Fidanlık şefliklerinin kuruluş amacı Orman Genel Müdürlüğünün yapacağı Ağaçlandırma, Erozyon Kontrolü ve Rehabilitasyon çalışmalarında ihtiyaç duyduğu orman ağaçlarını yetiştirmek ve kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ile özel kişi ve kuruluşların orman ağacı, süs bitkisi fidan ve tohum taleplerini karşılamaktır. Mersin Orman Bölge Müdürlüğünün yanı sıra komşu Orman Bölge Müdürlükleri için de fidan üretimi yapılmaktadır.
Bunların yanı sıra tohum kaynaklarının korunmasını, iyileştirilmesini ve çoğaltılmasını sağlamak amacıyla 4 adet kızılçam, 1 adet karaçam, 1 adet Toros Sediri tohum bahçesi tesis edilmiştir. Fidanlıklarda143 adet çeşitli türlerde orman ağacı ve süs bitkisi türünde 15.750.000 adet fidan üretimi gerçekleştirilmiştir. 2018 yılında bölge müdürlüğünde 152 adet orman ağacı ve süs bitkisi türünde 16.750.000 adet fidan üretimi programlanmıştır.
Son yıllarda Mersin yöresinde doğal olarak bulunan ve yaban hayatı için çok büyük önem arz eden yabanıl türlerde (alıç, yabani armut, yabani erik, üvez, geyik elması, kızılcık vb.) yoğun şekilde üretim yapılmakta ve yaban hayatının sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla bölge müdürlüğümüzce tesis edilen ağaçlandırma, rehabilitasyon ve erozyon kontrolü sahalarına dikimleri gerçekleştirilmektedir. Ayrıca yöre halkımızın gelir seviyesini arttırabilmek için gelir getirici türlerde (ceviz, badem, harnup, defne, biberiye, sumak vb.) fidan üretimi yapılmaktadır.
Mut Fidanlığı nda ise 2017 yılında 25.000 adet aşılı, 300.000 adet aşısız ceviz fidanı üretimi yapılmış ‘5000 Köye 5000 Orman Projesi kapsamında sahalara dikilmiştir. Ayrıca yöre halkına talepleri halinde ceviz fidanı satışları yapılmaktadır.