PLANT DERGİSİ YUNANİSTANDA

Süs bitkiciliği sektörüne yeni bir bakış açısı getiren Plant Dergisi yurt dışında ki gelişmeleri de okuyucularıyla paylaşıyor. Son olarak Yunanistan’a çıkarma yapan Plant Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Remzi Adıyaman önemli izlenimlerle döndü.

PLANT DERGİSİ YUNANİSTANDA

 

- Öncelikle misafirperverliğinizden dolayı teşekkür ediyoruz. Kooperatifinizi tanımakla başlayalım. Kaç kişilik bir yönetim kurulu var?
 
- Yönetim kurulu 7 üyeden ibaret. Başkanı, başkan yardımcısı, genel sekreter, muhasebeden sorumlu bir kişi ve 3 üye daha…
 
- Peki hemen soralım; buradaki mevcut yapılan işleri çok kısa anlatabilir misiniz? Ayrıca kooperatif kaç üyeden oluşuyor?
 
- Kooperatif 380 üyeden oluşuyor. Yunanistan’ın bütün çapında tarımın, üretilen saksı bitkilerinin  yüzde 80’i buradan karşılanıyor.
 
- Hangi tarz bitki mesela? İç mekân, kesme çiçek, dış mekan?
 
- İçe ve dış mekan bitkileri, bahçe bitkileri, meyve veren ağaçlar. Burada turunçgillerden de ağaçlar var. Yani portakal, limon ağaçları… Fakat meyve ağaçları da var aynı zamanda. Zeytin ağaçları da var. Hem yenecek masa zeytin ağaçları hem de zeytinyağı çıkarılacak zeytin ağaçları… 30 çeşit zeytin ağacı var. Yani biliyoruz tabi; yeşil zeytinler, siyah zeytinler vs…
 
Bundan ziyade çiçeklerimiz de var. Çiçek bitkilerimiz var. Dönem bitkileri yani dönemsel mevsimsel çiçekler var. Sebze bitkileri de; lahana, patlıcan, biber olarak var. Kısacası anladığınız gibi bütün bitkilerden, otlardan var. Her türlü yenilecek, iç ve dış mekân, süs bitkileri olarak var.
 
- Yanılmıyorsam burası mezat alanı olarak geçiyor ve buradan satış yapılıyor. Doğru mudur?
 
-Burası ticaret merkezimiz. Buradan direkt satışlar oluyor. Mevcut 8 bin 500 müşterimiz var. Bütün Yunanistan’dan, adalardan müşterilerimiz var.
 
-Nerelere ihracat yapılıyor?
 
-Daha çok Balkanlara ihracat yapılıyor?
 
-Peki üretim alanları kaç bin metrekare civarında? Bunu tespit edebiliyorlar mı?
 
-Başka bir kooperatif yok. Selanik’de küçük çaplı bir kooperatif var. Onun da 19 üyesi var. Yani böyle bir bilgim yok. Yunanistan çapında özel faaliyetlerde var bu alanda. Benim bilgilerim sadece bu alanda.
 
-Bundan sonraki süreçte neler yapmayı planlıyorsunuz?
 
Biz tabi ki bunun için Remzi Bey komşu ülkeler ile başta Türkiye olmak üzere alışveriş yapmak, ticaret yapmak istiyoruz. Ve inanıyoruz ki hem kalite açısından hem bitki çeşitleri açısından, para politikası bakımından daha iyi değerlendireceğimizi umuyorum. Tabi ki bir şartla; önce bir hedefimiz olmalı, hedefimizi belirlemeliyiz. Programlarımızı planlamalıyız. Tabi ki bunun için en önemlisi iyi bir zamanlamadır. Bizim iklim açısından yurdumuzda çok iyi iklimler mevcut ve iklim şartları elverişli. Ve gerçekten bizim bitkilerimiz 10 kat daha dayanıklı. Bizim burada hem bilgimiz var. Hem deneyim dolu bir geçmişimiz var hem de tecrübemiz var. Bizden bir sipariş geldiğinde (50-100 çeşide kadar gül çeşitleri var)  ve zaman verildiğinde, biz o zaman içerisinde bunu karşılamaya çalışacağız. Bunu yapabiliriz çünkü hem tecrübemiz var hem de teknik bilgilerimiz var bunu yapmak için.
 
- Hemen onun akabinde de ihracat yaparken bitki pasaportu şartı getirilmeye başlandı biliyorsunuz. Ve Avrupa’da kısmen kullanılmaya başlandı. Türkiye’de de bu uygulanmaya başlandı. Bu gibi şeylerde kolaylıklar var mı?
 
Bitki pasaportu bütün üreticiler için var.
 
- Yani kooperatif içinde geçerli, uyguluyorsunuz değil mi?
 
Evet uygulanıyor. Balkan ülkelerine giden ülkeler önce ziraatçının kontrolüne gidiyor kontrol ettikten sonra mühürlüyor. Arabayı mühürlüyor ve araba mühürlendikten sonra yola çıkıyor. Yani bitki pasaportu var. Ve daha önce de zaten bu bitkiler ziraatçıların kontörlünden geçiyordu. Ve sağlıklı olmayan bitkiler bulunduğu yerde yakılıyor. Ve sağlam bitkiler yurtiçi veya yurtdışına gönderiliyor.
 
- Fiyat politikası hakkında da bilgi verir misiniz?
 
Tabi ki şartlara bağlı bu fiyat politikası. Büyük miktar olduğu zaman siparişlerde bu çok farklı olabiliyor. Bitkinin yine çeşidine bağlı fiyatın indirilmesi gibi. Hangi türden olduğuna bağlı, ölçüsüne bağlı, üretilen miktara bağlı…
 
- Biz Yunanistan’daki faaliyetlerinizi yakından takip etme imkanı bulduk. Öncelikle hepinize teşekkür ediyorum. Buraya gelmemin ne kadar isabetli olduğunu geldikten sonra çok daha iyi anladım; daha iyi fark ettim. Dönem dönem Rusya ve Almanya ve diğer Avrupa ülkelerini gezen biri olarak da tabiî ki Yunanistan çok yakınımızda keşfedilmesi gereken bir yer…
 
 Burada gördüğünüz bir örnek. Yani üreticilerin yaptıkları ürettikleri bir örnek gördünüz.
 
- Sizlerin Türkiye ye gelmesi durumunda biz Plant Dergisi olarak sizleri Türkiye’deki üretim sahalarını gezdirebiliriz. Oradaki firmaları yani ithal yapan firmalarımızda var. Dışarıdan ithal ürün alan, sizleri bu firmalar ile birebir tanıştırırız. Plant Dergisi olarak biz bir başlangıç yapıyoruz, açılım yapıyoruz Yunanistan’la ilgili. Bundan sonra Türkiye tanıyacak Yunanistan’ı, sizleri tanıyacak dolayısı ile bundan sonra da sizinle irtibatı kesmeden Türkiye’de birebir fuarlar, sergiler ziyaret edilmeli diye düşünüyorum.
 
Bizimde orada olmamızın şart olduğunu düşünüyorum.

Paylaş: 

Diğer Haberler