İstanbulda fark edildiği ilk günden beri Turunçgil Teke (Anoplophora chinensis) Böceği ile yoğun mücadelesini sürdüren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Dairesi, aralık ayında tekrar ortaya çıkan zararlıyla mücadele ederek İstanbulda 10 binlerce ağacı kurtardı. Yapılan incelemelerde hastalığa yakalanmış 1.311 ağacın çürüdüğü tespit edildi. Hastalıklı ağaçlar kesilerek yerlerine 8-10 yaşlarında meşe, ıhlamur, sığla, ginko ağaç türleri dikiliyor. Çalışmalar sonucunda İstanbul genelinde binlerce ağaç kontrol edildi ve koruma altına alındı.
BİTKİ DÜNYASININ KANSERİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı, sorumluluk alanı içinde bulunan ve arazi çalışması sırasında tespit edilen Turunçgil Uzun Antenli Teke Böceği ile yoğun mücadele ederek, on binlerce ağaç kurtardı. Bitki dünyasının kanseri olarak bilinen hastalığa yakalanan ve tedavisi mümkün olmayan 1311 ağaç ise, hastalığın yayılmaması için mayıs ayına kadar kontrollü bir şekilde kesilerek imha edilecek. Kesilen ağaçların yerine 8-10 yaşlarında hastalığın bulaşmayacağı meşe, ıhlamur, sığla, ginko ağaç türleri dikilecek.
KRİZ MASASI OLUŞTURULDU
İlk olarak Zeytinburnu 10. Yıl caddesinde görülen hastalık ile İl Tarım Müdürlüğü, Zirai Karantina müdürlüğü ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Anadolu ve Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri kriz masası oluşturdu. Zeytinburnu Abdi İpekçi spor salonu çevresi ve Fatih Karagümrük stadı çevresi 2 kmlik alan karantinaya alınarak mücadele sahası olarak belirlendi. Yapılan çalışmalar sonunda İstanbulun genelinde binlerce ağaç kontrol edildi ve koruma altına alındı.
Samatya sahilinde hasta olduğu tespit edilen bir ağaçta incelemeler yapan Park Bahçe ve Yeşil Alan Daire Başkanı İhsan Şimşek, dünyada olduğu gibi İstanbulda da bir ağaç zararlısının ağaçları tehdit ettiğini belirterek, "Yaklaşık 1 yıldır Türkçesi Turunçgil Teke olan bir böcekle mücadele halindeyiz. 2014 yılının Haziran aylarında yani bu ergini uçmaya başladığı dönemlerde bu böceği fark ettik ve o günden beri Tarım Bakanlığı ile birlikte bu böcekle mücadele ediyoruz" diye konuştu.
KESİLEN AĞAÇLARIN YERİNE YETİŞMİŞ AĞAÇLAR DİKİLİYOR
Böceğin tespit edildiği alanlarda ilaçlamalar yapıldığını söyleyen Şimşek, "Bu ağaçlarda ilaçlamanın olduğu bölgelerde ilaçlamalar yaptık. Çünkü bu ergin kanatları ufak, kendisi büyük olduğu için çok fazla uzağa uçamıyor. Yaklaşık 400 metrelik bir uçuş mesafesi var. Çıktığı bölge, Abdi İpekçi Spor Salonunun oralarda ve Fatihte görüldü. Bu bölgeleri yaklaşık olarak 1 kilometre çapında bir dairede genişlettik. O bölge içerisinde de ilaçlamalar yaptık" şeklinde konuştu.
Bazı ağaçların zararlı böcekten kurtarılamadığını kaydeden Şimşek, "Özel alanlarda dahil 1311 ağaç tespit ettik. Bu ağaçlar artık ölmüş vaziyette. Bu ağaçları da karantina altına aldık ve bugün itibari ile artık ve 1 haftadır başladık, kesimlerine devam ediyoruz. Kestiğimiz ağaçların yerine yenilerini ekmeye devam ediyoruz" dedi.
Böceğin özellikle Akça Ağaç, At Kestanesi ağaçlarına geldiğini vurgulayan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü; "Tür olarak bu tür ağaçlara en çok geliyor. Biz zarar gören bu ağaçları tamamen zararlı gördüğümüz 2 kilometrelik alandan kaldırıp yerlerine İstanbul iklimine ve bu hastalığa dayanaklı ıhlamur ya da diğer ağaçlardan dikimini yapacağız. Şu anda kesimini yaptığımız ağaç içerisinde larvalar var. Bu larvalar ağacı çürütüyor ve mayıs haziran ayı gibi ortaya çıkıyorlar. Bunlar larvadan böceğe dönmeden evvel kesip götürmemiz lazım. İstanbullulardan da Turunçgil Teke Böceği olduğunu düşündüğü ağaçları 153 numaralı hattımıza bildirmelerini rica ediyoruz."
AĞAÇ KESİMİ YAPILDI
Hastalık bulaşan ağaçların kesim işlemleri aralık ayı ortasında başladı. Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Teknik Müdür Yardımcısı Süreyya Altunışık, İstanbul İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne bağlı Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlü Yasemin Kahveci Caner, İl Koordinatörleri Ziraat Mühendisleri Figen Yurdakul ve Pınar Tezcan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığına bağlı Bitki Koruma ve Zirai Mücadele Şefliği, Budama ve Restorasyon Şefliği ekipleri ile ilk kesim çalışmaları başlatıldı.
Fatih bölgesinde başlayan kesim çalışmalarını Zeytinburnu bölgesinde de devam etti. İşaretlenip kesilen ağaçlar Bitki Koruma ve Zirai Mücadele Şefliğinde yongalama makinesinden geçirildi. Kesim yapılan alanlarda kesilen ağaçların yerine ağaç dikimi çalışmaları başladı. Çalışmalar Fatih Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü ve Zeytinburnu Belediyesi ekipleri ile koordineli yürütüldü.
KONUKÇU AĞAÇLAR İŞARETLENDİ
Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü Bitki Sağlığı Şefliği ekipleri ile Fatih ve Zeytinburnu ilçe belediye ekipleri ile yapılan ortak çalışma sonucu Turunçgil uzun antenli böceği (Anoplophora chinensis) tarafından zarar görmüş olan başta akçaağaç olmak üzere konukçu ağaçlar üzerinde gözlemler yapılarak işaretleme işlemi yapıldı. İşaretlemenin amacı kısa sürede yayılabilen istilacı böceği kontrol altına alabilmek ve konukçusu olduğu ağaçlara daha fazla zarar vermesini engellemek.
TURUNÇGİL TEKE BÖCEĞİ ZARARLISI
Bitki dünyasında en bulaşıcı ve ölümcül hastalığı olarak bilinen Turunçgil Uzun Antenli Teke böceği (Anoplophora chinensis) kışı larva haline ağaç içinde geçiriyor ve böcek larvaları ağacın içinde bulunmaktadır. Böceğin istila ettiği bu ağaçlar kesilip Uluslararası Barış Parkında depolanıp yongalama makinesinde imha ediliyor. Talaşlar ise İstaç Çöp Aktarım merkezine geri dönüşüme gönderiliyor.
Istanbul Metropolitan Municipality teams struggling with Citrus long-horned beetle which refute the trees by its danger. Tens of thousands of trees recovered in studies but 1311 of trees were found as rotten.