Türkiyenin en büyük 500 şirketi arasında 224. sırada yer alan Dumankaya İnşaat, imza attığı projelerle sektöründe öncü olmaya devam ediyor. Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, Peyzaj ve Bitkisel Materyal Üretimi ile Yapı / İnşaat Sektörünün işbirliğini anlattı. Projelerinde peyzaja büyük önem veren Dumankaya, aynı zamanda markalı konutların ekonomiye büyük katkılar sağladığını, bu durumun peyzaj mimarisini de olumlu etkilediğini kaydediyor. Dumankaya, "Peyzaj mimarisi çok önceden beri var olan köklü bir sektör fakat altın çağını markalı konutlar ve gayrimenkul geliştiricilerin tüketicilere sunduğu yaşam vaadinin konsepti içinde kendine bulduğu yer ile orantılı olarak yaşamaya başladığını" söylüyor.
Peyzaj, bitki yetiştirmenin kültürümüzün bir parçası olduğunu da hatırlatan Dumankaya, muhtemel bir ekonomik krizde kısa süreli durgunluk yaşanabileceğini ancak sektörün bundan büyük çaplı etkilenmeyeceği öngörüsünde bulundu.
Ø 2000lerin başından itibaren büyük bir ivme kazanan yapılaşmanın, ülkemizde bilinirliği düşük olan peyzaj mimarisi ve peyzaj mimarlığının disiplin ve mesleklerinin tanıtımında etkili olduğunu söyleyebilir miyiz?
2000li yıllar itibari ile büyük bir ivme kazanan markalı konutlar kendisi ile birlikte pek çok alt sektörü de yukarılara taşıdı. İnşaat sektörü zaten başlı başına ekonomiyi canlı tutan etmenlerden bir tanesi. Markalı konut ise ekonomiye katkı sürecine son 15 yılda oldukça büyük katkılar sağladı.
Örneğin, biz Dumankaya olarak sadece dört duvarla çevrili evler satmadığımızı, aksine insanlara bir yaşam vaadinde bulunduğumuzu düşünüyoruz. Bu vaadin en önemli unsurlarından bir tanesi dış görünüş ve peyzaj mimarisi. Bu kapsamda insanlara rafine zevkler sunduğumuzu düşünüyoruz. Tüketiciler de bizim "rafine zevk" dediğimiz bu yeni kavramı satın aldı ve yaşam alanının içine soktu.
Peyzaj mimarisi çok önceden beri var olan köklü bir sektör fakat altın çağını markalı konutlar ve gayrimenkul geliştiricilerin tüketicilere sunduğu yaşam vaadinin konsepti içinde kendine bulduğu yer ile orantılı olarak yaşamaya başladığını söyleyebiliriz.
Ø Önceleri konut pazarlama yöntemi olarak inşaat mühendisliği / müteahhitliğe ait terminolojiden faydalanırken şu an ekoloji, botanik, ve peyzaj sahalarına ait terminolojiye bir geçiş söz konusu. Yatırımcı şirketler bu reklam/pazarlamanın altını doldurabiliyor mu?
Kullandığınız malzemenin kalitesi, binanın güvenliği tüketiciler için her zaman önemliydi fakat artık tek başına yeterli değil. İnsanlar, güvenilir binaların yanında artık tüm ayrıntıları ile kendileri için tasarlanmış bir dünya görmek istiyor. Gayrimenkul geliştiricilerin öncelikleri de bu yönde değişti ve hatta sektörü de bu yönde dönüştürdü. İnşaat sektörünün peyzaj mimarisi için kullandığı söylem ve pazarlama-reklam taktikleri tam anlamıyla projelerde yerini buluyor.
Örneğin biz, tüm projelerimizde iddialı peyzaj uygulamalarını hayata geçiriyoruz. Dumankaya Mozaik projemiz içerisinde peyzajı bir fon olarak değil aksine yaşam alanının öznelerinden biri olarak yeniden değerlendiriyoruz. İnsanlar için peyzaj alanlarını süs platformundan çıkararak yaşamlarının vazgeçilmez bir parçası haline getiriyoruz.
PEYZAJ KÜLTÜRÜMÜZDE VAR
Ø Kamu yatırımlarını hariç tutarsak, başta İstanbul olmak üzere ülke genelinde peyzaj uygulamalarını dolayısıyla da bitkisel ve diğer yapısal materyal üretimlerini "gri yatırımlar" besliyor diyebilir miyiz?
Kamu yatırımları, peyzaj sektöründe önemli bir yer tutuyor. Özellikle de belediyelerin peyzaj alanlarına yaptığı yatırımlar yadsınamaz fakat bu yatırımlar mevsimsel etkilerle duraksayabiliyor. Öte yandan inşaat sektöründeki peyzaj yatırımları, dönemsel değişimlerden etkilenmeden devam ediyor.
Sektör, projelerine hız kesmeden devam ediyor. Hayata geçirilen projeler ile paralel olarak peyzaj düzenlemeleri de tamamlanıyor. Böylelikle inşaat sektörü ile peyzaj sektörü birbirini tamamlayan işbirliklerine dönemsel olarak değil, süreklilik arz eden bir şekilde devam etmiş oluyor.
Ø Olası bir krizin, peyzaj ve süs bitkisi yatırımlarına etkisi ne olur?
Peyzaj, bitki yetiştirme bizim kültürümüzde olan ve zenginliğimizi yansıtan önemli bir sektör. Evimizden ofisimize; sokaklarımızdan parklarımıza her alanda bu kültürümüzü sergiliyoruz.
Kriz zamanları, piyasalar için olağanüstü durumları da beraberinde getirir. Fakat günlük hayatımızın vazgeçilmez bir alanı olan peyzajın krizden çok fazla etkileneceğini sanmıyorum. Belki bir nebze kamu ve belediye yatırımları kısa bir dönem duraksasa da inşaat sektörü peyzaj yatırımlarına krizden etkilenmeksizin devam edecektir.
UĞUR DUMANKAYA
Uğur Dumankaya, 1970 yılında İstanbul Kartalda dünyaya geldi.
Dumankaya, Bilkent Üniversitesi Güzel Sanat
lar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesinden mezun oldu ve İstanbul Üniversitesinde İşletmecilik İhtisas Yönetimi üzerine Master yaptı.
1994 yılından itibaren Dumankaya İnşaat bünyesinde çeşitli görevler üstlenmiş olan Uğur Dumankaya, şu an Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapıyor.
Evli ve 4 çocuk babası olan Uğur Dumankaya İngilizce biliyor.
Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, Gayrimenkul Yatırım Ortakları Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Üyesi, İVİAD, AMPD, ve Galatasaray Spor Kulübü üyesi.
Chairman of Dumankaya Construction Co. Mr.Ugur Dumankaya mentioned that ‘landscape architecture is very old and well-established industry but profession started to live its golden age by taking place in life concepts which presented to consumers by immovable developers and brand residence constructers’.