MARDİN PEYZAJA YENİDEN BAŞLANIYOR

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine alınmasının ardından Mardin Kültürel Peyzaj alanındaki tarihi mekânlarda yenileme çalışmaları yeniden başladı.

MARDİN PEYZAJA YENİDEN BAŞLANIYOR

 

Çalışmalara hız verildi

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmasının ardından Mardin Kültürel Peyzaj alanındaki tarihi mekânlarda yenileme çalışmaları yeniden başladı. 2014 yılında hazırlanan dosyayı UNESCO’ya teslim edecek olan Mardin'de, Tarihi Dönüşüm Projesi ve altyapı çalışmalarının 2013 yılının sonunda bitirilmesi hedefleniyor. Yüzyıllardır farklı dil, din ve kültüre sahip insanların barış ve huzur içerisinde yaşadığı kent olan Mardin’in bir süre önce Birleşmiş Milletler Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatı'nın (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmasının ardından Mardin Kültürel Peyzaj Alanı'ndaki çok sayıdaki tarihi mekanda Tarihi Dönüşüm Projesi adı altında başlatılan restorasyon çalışmalarına hız verildi. Vali Turhan Ayvaz, bir süre önce Tarihi Dönüşüm Projesi kapsamında sit alanında yapılan çalışmalarla UNESCO’nun Dünya Kültür Miras Listesi'nde yer almayı hedeflediklerini belirtti.Proje hakkında bilgi veren Vali Turhan Ayvaz, 2009 yılında başlayan projenin en geç 2014 yılında bitirilmesini hedeflediklerini belirterek, "Belirlenen yaklaşık 700 beton binadan 570’i bu yıl sonuna kadar yıkmayı hedefliyoruz. Şu ana kadar 140’ın üzerinde beton binayı yıktık. 2013 yılı bizim için final yılı olacak. 2014 yılında UNESCO dosyasını Birleşmiş Milletler Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatı'na sunacağız. Bu amaçla tüm mekanlarda onarım çalışmasını bahar aylarında hızlandıracağız.” dedi. Mardin’in turizm ile kalkınmasını amaçladıklarını vurgulayan Ayvaz, şunları ifade etti: "Tüm kültürlere ait eserleri onarıyoruz. Mardin’in eski görünümüne kavuşmasını istiyoruz. Bu alanda görünümü bozan yaklaşık 700 bina yıkılacak. Tarihi Dönüşüm Projesi tamamlandığında Mardin eski ihtişamlı görünümüne kavuşacak. Bu sayede şehrin turizm potansiyeli artacak. Bugün yıllık gelen turist sayısı bir milyonu aşıyorsa Mardin’in UNESCO’ya girmesi ile bu sayı 5 milyonu bulur.”
DÜNYANIN EN ZENGİN KÜLTÜRÜ


Tarihi güzellikler

Mardin’in doğal yapısı ile taş mimarisinin benzersiz olduğunu ifade eden Ayvaz, sözlerine şöyle devam etti: "Kuduz ve Venedik’ten sonra üçüncü sit alanı olan Mardin, Ortaçağ kenti görünümüyle dünyanın en zengin kültürü ve tarihi yapıya sahiptir. 30 medeniyetin yaşadığı izleri barındırıyor. Mardin’in Dünya Mirası Listesi'ne alınması durumunda sahip olduğu tarihi güzelliklerin korunacak. UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmek uzun bir süreci kapsıyor. Bunun için bazı kriterlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Yaklaşık 7 yıl önce Dünya Mirası Listesine girmek için bir başvuru yapılmıştı. Ancak eksiklikler nedeniyle talebin reddedilme ihtimali olması nedeniyle daha sonra bu başvuru geri çekildi. Şu anda o eksiklerin giderilmesi için büyük çaba gösteriyoruz. Ayrıca tarihi kentin lazerli taraması ve rölövesi çıkarılıyor. Bu çalışma 2013 yılı sonuna kadar tamamlanması hedeflendi. Bugüne kadar yüzde 40′tan fazla lazer taraması ve yüzde 30′dan fazla rölöve çıkartıldı. Bu çalışma sayesinde şehir yıkılacak olsa dahi şehri yeniden olduğu gibi kurma şansınsa sahip olursunuz. Kolay bir çalışma değil. Bu şehri UNESCO’ya taşımak için şehrin altyapısının bitmesi gerekiyor. Rölövenin ve imar planın tamamlanması gerekiyor. Amacımız Mardin’i UNESCO’nun Dünya Miras Listesi'ne taşıyabilmektir. Bunu başaracağız. Mardin yakın bir tarihte bu listede yer alacaktır.”


Kaynak : http://www.haber3.com


Paylaş: 

Diğer Haberler