Bahçecilik sektörünün bitki koruma yönünde aldığı önlemleri kanıtlayabilmek amacıyla 25 yıl önce Hollanda’da kurulan MPS, bugün dünya genelinde Türkiye dahil 52 ülkede faaliyet gösteriyor ve sürdürülebilir üretim sertifikasyonunun öncülerinden biri olarak kabul ediliyor.
Uluslararası Pazarın Anahtarı
MPS sertifikasyonları süs bitkileri sektöründe üretim yapan firmaların küresel standartlara ulaşmasını sağlayan ve maliyetlerini azaltarak verimliliği arttıran süreçleri geliştirmek için hizmet veriyor. Bu sertifikasyonlar firmaların uluslararası pazarlara girişlerini kolaylaştırırken, ticaret hacimlerinin arttırılması için önemli bir anahtar görevi üstleniyor. Süs bitkileri üreticisi olan firmalar ürünlerinin kalitesini ve sürdürülebilir üretim yaptıklarını MPS sertifikasyonları ile şeffaf, ölçülebilir ve kanıtlanabilir hale getirerek ürünlerini kalitesini belgeliyor.
Dünya çapında uluslararası standart olarak kabul edilen MPS-ABC sertifikası, firmaların çevre üzerindeki etkilerini azaltmak için doğru adımları atmasını sağlayan, dünya çapında tanınan bir izleme aracıdır. Sertifikasyon programına katılan firmalar, her üç ayda bir bireysel performansları hakkında geri bildirim alırlar. Bu da sürdürülebilir üretim yolunda ilerlemelerini ve kaynaklarını etkin kullanmalarını sağlıyor.
Etkin Pazarlama Aracı
MPS-ABC'nin, Royal FloraHolland mezatında, MPS ticaret portalında ve sertifika sahiplerinin ürünlerinde görünür olması MPS-ABC sertifikasını etkin bir pazarlama aracı haline getirmektedir. Dış pazarlara erişimi kolaylaştıran bu sertifika, aynı zamanda üreticilerin prestijinin artmasına da katkıda bulunuyor.
MPS-GAP sertifikası, perakendecilere mal tedarik eden firmalar için izlenebilirlik, çevre, güvenlik ve hijyen alanlarındaki belirli gereksinimlere dayanılarak hazırlanıyor. MPS ve GLOBALG.A.P arasında yapılan anlaşma kapsamında her iki sertifika birbirine denk kabul edilirken, bu sayede MPS-GAP sertifikası, GLOBALG.A.P ile birlikte, toptan ve perakende satış yapanlar ile ihracatçılar için görünürlük sağlamaktadır.
MPS-ABC sertifikası, MPS-GAP için bir önkoşul niteliği taşımaktadır. MPS-GAP sertifikasının tercih edilmesinin temel nedenleri risk azaltma ve izlenebilirliktir. Ayrıca, MPS-GAP sertifikası sayesinde süs bitkileri sektöründe üretim yapan firmaların, özellikle Avrupa’da yerleşik süpermarketler ve perakendeciler tarafından ürün kabullerinde belirledikleri şartları sağladıklarını belgeliyor.
MPS-SQ sertifikası, evrensel insan haklarına, temsilci yerel kuruluşların davranış kurallarına ve aynı zamanda Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yapılan anlaşmalara dayanmaktadır. MPS-SQ sertifikasına sahip olan şirketlerin, çalışanları ile yapılan sözleşmelerinin varlığının ve içeriğinin kabul edilebilir olduğunu, çalışma saatlerinin belirlenen yasalarca uygulandığını, ayrıca bitki koruma ürünlerinin kullanımının vb. izlenebileceği anlamına gelir. Bu sayede MPS-SQ sertifikası yurtdışı pazarlarında her geçen gün tüketiciler tarafından talebi artan “sosyal açıdan sorumlu bir şekilde üretilmiş ürün” olarak üretildiğini göstermektedir.
Sürdürülebilir Üretim Belgesi
Avrupa'nın sürdürülebilir bir şekilde yetiştirilmiş süs bitkilerine olan talebi Türkiye'deki üreticilerin kanıtlanmış sürdürülebilir üretime olan ilgisinin yoğunlaşmasını sağlamaktadır. Sürdürülebilir ürünlere olan talep Avrupa ülkelerinin yanı sıra Doğu-Avrupa ülkelerinde ve Rusya'da da her geçen gün artıyor.
Süs bitkileri sektöründeki sürdürülebilir uygulamalar aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti için önem taşımaktadır. Sürdürülebilir üretim yapan firmaların MPS sertifika programlarına katılımı T.C. Ticaret Bakanlığı destek programına alınarak sürdürülebilir üretim teşvik edilmektedir. MPS, Türkiye Koordinatörlüğü aracılığıyla süs bitkileri üretimi yapan firmalara hizmet sunuyor.
MPS Türkiye Koordinatörlüğü, ülkemizde bulunan süs bitkileri üretimi yapan firmalara sertifika programları hakkında bilgi sağlarken, sertifikasyon alım süreçlerinin her adımında danışmanlık, rehberlik ve koordinasyon hizmetleri sunuyor. Türkiye Koordinatörlüğü ile gerçekleştirilen bu iş birliği sayesinde MPS, Türkiye’deki süs bitkileri sektöründe faal üreticiler ile bireysel olarak daha yakın çalışmalar yürütüyor.
2021 yılı Haziran ayı itibari ile Türkiye’de faaliyet göstermekte olan toplamda 30 firma MPS sertifikaları ile sürdürülebilir üretim yaptıklarını belgeledi ve dış pazarlardaki rekabet güçlerini artırdı. Türkiye'de sadece MPS-ABC değil, MPS-GAP ve MPS-SQ sertifikalarında da talebin hızla arttığı görülmektedir. Türkiye'deki MPS müşterileri, ağırlıklı olarak Batı Avrupa'ya ihracat yapan üreticilerden oluşuyor ve ihracat alanında sağlanan kolaylıklardan faydalanıyorlar. Türkiye’de MPS Sertifikasına sahip firmaların çoğunluğu kesme çiçek üretimi yaparken, aynı zamanda saksılı bitkiler, fidan ve anaçlık ürünlerinin üretimini yapan firmalar da yer almaktadır.
Sürdürülebilir üretimin, çoğu zaman yurtdışındaki müşteriler için bir önkoşul niteliği taşımasının yanı sıra, MPS-ABC sertifikasyon programı ile firmalarda yürütülen süreçlerin, maliyet kontrolünden, üretim çıktılarına kadar daha verimli hale gelmesinde büyük katkı sağlamaktadır. Bu da firmaların düşük maliyetlerle kaliteli üretim yaparak, uluslararası pazarda kendilerine yer bulmaları için önemli bir adım olmaktadır.