Bitki sektörünün sürekli kendini geliştirdiği, peyzaj mimarlığının öneminin daha çok ortaya çıktığı günümüzde, kentsel dönüşüm çalışmaları da bir fırsat olarak değerlendiriliyor.
7 milyon bina
Türkiye genelinde yaklaşık 7 milyon binanın elden geçeceği kentsel dönüşüm süreci, Ekim 2012 tarihinde Esenler’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen resmi törenle başladı. Yaklaşık 7 milyon binanın elden geçeceği kentsel dönüşüm sürecinde sağlıklı bir sosyal çevrenin yaratılması da amaçlanıyor. Süreç, yeni binaların yapımı kapsamında peyzaj mimarlığı ve bitki sektörünü de yakından ilgilendiriyor. Peyzajın yeni yapılanmadan ayrı düşünülmediği süreçte, yeşil alan kavramı da ön plana çıkıyor. Peyzajın kent estetiğine kattığı güzellik, şehir kültürüne uygun yapıldığında tasarım estetiğini de gözler önüne seriyor. Bitki sektörünün sürekli kendini geliştirdiği, peyzaj mimarlığının öneminin daha çok ortaya çıktığı günümüzde, kentsel dönüşüm çalışmaları da bir fırsat olarak değerlendiriliyor.
Yeşil alanlar
Sosyal ve ekonomik anlamda kentlere yenilik getirecek olan kentsel dönüşüm çalışmaları, turistleri çekecek ve kent için çok iyi bir gelişime olarak değerlendiriliyor. Türkiye’de yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarının dünyaya da örnek olması bekleniyor. Dünya için önemli bir rol model oynayan Türkiye’de yapılacak çalışmalar, kararlılıkla yürütülürse başarıya ulaşılabilir yorumunu getiriyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise yeşil alanlara vurgu yapıyor. Kentsel dönüşümün resmi töreninde konuşan Başbakan Erdoğan: “Yeni hayat alanlarını, yeşile önem veren bir anlayışla inşa edeceğiz. Yeni yeşil alanlara ihtiyacımız var. Mevcut güvensiz yapıları, can ve mal güvenliği bulunan yeni yapılarla değiştireceğiz. Kentsel dönüşüm de bunu sağlayacak. Rant odaklı değil, insan odaklı bir projeyi hayata geçirmek istiyoruz. Sağlık merkezleri, parkları ile yepyeni yaşam alanları yaratacağız.” dedi.
‘Destek lazım’
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ise, Türkiye nüfusunun yüzde 76'sının şehirlerde yaşadığını, kırsaldan kente olan göçün şehirlerde çarpık yapılaşmaya neden olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin kentsel dönüşümü başarmak zorunda olduğunu vurguladı. Bugün başta Marmara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bingöl, Van gibi önemli illerden dönüşümü başlattıklarını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti: “Ülkemizde 24 bin 500 kilometre uzunluğunda dalga dalga çok ciddi bir diri fay var. Bu fay üzerindeki 6.5 milyon konutu elden geçirmek zorundayız. Bunun hesabını, kitabını yaptık. Bunların hepsini gözden geçirdik. Ama sıra şimdi bunların dönüşümünde. Bu iş sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çalışmasıyla olmaz. Halkın empatisi, halkın katılımı, halkın desteği lazım.”
Paylaş: