İklim Kanunu Hazırlanıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada, İklim Kanunu hazırlıklarının büyük bir kısmının tamamlandığını belirterek, bu yıl içerisinde çıkarılmasının öngörüldüğünü bildirdi.

İklim Kanunu Hazırlanıyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yaptığı açıklamada, İklim Kanunu hazırlıklarının büyük bir kısmının tamamlandığını belirterek, bu yıl içerisinde çıkarılmasının öngörüldüğünü bildirdi.

Bakan Murat Kurum, iklim değişikliğiyle mücadele konusunda tüm sektörlerle ve gençlerle konuştuklarını dile getirerek, "İklim değişikliğine uyumu sağlayacağız, sağlamak zorundayız. Kaynaklarımız sonsuz değil. İnşallah hep birlikte, topyekun bu süreci yürütmeye gayret göstereceğiz." dedi.

İklim değişikliğine uyum kapsamında İller Bankası Genel Müdürlüğü elinde ilave Dünya Bankası'ndan, Fransız Kalkınma Ajansı, JICA ve diğer finans kuruluşlarından alınan destekler olduğunu aktaran Kurum, şöyle devam etti:

"Belediyelerimiz, yerel yönetimlerimiz projelerini hazırlasınlar. İller Bankası Genel Müdürlüğümüze sunsunlar. Hakkaniyet çerçevesinde 81 ilimize, 84 milyon vatandaşımıza hizmet edecek projelere öncelik sıralamasına göre destek veriyor olacağız ve bu desteklerimizle de yereldeki kalkınmayı, uyumu sağlayacağız. Yerel yönetimlerimiz projelerini hazırlayıp İller Bankası Genel Müdürlüğümüze, Hazine ve Maliye Bakanlığımıza başvurabilirler. Bunları hep birlikte değerlendireceğiz. Alacağımız kararlar da iIllerimiz adına hem iklim değişikliğine uyumu hem tasarrufu hem de yeni kaynakları ortaya çıkaracaktır."

Bakan Murat Kurum, İklim Kanunu'nun içeriğine ilişkin; "Enerjide yenilenebilir enerji miktarının artırılması ve yıllar itibarıyla zorunluluklarının sektörel bazda neler olması, ulaştırmada ortaya koymuş olduğumuz hedef ve bu hedef doğrultusunda yatırım yapanların desteklenmesi, ilave finans kaynaklarının sunulması, belki vergisel avantajların da içinde olması, Emisyon Ticaret Sistemi'ne ilişkin fazla emisyon üretenlerin cezalandırılması, az emisyon üretenlerin teşvik edilmesi, desteklenmesi, yeşil alanların miktarının artırılması, yerel yönetimlerin, yerelde iklim değişikliğine uyum anlamındaki projeleri, sanayi ve teknoloji dalında sanayi sektörüne, teknolojiye vereceğimiz destekler, gençlerimizin, kadınlarımızın beklentileri, şehirlerin beklentileri gibi birçok konu İklim Kanunu'nun altlığını teşkil edecek." ifadelerini kullandı.

Kanunla iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yapılması gerekenlerin bir zorunluluk haline gelmesini istediklerini ifade eden Kurum, "Yani önümüzdeki hedef doğrultusunda herkes ne yapacağını yıllar itibarıyla bilsin. Kanunun altlığı da aslında hem Şura'da hem bizim bu müzakerelerimizde, diğer ülkelerle yapılan görüşmelerde ortaya çıkıyor ve bu çıkan verileri de toparlayıp inşallah güzel bir kanun hazırlıyor olacağız. Bu yıl içerisinde tamamlamayı öngörüyoruz. Büyük bir kısmı tamamlandı. İnşallah bu yıl içerisinde Meclis'imizle istişare halinde, yüce Meclis'imizin destekleriyle vekillerimizle bu düzenlemeyi yapmak istiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.


Paylaş: 

Diğer Haberler