HENDEKTE KAVAK MANTARI YETİŞTİRİLECEK

Hendek Belediyesi, ilçede kavak (istiridye) mantarı yetiştirmek için girişimlere başladı.

HENDEKTE KAVAK MANTARI YETİŞTİRİLECEK

 

Hendek Belediyesi, ilçede kavak (istiridye) mantarı yetiştirmek için girişimlere başladı
 
Yetiştirilmeye başlandı 
 
Hendek Belediye Başkanı Ali İnci’nin girişimleriyle başlanan kavak mantarı üretimi deneme çalışmaları Hendek Belediyesi Şantiyesi yanında kurulan çadırda gerçekleştiriliyor. Nemli bir ortamda kavak kütükleri üzerinde üretimine başlanan kavak (istiridye) mantarı şu anda 125 kütük üzerinde gerçekleştiriliyor. İstiridye mantarının içindeki yağ oranının düşük olması nedeniyle kalbe iyi geldiği, kolesterolü düşürdüğü ve bu nedenle de bitkisel protein deposu olduğu biliniyor. Başkan Ali İnci, Hendek’te alternatif ürünlerin olması gerektiğini belediye olarak kavak mantarı ile ilgili kendi imkanları ile bir girişimde bulunduklarını başarılı olması durumunda ilçede yaygınlaştıracaklarını ve Hendek’in yeni bir ürünle tanışacağını ifade etti.  
 
Pazar bulacak 
 
Besleyici özelliği ile iyi bir gıda türü olduğu belirtilen kavak mantarının, nemli ortamda zahmetsizce yetiştirilebildiğine dikkat çeken Başkan İnci, kültür mantarına olan ilginin son zamanlarda hayli arttığını, zahmetsiz ve bölgenin nemli olması nedeniyle herkesin rahatlıkla yetiştirebileceğini söyledi. Kültür mantarı denince vatandaşın aklına beyaz şapkalı mantar geldiğini hatırlatan İnci: “Besleyici özelliği ile son dönemde kültür mantarına ilginin arttığını görüyoruz. Kavak mantarı ağaç kütüklerinin yanı sıra sap, saman gibi materyaller üzerinde rahatlıkla yetiştirilebiliyor. Tanıtımının artmasıyla birlikte halkın damak tadına uygun bir lezzet olduğunu düşünüyoruz. Çalışmalarımız bu yönde devam ediyor. Şapkalı mantara göre yetiştiriciliği kolay. Her türlü hastalıklara dayanımı yüksek. Güçlü ve dayanıklı yapısı ile halk arasında iyi bir pazar bulacağına inanıyoruz. Tamamıyla doğal koşullarda yetiştirilmiş ve organik olarak yetiştiriliyor.” diye konuştu.
 
İstiridye (kavak) mantarı
 
İstiridye şeklinde olması nedeniyle ‘istiridye mantarı’ ismi verilen bu mantar türü, dünyanın pek çok yerinde yaprağını döken ağaçlar üzerinde kat kat salkımlar şeklinde büyür. Sıklıkla talaş ya da saman ortamında oldukça kolay büyüyebilen popüler mantarlardan biridir. Hoş bir koku ve damak tadına sahiptir. Yapılan araştırmalarda iltihaplanmayı engelleyici aktivitesi antibiyotik, antiviral, bağışıklığa etkisi ve kanseri engelleyici aktivitesiyle çok sayıda hastalıkların tedavisinde rol aldığı ifade ediliyor. Kavak mantarı, kolesterolü düşürücü özelliğiyle yemeğinin her çeşidinin önemli olduğu kaydediliyor.
 
Trabzon Hurması 
 
Öte yandan Cennet Meyvesi, Japon Elması, Tanrıların Yemişi olarak bilinen Trabzon Hurması da Hendek’in alternatif ürünü olarak yetiştiriliyor. Süs bitkiciliği sektöründe de kullanılan Trabzon Hurması, Hendek’in gelecek sigortası olmaya aday. Konu ile ilgili açıklamada bulunan Hendek Belediye Başkanı Ali İnci: “Bu meyve günümüzde sadece bahçelerde görsellik olarak dikili duruyor, maalesef insanımız bu meyveyi yemekten imtina ediyor oysa bu meyve Hendek insanımızın kurtuluş reçetesidir.” dedi. Hendek Bayraktepe Tesisleri’nde bayanlar hurmaların kabuklarını soyarak hurmaları ipe dizerek kurutmaya bırakıyor. Çalışmaları takip eden Hendek Belediye Başkanı Ali İnci,  Trabzon Hurması denilen meyvenin ilçenin geleceği adına büyük öneme sahip olduğunu belirtti. Yararlarının saymakla bitmeyeceğini söyleyen Başkan İnci: “Trabzon Hurması yöremiz tabiat koşullarında oldukça verimlidir. Aranılan bir ihraç ürünüdür. İlçemizde her evin bahçesine bir fidan diktirebilmenin mücadelesini veriyoruz.” diye konuştu.
 
Tütünün yerini alacak
Başkan Ali İnci, dünyanın geleceğinin tarıma endeksli olduğunun altını çizerek; “Hendek halkı olarak bizler geçmiş yıllarda tütüncülük yapmıştık. Tütünün işlemesi satımına kadar yaklaşık 14 ay sürüyordu ve evlerimizden pisliği, kokusu çıkmıyordu. Ancak tarım politikalarının değişmesi üzerine ilçemiz insanı tütüncülükten vazgeçti ve günümüzde sadece fındık üretimi yapmaktadırlar. İlçemiz insanını farklı alternatif tarım ürünlerine yönlendirerek ve ilçemiz insanına ekonomik katkı sağlayarak yeni neslin geleceğini garanti altına almayı hedefledik. Bu amaçla hurma ağacı projesini kısa zamanda hayata geçirmenin mücadelesini veriyoruz” dedi. İnci, her yeni doğan çocuk için ailenin bir Trabzon Hurması dikmesini önererek: “Dikilen her fidan kısa zaman sonra ürün verecek ve bu ürün işlemi yıllarca devam edecektir. Biz Hendek Belediyesi olarak vatandaşımıza hurma fidanlarını ücretsiz vermek sureti ile hem ilçemizde alternatif bir ürün yaratmış olacağız hem de doğan her çocuğun sigortalı olmasına katkı sağlayacağız.” diye konuştu.

Paylaş: 

Diğer Haberler