinamik personel. Genç olmalarına rağmen bu sektörde deneyim kazanmış insanları bir araya getirdik. Bu da bizim en büyük avantajımız.

 

 

 

 

 

 


Paylaş: 

Diğer Haberler