ÖDEMİŞ SÜS BİTKİLERİ VE FİDANCILIK SERGİSİ 15. KEZ KAPILARINI AÇTI

Ödemiş Belediyesi'nin katkılarıyla bu yıl 15.’si düzenlenen Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi, Kültürpark karşısındaki fuar alanında toplam 90 firmanın katılımıyla açıldı.

ÖDEMİŞ SÜS BİTKİLERİ VE FİDANCILIK SERGİSİ 15. KEZ KAPILARINI AÇTI

ÖDEMİŞ SÜS BİTKİLERİ VE FİDANCILIK SERGİSİ 15. KEZ KAPILARINI AÇTI

Ödemiş Belediyesi'nin katkılarıyla bu yıl 15.’si düzenlenen Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi, Kültürpark karşısındaki fuar alanında toplam 90 firmanın katılımıyla açıldı.

Açılış töreni, Ödemiş Kaymakamı Kasım Fikret Dayıoğlu, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet ERİŞ,  İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, Tarım ve Orman İzmir Bölge Müdür Yardımcısı Cemil Cumak, İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Musa BAKAN, Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği Başkanı Muammer Ardıcak, Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dündar, Türk Tohum Birlik Başkanı Savaş Akcan,  CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Cüneyt Oğuz, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay,  Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, İzmir Sanayi ve İş İnsanları Derneği Başkanı Hasan Küçükkurt, kamu kurum temsilcileri, protokol mensupları, sektör temsilcileri ve vatandaşların yoğun katılımı ile gerçekleştirilen Ödemiş Süs Bitkileri ve Fidancılık Sergisi 20 Ekim Pazar akşamına kadar Ödemiş Belediyesi Fuar Alanı’nda ziyaret edilebilecek.

“Yeşil Endüstrinin Kalbinden Sesleniyoruz”

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, “…Yılda 55 milyon adeti aşan süs bitkisi üretimiyle Türkiye’nin ve dünyanın önemli üretim merkezlerinden biri haline gelen Ödemiş, her yıl başarıyla düzenlediği sergi organizasyonuyla da sektörün bileşenlerini sıcak ve samimi bir ortamda birbiriyle buluşturuyor.

Yıl boyunca üretim yapılabilmesi, yayla ve ova iklimindeki farklılıklar sayesinde farklı iklim koşullarına uygun süs bitkilerinin üst düzey kalite ve standartlarda üreten ve ülkemizin bu alanda ithalata duyduğu ihtiyacı her geçen yıl azaltan Ödemiş, ihracat pastasındaki payını arttırma hedefiyle yarınlara umutla bakıyor. Çok geniş bir flora ile kentlerin ihtiyacı olan çalı, ağaç, sarılacı ve birçok Akdeniz bitkisini üretebilen Ödemiş, meyve fidanı üretiminde lokomotif olmaya devam ediyor.

Buzulların eridiği, kentsel ısı yükünün her geçen gün arttığı, her yaz mevsiminin bir öncekinden daha da sıcak geçtiği ve tüm bunların çevre ve sağlık sorunlarını beraberinde getirdiği 2010’lu yılların sonunda yeşil endüstri daha da önem kazanırken bizler bu bereketli topraklardan sizlere şunu müjdeliyoruz: ‘Güzel bir dünya için, iklim krizine dur demek için biz hazırız.

“Sürdürülebilir Üretim”

“Sergimiz aracılığıyla ‘İklim krizine çare, daha fazla yeşil doku’ derken yerelde kalkınma hedefimiz doğrultusunda İzmir Büyükşehir Belediyemizin ve Başkanımız Sayın Tunç Soyer’in de destekleriyle üreticimizin yanında olduğumuzu bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.

Kentleri yeşil dokuyla buluşturan marifetli ellerin emeğinin karşılığını alabilmesi, üretimin yarınlarda da sürdürülebilir olması için Ödemiş Belediyesi olarak üreticimizin hayatını kolaylaştırmak, üretim bölgelerinin altyapısını iyileştirmek, üreticimize tanıtım desteği sunmak üzere var gücümüzle çalışıyoruz.

Üreticilerimizin birlikler ve kooperatifler aracılığıyla bir arada olmasını önemserken bir yandan ülkemizdeki yerel yönetimlere de kentlerini daha da güzelleştirmek adına çağrıda bulunuyoruz. Yüzeylerde her geçen gün artan kentsel ısıya ve betonlaşmanın yarattığı ısıya karşı en önemli çözüm olan yeşil dokuyu en güzel örnekleriyle Ödemiş’te bulabilirsiniz… Yeryüzü cennetine hoş geldiniz...” dedi.

“Daha Az  Asfalt, Daha Az Beton, Çok Yeşil Bir Dünya”

Ödemiş Süs Üreticileri Birliği Başkanı Muammer Ardıcak, "Sergimiz üretici ve tüketicinin buluşma noktasıdır. Ödemiş beraberinde Küçük Menderes'in bulunduğu konum itibariyle elverişli toprak yapısı ve ender bulunan mikro klima sistemiyle fidancılık sektörünün kalbi konumundadır. Sadece ülkemizin değil dünyanın da en büyük sorunlarından biri olduğunu inandığımız iklim krizine dikkat çekmektedir. Sergimizin ana teması, iklim krizinin etkileri hakkında farkındalık yaratmaktadır. Türkiye'nin ekonomik krizden en başta etkilenen sektörü olmamıza rağmen, biz iklim krizi ve küresel ısınmayla mücadelenin en etkili yolu bitkilendirmek ile mümkün olacağına inanmaktayız. 15 yıldır kendi imkanlarımız dahilinde organize ettiğimiz sergimizin daha iyi bir seviye ye taşımak adına birlikten kuvvet doğar ilkesine dayanarak daha az  asfalt, daha az beton çok yeşil bir dünya hayal ediyoruz" dedi.

“Üreticilerimiz Zor Durumda”

Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dündar "2 binli yıllardan önce sektörümüz kendi yağıyla kavrulan, özel, sektörel işler ile ihracat yapan bir sektördü. 2000'li yıllardan sonra, belediye alımlarıyla, kamu alımlarıyla, ciddi bir sıçrama yapan bu anlamda kat ve kat büyüyen bir sektör olduk. Bu ilk başlarda hem bizim hem de üreticilerimiz için güzel bir gelişme oldu. İyi bir süreçti fakat son bir 1.5 yıldır; özellikle bunu üçüncü dönem olarak değerlendiriyorum, belediye alımlarının durması ile birlikte şu an üreticilerimiz çok zor durumda. Fidanlıklar, bahçeler bitkilerle dolu ama alım yok. Böyle olmasında da aslında biraz üreticiler olarak bizler de sorumluyuz. Sadece belediyelere bel bağlayarak, üretim yapmanın şu an acısını çekiyoruz. Uzun zamandır söylediğim bir şey var. Bizim sektörümüzün bir ihracat ayağı da olmalı. İçeride perakende sektörüne de hitap etmeli sadece belediye endeksli çalışmamalıyız.  Belediyelerimize de bu günlerde çok büyük işler düşüyor. Sektörümüze can suyu vermeleri gerekiyor. Bayındır Çiçekçilik Kooperatifi birkaç yıldır Hollandalı bir firmayla ıslah çalışmalarını başlatmıştır. Kendilerini kutluyorum" açıklamalarında bulundu.

“Yerli Tohum İçin Millet Bahçeleri'nde Çalışma Başlatıldı”

Türk Tohumcular Birliği Başkanı Savaş AKCAN da uzun zamandır üzerinde durdukları yerli tohum konusunda Millet Bahçeleri'nde üretim için gerekli çalışmaları başlattıklarını söyledi.

Tarım ve Orman İzmir İl Müdürü Yardımcısı Cemil Cumak ise Ödemiş ilçesinin uzun yıllardır Türkiye'nin en önemli meyve fidanı ve süs bitkisi üretim merkezlerinden birisi olduğunu ifade ederek, "Yaklaşık 26 türde 4 bin meyve fidanı çeşidinin üretimi yapılmaktadır. Ödemiş, sert ve yumuşak çekirdekli meyve fidancılığı konusunda ülke genelinde ön plana çıkmaktadır." ifadelerinde bulundu.

Kaymakam Fikret Kasım Dayıoğlu ve Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, süs bitkileri konusunda üreticinin her zaman yanında olduklarını ve sorunlarını çözmek için ellerinde geleni yapacaklarını belirti.

“Barış Pınarı Harekatın’da Mehmetçiğin Yanındayız”

Ayrıca Kaymakam Kasım Fikret Dayıoğlu, Barış Pınarı Harekatın’da Mehmetçiğin yanında olduklarını fuar vesilesiyle yine ifade etmek istediğini belirterek, fuarın kent ekonomisine fayda getirmesini dilediğini kaydetti.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri kurdelesini keserek 15'inci Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Sergisi'ni ziyarete açtı. Açılışın ardından protokol üyeleri ve açılışa katılanlar fuarda yer alan 90 firma tarafından açılan 140 standı gezi, buradaki süs bitkileri konusunda bilgi aldı.


Paylaş: 

Diğer Haberler