ORMAN YANGINLARI HIZ KESMİYOR

2 bin 987 hektar alan yok oldu, binlerce hayvan hayatını kaybetti.

ORMAN YANGINLARI HIZ KESMİYOR

Son dönemlerde Türkiye’de çıkan orman yangınları sayısı arttı. İzmir, Muğla, Eskişehir, Bodrum, Hatay ve daha birçok ilin farklı bölgelerinde çıkan orman yangınları sonucunda, 2 bin 987 hektar alan yok oldu, binlerce hayvan hayatını kaybetti.

Türkiye son dönemlerde her gün yeni bir yangın haberi ile sarsıldı. Yurdun dört bir yanından gelen son dakika yangın haberleri birbirini izledi. Doğal sebepler, vatandaşların ormanlık arazide yaptığı yanlışlar gibi etmenler yangınların çıkış sebebi olarak görülse de üst üste gelen çok sayıda yangın sabotaj ihtimalini de güçlendirdi. Terör ve Güvenlik Uzmanı Emekli İstihbarat Albayı Coşkun Başbuğ, son dönemlerde artan yangınlar için tüm seçeneklerin en ince ayrıntısına kadar güvenlik güçlerince değerlendirildiğine işaret ederek, “Türkiye geçtiğimiz yıllarda yaz dönemini 3 ya da 4 büyük yangınla kapatıyordu. Şimdi bir gün içerisinde 4 büyük yangınla mücadele ediyoruz” dedi.

2 bin 987 hektar alan yok oldu

Orman Genel Müdürlüğü’nden alınan verilere göre sadece son bir ayda ormanların bin 344 hektarı kül oldu. 2019 yılının 1 Ocak tarihinden bu yana bin 345 yerde orman yangını yaşandığı belirtildi. Çıkan yangınlar sonucunda 2 bin 987 hektar alan yok olurken, Akdeniz ve Ege sahillerinde İstanbul’a doğru uzanan 12 milyon hektarlık alan büyüklüğündeki kıyı bandı tehdit altına girdi.

Büyük tepkiler yağdı

Birçok hayvanın can vermesine ve yüzlerce hektar alanın kayıp olmasına sebep olan orman yangınlarına, sosyal medya hesaplarından büyük tepkileri yağdı.  Türk Hava Kurumu’nun 20 uçağının orman yangınlarında kullanılmayıp, hangarlarda bekletilmesine vatandaşlardan büyük tepki gösterilirken, yangınlarda uçak kiralama işlemlerinin yetersiz olduğu hakkında şikayetler oldu.

Bize emanet canlılar var

Yangınlarda zarar gören hayvanlar için her türlü yardıma hazır olduklarını belirten İzmir Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Gökhan Özdemir, “Her zaman hatırlattığımız gibi yanan sadece ormanlarımız değil, kaybettiğimiz doğal varlığımızın içinde yaban hayatının üyesi ve bizlere emanet canlılar da var. Biz veteriner hekimler olarak bu zor zamanda, yangınla mücadele sırasında yaralanmış olan yaban hayvanlarına ilk müdahalelerini yapmak amacıyla gönüllü klinisyen meslektaşlarımızla yardıma hazırız” dedi.

Tekrar Ormanlaştırılacak

Orman Genel Müdürlüğü yetkilileri her geçen gün artan orman yangınlarını önlemek amacıyla, insansız hava araçlarının ormanları izlemesi ile ilgili çalışmaları başlattıklarını belirtti. Diğer yandan yangından zarar gören ormanlık alanların en kısa sürede rehabilitasyon, tensil veya ağaçlandırma çalışmaları ile tekrar ormanlaştırılacağı bilgisi verildi. Orman Mühendisleri Odası(OMO) Genel Başkanı Hasan Türkyılmaz, “ Ülkemizde orman yangınları ile mücadele etmekten sorumlu ve alanında uzmanların bulunduğu kurum Orman Genel Müdürlüğü’dür. Yanan ormanların yeniden ağaçlandırılacağı Anayasamızın 169. Maddesinde açıkca belirtilmiştir. Orman yangınları ile ilgili çalışmaları güçlendirmek için gerekli olanlar yapılıyor” dedi.

 

 


Paylaş: 

Diğer Haberler