Bir süre önce AK Parti Sakarya Milletvekili Mustafa İsenin girişimleriyle somutlaşan Sakaryada süs bitkiciliği sektörünün desteklenmesine yönelik çalışmalar meyvesini vermeye başladı. Sakaryada sektörün daha ileriye gidebilmesi için paydaşlarla yapılan istişare toplantıları sonrasında ‘Sakarya İli Süs Bitkiciliği Sektörü Eylem Planı 2017-2020 çerçevesi netlik kazındı. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO)nun öncülünde yürütülecek olan Eylem Planına Sakarya Valiliği ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi de destek veriyor. Eylem Planının ilk somut adımı ise Sakaryada Doku Laboratuarının kurulması yönünde oldu. Konu, SATSOnun Şubat ayı Meclis Toplantısında meclis üyeleriyle paylaşıldı.
Meclis Toplantısında "Sakarya Süs ve Gıda Bitkiciliği Üretim Mükemmeliyet Merkezi" Projesi hakkında SATSO Genel Sekreteri Yiğit Ateş bir sunum gerçekleştirdi. Proje kapsamında kurulacak olan Doku Kültürü Laboratuarı hakkında meclis üyelerine bilgi veren Ateş, şunları söyledi: "Amacımız Doku Kültürü Laboratuar teknolojisi ile Sakarya il sınırları içerisinde yer alan üreticilere, bitki çeşitleri geliştirerek, gen kopyalama teknolojisinde bitki çoğaltıp köklendirme ile temel bitkileri tedarik ederek, yurt dışı bağımlılığı asgari seviyeye indirmek, dövizin ülkemizde kalması ile tarımda dışa bağımlılığın önüne geçerek, bölgede tarımsal kalkınmayı desteklemek amacını taşımaktadır."
Genel Sekreter Ateşin sunumunun ardından Sakarya Süs ve Gıda Bitkiciliği Üretim Mükemmeliyet Merkezi Projesi" meclis üyeleri tarafından oylanarak oy birliği ile kabul edildi.
EYLEM PLANI
Meclis Toplantısından daha önce ise SATSO ev sahipliğinde oda bünyesinde faaliyet gösteren süs bitkileri yetiştiricilerinin oluşturduğu 1. Meslek Komitesi sektör temsilcileri, sektörün paydaşları ve Plant Dergisi İmtiyaz Sahibi Remzi Adıyamanın katıldığı istişare toplantısında gerçekleştirildi. Bu toplantıda Eylem Planının çerçevesi değerlendirildi. Sakarya İli Süs Bitkiciliği Sektörü Eylem Planı 2017-2020de 4 temel hedef ifade edildi. Bu hedefler şu şekilde sıralanıyor; 1) Alternatif ekim alanlarının belirlenmesi, 2) Ürünlerin pazarlanmasının sağlanması, 3) Sektöre yeterli ve nitelikli istihdamın sağlanması ve 4) Sektöre yerli fide temininin sağlanması.
Sektör temsilcileri Eylem Planın işlevsel ve paydaş kurumlar tarafından benimsenerek sektöre faydalı olacak bir şekilde gerçekleşmesi gerektiğini vurguladılar