Green Urban Resilience Projesi Başlıyor!

Karadeniz Havzası’nda iklim değişikliğiyle mücadelede akıllı ve dirençli şehirler yaratmayı amaçlayan Green Urban Resilience Projesi Temmuz ayında Avrupa Birliği Başkanlığı'nın desteğiyle hibe sözleşmesi imzalanarak resmen başlatıldı.

Green Urban Resilience Projesi Başlıyor!

 

Interreg NEXT Karadeniz Havzasında Sınır Ötesi İşbirliği Programı'nın 2021-2027 dönemi kapsamında fonlanan proje, dört ülkeden ortak belediyelerin ve akademik kurumların katılımıyla sınır ötesi işbirliğini güçlendirmeyi amaçlıyor.

 

Proje, 26 Aylık Süreçte İklim Dayanıklılığına Odaklanacak

 

Green Urban Resilience projesi, Temmuz 2024'ten Eylül 2026'ya kadar sürecek 26 aylık bir dönemde Karadeniz Havzası'nda ve ötesinde iklim değişikliğine uyumlu, sürdürülebilir yeşil çözümler geliştirmeyi hedefliyor. Projede, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa başta olmak üzere Türkiye, Bulgaristan, Gürcistan ve Yunanistan'dan dört belediye bir araya gelerek kentsel alanlarda ısı stresini azaltacak çözümler üzerinde çalışacak. Sınır ötesi işbirliğiyle yürütülecek bu proje kapsamında, yeşil altyapının kentsel planlamaya entegrasyonu için çeşitli analizler ve uygulamalar yapılacak.

 

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa'nın Önemli Rolü

 

Projede İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, yerel belediyelere ve proje ortaklarına araştırma desteği sunacak. Üniversitenin akademik kadrosu, iklime uyumlu şehir planlamaları ve verilerin analizi üzerine çalışarak raporlama süreçlerine katkı sağlayacak. Aynı zamanda toplumun ve yerel karar vericilerin iklim değişikliği farkındalığını artırmak üzere halkla ilişkiler çalışmaları yürütecek.

 

Bu kapsamda, İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa bünyesinde kurulan LANDLAB adlı merkez, bölge şehirlerinde ısı stresi haritaları oluşturacak ve iklim dayanıklılığı stratejileri geliştirecek. LANDLAB ekibi, çeşitli analizler için drone, termal ölçüm cihazları gibi teknik ekipmanlarla donatılacak ve projede elde edilen bulgular doğrultusunda stratejik belgeler hazırlayarak bölgedeki iklim uyumunu artırmak için rehberlik yapacaktır.

 

Proje Ortakları ve Faaliyetleri

 

Projede, Türkiye'den Uzunköprü Belediyesi liderliğinde İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Bulgaristan'dan Sozopol Belediyesi, Gürcistan'dan Batumi Belediyesi ve Yunanistan'dan Kavala Belediyesi yer alacak.

 

LANDLAB ekibi, dört pilot şehirde iklim uyumunu artırmaya yönelik strateji belgeleri oluşturacak ve yerel uzmanlar ile halkın iklime karşı bilinçlendirilmesini hedefleyen eğitimler düzenleyecektir. Böylece proje, Karadeniz Havzası'nda sürdürülebilir şehir çözümleri geliştirmeye katkı sunmayı amaçlamaktadır.

 

 


Paylaş: 

Diğer Haberler