Konfor ve Şıklık Bir Arada

Hebil Bahçe, Bodrum’da 1600 metrekarelik alanda konut bahçesi olarak kullanıcılarının estetik ve fonksiyonel beklentilerini karşılamak üzerine planlanmış. Proje, araziye uygun bitkilendirme ve peyzaj ekipmanlarıyla yenilikçi bir yaklaşım ortaya koydu

Konfor ve Şıklık Bir Arada

 

‘Estetik ve fonksiyonel dengeye dayalı bir yaklaşımla oluşturulmuş özgün yaşam alanları'

Betula Landscape Architecture tasarım ve uygulama ofisinin hayata geçirdiği Bodrum'un Hebil Koyu'nda bulunan ev, kullanıcılarının estetik ve fonksiyonel beklentilerini karşılamak üzerine planlanmış.

Yaklaşık 1600 metrekarelik bir alana konumlanan bahçe, arazi formuna uygun birbirinden farklı ve ortak sirkülasyona sahip yaşam alanlarından oluşmaktadır.

 

Oldukça eğimli olan giriş sirkülasyonu kademeli yükseltme elemanlarıyla bölünerek merdiven dışında ihtiyaç halinde araç girişine de uygun olarak tasarlanmış. Corten ve doğal taş kullanılarak kaplanan yükseltme elemanlarıyla bitki kökleri gerçek toprakla buluşturulmuş.

 

Taş duvarlar bitkilendime için fon olarak kullanılırken; gerekli görülen yerlerde bölgeye özgü sarmaşıklarla (Bougainvillea , Lonicera japonica, jasminum azoricum) saklanmış.

 

makale

 

"Form işlevi takip eder" - Le Corbusier

Peyzaj tasarımından uygulamaya uzanan tüm bu süreçte yaklaşımlarının hem estetik hem de fonksiyonel dengeyi sağlayarak son kullanıcıya uygun yaşam alanları oluşturmak olduğunu söyleyen Peyzaj Mimarı Betül Aküzüm, son kullanıcı ihtiyaçlarına cevap verebilen tasarım yaklaşımının en az estetik kaygılar kadar önemli olduğunun altını çiziyor.

‘Uyum ve Zıtlık Bir Arada'

Farklı fonksiyon alanlarına sahip mekanların birleştiği ana terasta zarif bir harmoni oluşturulmuş.

 

Geniş teraslarda ergonomik ve şık mobilyalar kullanılarak onları çevreleyen, geçişlere olanak sağlayan taşınabilir farklı materyallerden ( fiber, metal,terracota) saksılarla mekanlara hareket kazandırılmış.

 

‘Özgün, Zamansız, Zarif ve Stil Sahibi Tasarım'

Yemek odası çatısı üzerinde bulunan yoga alanı, çatı bahçesine uygun planlanmış.

Gerçek toprağın olmadığı bu kotta corten yükseltme elemanları, ahşap ve çakılın uyumuyla bitkisel peyzaj birleştirilerek gün batımlarının izlendiği bu mekana dönüştürülmüş.

 

Her geçen gün suyun öneminin arttığı bu dönemde tasarım ve uygulama sırasında daha az çim kullanımına özen gösterilmiş. Bitkilendirme sonrası toprak yüzeyleri ağaç kabuğu ile örtülerek suyun buharlaşması minimum seviyeye indirilmiş, böylelikle bitkilerin su ihtiyacı azaltılmış.

 

 

makale

 

Bu atmosferin en az bitkisel unsurlar kadar önemli olan objeleri tabii ki aydınlatma ürünleridir. Gün batımından itibaren bitkilerin görünümleri için gizli aydınlatmalar ve bollardlar kullanılmış.

 

 

Disiplinler arası iyi koordine edilmiş projemiz, ev sahibinin seçkin sanat zevkiyle birleşerek son halini almıştır.

Bu vesileyle partnerlerimiz ve değerli ev sahiplerimize tekrar teşekür ederiz.

- Peyzaj Mimarı Betül Aküzüm

 


Paylaş: 

Diğer Haberler