Etkinlik kapsamında, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Parisa Güneş, "İslam Bahçeleri ve Anadolu Türk Kültürü Üzerine Etkileri" başlıklı bir sunum yaptı. Program, DÜSTBB Botanik Bahçesi Konferans Salonu'nda yoğun katılımla yapıldı.
Etkinliğin açılışında, DÜSTBB Merkez Müdürü Prof. Dr. Necmi Aksoy merkezin vizyonu, misyonu, hedefleri ve çalışma faaliyetlerine dair bir konuşma gerçekleştirdi. Aksoy'un ardından DÜSTBB Merkez Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Engin Eroğlu ise Botanik Bahçesi'nin kuruluş süreci, tasarımı ve özellikleri hakkında katılımcılara bilgiler sundu.
Açılış konuşmalarının ardından Doç. Dr. Parisa Güneş sunumuna başladı. Hint, İran, Arap Yarımadası ve Endülüs İslam bahçelerinin cennet-mekan anlayışı, su ögeleri, süsleme sanatı, kullanılan materyaller ve mezar türbe bahçeleri gibi konular hakkında bilgiler veren Güneş, Türk bahçelerinin de bu kültürlerden etkilendiğini belirtti. Bursa, Manisa ve Edirne'deki, ancak günümüze ulaşamayan ilk Türk bahçelerinin karakteristik özelliklerinden söz eden Güneş, bu bahçelerin sadece gezmek için değil, içinde yaşamak için tasarlandığını vurguladı.
Doç. Dr. Parisa Güneş, Türk bahçelerinin vazgeçilmez unsurları arasında su objelerinin, soğanlı bitkilerin ve lalenin bulunduğunu ifade etti. Gülün Türk bahçelerinin olmazsa olmazı olduğunu belirten Güneş, "Türk bahçelerinde yaprak döken ağaçların yanında ahşap kullanılmış, iç mekanlarda süslemeler yapılmıştır. İslam etkisiyle yüksek duvarlarla çevrilen Türk bahçeleri, 18 ve 19. yüzyıllarda Batı'dan gelen bahçıvanların etkisiyle Batılı unsurlarla tanışmış ve bu dönemde ilk heykeller görülmeye başlamıştır," dedi.