Bu yıl Sapanca Kırkpınar’da 2.’si düzenlenecek Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali hakkında Koordinasyon toplantısı yapıldı.
19-22 Eylül tarihleri arasında Sapanca Kırkpınar’da 2.’si gerçekleşecek olan Sakarya Peyzaj ve Süs Bitkileri Festivali için Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir Koordinatörlüğünde AKOM’da Kordinasyon toplantısı yapıldı. Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali ile ilgili toplantıda Vali Ahmet Hamdi Nayir, Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, SATSO Başkanı Akgün Altuğ, Marka Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu, Ticaret Borsası Başkanı Adem Sarı, Sapanca Belediye Başkanı Özcan Özen, Tarım İl Müdürü Mehmet Erdemir, Orman Bölge Müdürü Okan Kurşun, SÜSBİR Başkanı Mehmet Yaşar, Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali Koordinatörü Remzi Adıyaman ile bürokratlar yer aldı. Toplantıda Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulacak Fidancılık ve Peyzaj A.Ş ile Sakarya’daki süs bitkiciliğinin önemi hakkında da konuşuldu.
Sakarya sektörde öncü
Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Peyzaj ve Süs Bitkiciliği konusunda Sakarya’mız ülkede ve dünyada adını duyurmuş ve bu konuda varlığını ispat etmiş şehirlerden bir tanesi. Sektörün içerisinde varlığımızı göstermenin önemli adımlarından bir tanesi de tanıtımdır. Bugün konumuz bu festivalin en iyi şekilde nasıl tanıtımını yaparız olacak. Bu çalışmaları inşallah el birliğiyle hep birlikte yürüteceğiz. Festival yapılacak alanın bütün ihtiyaçlarını karşılayıp 12 ay boyunca kullanılabilir hale getirmeliyiz. Sapanca’ya büyük katkı sağlayacak bu proje 12 ay boyunca farklı etkinliklere ev sahipliği yapacak. Sapanca’mızın ve şehrimizin turizmine büyük katkı sağlayacak etkinliklere her zaman önem vererek gerekli hassasiyeti hep birlikte göstereceğiz. Alanın altyapısı, su ve elektrik ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde gidereceğiz. Doğal bir plato konumunda olan alan ulaşım kolaylığıyla da ziyaretçilere avantaj sağlıyor” dedi.
Festival turizme hareketlilik katacak
Fidancılık ve Süs Bitkiciliği alanında Türkiye’ye örnek şehir olmanın bilinciyle hareket ettiklerini belirten Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem Yüce, “Festival şehrimizin tanıtımına, sektöre ve Sakarya’nın turizmine hareketlilik katacak. İnşallah gerekli çalışmaları paydaşlarımızla birlikte tamamlayacağız. Fidancılık ve Peyzaj A.Ş. ile de sektör esnafımıza katkılar sunacağız. Üreticilerimizin önünü açacağız ve kaliteye önem vereceğiz. Fidan üretiminde sözleşmeli üretim modelini oluşturacağız” dedi.
Vali Nayir ise “Peyzaj ve Süs Bitkiciliği konusunda Sakarya’mız ülkede ve dünyada adını duyurmuş ve bu konuda varlığını ispat etmiş şehirlerden bir tanesi” dedi.
Esnafımız ve çiftçimiz değer kazanacak
Sapanca Belediye Başkanı Özcan Özen, “Şehrimiz ve ilçemiz için çok büyük öneme sahip Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali konusunda birlikte çalışmaktan mutluluk duyuyorum. Şehrimize turizm ve tarım anlamında çok büyük katkılar sağlayacak festivalimizin kusursuz bir şekilde gerçekleşmesi için biz Sapanca Belediyesi olarak ne gerekiyorsa yapacağız. Seçim vaatlerimizden biri olan festival alanını güzelleştirmek ve alanı yıl boyunca faal bir duruma getirmek için Büyükşehir Belediyemizle birlikte çalışmalar gerçekleştireceğiz. Sapanca tarımına ve turizmine büyük katkı sağlayacak, esnafımız ve çiftçimize değer kazandıracak festivalimizin hayırlara vesile olmasını diliyorum” ifadesinde bulundu.
Sektörü ileriye taşıyacağız
Ticaret Borsası Başkanı Adem Sarı, “Gerçekleştirilecek festivalde Ticaret Borsası olarak üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz. Süs Bitkiciliğinin öneminin farkındayız. Dolayısıyla bu alanda yapılacak çalışmalara katkı sağlamaktan mutluluk duyacağız” dedi. SATSO Başkanı Akgün Altuğ ise “Festivalin bir parçası olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Fidancılıkta Sakarya’nın ülkemizde ve dünyada önemli bir yerde olduğunu biliyoruz. İnşallah yapacağımız yatırımlar ve düzenleyeceğimiz etkinliklerle şehrimizde fidan ve süs bitkiciliğini daha da ileriye taşıyacağız” dedi.
Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi
Rektör Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, SUBÜ’de tarımla ilgili kurulacak bölümlere ilişkin bilgiler paylaşarak, “Üniversitemizde Tarım Bilimleri ve Teknoloji Fakültesini kurduk. Fakültemizin adı altında 3 bölümümüz Yüksek Öğretim Kurumu’ndan onaylanarak açılmış oldu. Bölümlerimiz; Tarla Bitkileri, Bahçe Bitkileri ve Bitki Korumadır. Açılan bölümler tarım sektörümüzün ana bölümlerini oluşturmaktadır. Süs bitkiciliğiyle ilgili olan Bahçe Bitkileri Bölümü sektöre önemli katkılar sunacaktır. Üniversite olarak gerek nitelikli insan yetiştirmek, gereke AR-GE yapmak, gerekse topluma hizmet sunma konularında her daim hazırız. AR-GE, tasarım, üretim ve pazarlama hattında üniversite önemli bir faktördür” şeklinde konuştu.
Festival için gerekli çalışmaları hep birlikte tamamlayacağız
Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali’nin daha geniş bir katılımla gerçekleştireceklerini ifade eden Başkan Ekrem Yüce, “Bölgedeki üreticilerimizin pazar alanlarını genişletmek için yapacağımız festivalde gerekli çalışmaları hep birlikte tamamlayacağız. Fidancılık ve Süs Bitkiciliği alanında Türkiye’ye örnek şehir olmanın bilinciyle hareket ediyoruz. Festival şehrimizin tanıtımı, sektöre katkı ve Sakarya’nın turizmine hareketlilik katacak. İnşallah şehrimizin menfaatine olacak çalışmalarda birlikte olmaya, sektöre katkılar sunmaya devam edeceğiz” dedi.
Sözleşmeli üretim modeli
Sakarya Fidancılık ve Peyzaj A.Ş. sektöre büyük katkılar sunacağını ifade eden Başkan Yüce, “Bizim asla sektör esnafımızla rekabet etmek gibi bir düşüncemiz yok. Aksine bu alanda hizmet sunan esnafımızı geliştirmek ve korumak niyetindeyiz. Bölgesel haritalar oluşturacağız. Üreticimizin yanında olacağız. Üreticilerimizin önünü açacağız ve kaliteye önem vereceğiz. Fidan üretiminde sözleşmeli üretim modelini oluşturacağız. Bu üretim modeli üreticilerimizin heyecanını arttıracak ve üreticimizin önünü açacak. Aynı zamanda Sakarya’da ürün çeşitliliğini arttırmayı hedefliyoruz. Ürün çeşitliliğini arttırırken her zaman kaliteyi ön planda tutacağız” ifadelerinde bulundu.
AR-GE çalışmaları
Doku Kültürü Laboratuvarı’nın yeni yeri ile ilgili bilgi veren Başkan Yüce, “Daha önceden Sapanca ilçemizin Kirazca Mahallesi’nde kurmayı hedeflediğimiz Doku Kültürü Laboratuvarı Yazlık’ta Fidancılık ve Peyzaj A.Ş.’nin bulunduğu alana kurma kararı aldık. Satış alanlarımız ve misafirhanelerimiz yer alacak. AR-GE çalışmaları gerçekleştireceğiz. Deneyimli ve konuya hakim ekibimizle Sakarya’da inşallah Türkiye’de ve dünyada ses getirebileceğimiz projeler gerçekleştireceğiz” dedi.