MANOLYALAR SİZİN DE BAHÇENİZİ SÜSLESİN

MANOLYALAR SİZİN DE BAHÇENİZİ SÜSLESİN

Çiçeklerin arasında en narinlerden birisi olarak bilinen, dış mekan bitkisi olarak tercih edilen büyük çiçekli manolyalar görüntüsü ile göz doldurmakta ve İstanbul´un bir çok yerinde manolyalara rastlamak mümkündür.

Manolya her dem yeşil kalabilen veya türüne göre yazın yeşil kalan ağaç ya da ağaççık formunda bir dış mekan süs bitkisidir. Bahçeleriniz için dikebileceğiniz ideal küçük ağaç formunda olan bir bitkidir. Göz alıcı çiçekleri dikkat çeker ve oldukça dekoratiftir. Çiçekleri güzel kokuludur. Yaprakları saplı ve büyük yapıdadır. Çiçek renkleri türlerine göre değişiklik göstermekle beraber, pembe, mor, sarı, eflatun ve beyaz renklerde olabilir. Kozalak şeklinde meyve de verirler. Olgun tohumlar dökülmeden önce uzun ve ipliksi bir askıda günlerce salınırlar.

Manolya toprak isteği bakımından orta dereceli, humus bakımından zengin, geçirgen ve süzek toprakları çok sever. Özellikle toprağın nemli karakterli olması tercih edilir. Manolya
Ilıman iklim bitkisidir. Aşırı soğuklara karşı fazla dayanıklı değildir. Bahçelerinizde tek olarak kullanabilirsiniz. Daha çok park peyzaj´ında karşımıza çıkar. Rüzgarlara karşı dayanıklıdır. Çiçekleri çok gösterişlidir. Bu yüzden değerli bir bitkidir. Geniş büyüyen manolya çeşitlerini diğer ağaç ve binalardan en az 10-12 m uzağa dikmek gerekir.

Üretimi; Tohum, çelik, aşı ve daldırma yöntemi ile üretilebilir. 
Tohumlar ya toplandıktan hemen sonra ekilmeli ya da 3-6 ay katlandıktan sonra ekilmelidir. 
Çelikle üretimde ise, yazın yeşil çelik alınarak yapılmalıdır. Çelikler 10 cm uzunluğunda iki yaşlı sürgünlerden alınmalıdır.
Daldırma ile üretim ise, ilkbaharda ya da ağustos ayında yapılmalıdır. 
Aşı ile üretimde ise, anaç olarak M. grandiflora kullanılır. Yandan kertikli aşı yöntemi ile aşılanmalıdır.

ÖNEMLİ BAZI TÜRLERİ

İri Çiçekli Manolya :

Ülkemizde çok yetiştirilen bir manolya türüdür. Marmara ve Karadeniz bölgemizde sık yetiştirilmektedir. 30 metre kadar boylanabilme özelliğine sahiptir. Ilıman iklim bitkisidir. Işık alan ya da yarı gölge yerleri tercih edebilirsiniz. Her dem yeşil kalabilen bir türdür. Çiçekleri genelde Temmuz-Ağustos ayında açar ve beyaz renklidir. Çok güzel kokuludur.
Tohum, çelik ve aşı ile üretilir. Tohumlar toplanıp temizlendikten sonra kurumadan hemen veya 12 - 15 haftalık soğuk katlamadan sonra ilkbaharda ekilir. Ekimden sonra çimlenme ortamı kuru kalmamalıdır. Ayrıca Haziran-Ağustos aylarında yumuşak çelik,
yanaştırma aşı, durgun göz aşısı ve hava daldırma ile üretilir.Rüzgâra duyarlı ve korunaklı yerlere dikilmelidir. Çiçeklerini koklarken nefes verilirse çiçeklerin beyaz rengi solar ve kararır.

Soulange manolyası :

Anavatanı Fransa olan melez bir türdür. Oldukça dekoratif ve hoş bir manolya türüdür. 6 metreye kadar boylanabilme özelliğine sahiptir. Dekoratif ve güzel kokulu çiçekleri genelde Mayıs- Haziran aylarında açar. Değişik bir özelliği bitkinin; yapraklanmadan önce çiçeklerinin açmasıdır. Açık pembe renkte çiçekler açar.
Güneşli yerlerde, normal asidik topraklarda yetişir. Kent iklimine dayanır. Endüstri yörelerinde ve asidik topraklarda yetişir. Üretimi çelikle yapılır. Parklarda ve bahçelerde, kuytu ve güneşli yerlerde, ana tür ve çeşitleri, tek ya da kap içinde kullanılır.

Hastalık ve Zararlıları;

Karaleke en çok görülen hastalıktır. Zararlılardan yaprak biti, kabuklu bit ve kırmızı örümcek en çok görülen zararlılardır.

 

 


Paylaş: 

Diğer Haberler