Sakarya Valiliği, Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Sapanca Belediyesi, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde başlatılan ve ilgili kurum ve kuruluşların işbirliği ile bu yıl ikincisi düzenlenecek olan Sakarya Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali’nin basın tanıtım toplantısı Kırkpınar’da gerçekleştirildi.
Toplantıya Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan ve basın mensupları ile çok sayıda davetli iştirak etti.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, festivalin ilkinden daha çok ses getirmesinin beklendiğini dile getirdi. Başkan Altuğ, “Bu yıl festivalimize 190 civarı bir katılımcı firma bekliyoruz. Umuyoruz ki; bu festival süs bitkiciliği sektörünün önünü açarak uluslar arası boyutta gelişimine büyük katkı sağlayacaktır. Bu festivalin sürdürülebilir olması çok önemli ve önümüzdeki senelerde daha büyük katılımlarla, daha büyük organizasyonlar ile devam etme arzusundayız. Artık bu sektörün Türkiye’deki merkezi Sakarya diyoruz. Çünkü 500’e yakın bu sektörde faaliyetlerini yürüten firmamız var. Sakarya olarak amacımız kaliteli üretim ile ülkemizi süs bitkileri üretim ve pazarlama üssü yapmaktır. Sakarya’nın gelecek hedefleri arasında uzun vadede kademeli olarak süs bitkileri üretim alanını, ihracatını, üretim miktarını ve hacmini artırarak iç ve dış mekân süs bitkileri yetiştiriciliğinde “Sakarya” markasını dünyada bilinir ve aranır hale getirmek yer almaktadır. Bu aynı zamanda istihdam anlamına gelmektedir. Verimli tarım arazilerinin değerlendirilmesinde ve üreticilerimizin bilinçlendirilmesi konusunda çalışmalarımızı tüm hızıyla sürdürmekteyiz. Şehrimizi süs bitkiciliği ve peyzaj alanında öncü yapmayı büyük oranda başardık, daha da yükseltmeye devam edeceğiz.
Bizler SATSO olarak bu festivalin sürdürülebilir olması için desteklerimiz daima sürdüreceğiz. Festivalde emeği geçen başta Remzi Adıyaman olmak üzere bütün paydaşlarımızı tebrik ediyorum. Katılım gösterecek firmalarımıza ve ziyaretçilerimize şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi.
Süs bitkiciliğinde Marka Şehir
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce; “Önceki ve bu sene tertip edilen festivallerde emeği geçen başta Remzi Adıyaman olmak üzere bütün paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Geçen sene gerçekleştirilen organizasyon ile bir ilk başarıldı ve gerçekten de çok görkemli oldu. Bu sene festivalimizi çok daha görkemli bir şekilde hem ülke çapında hem de ülkelerarası çapta bir festivale dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bu festivalin hem şehrimiz hem de ülkemiz ekonomisine büyük katkıları olacağına inanıyorum. Sakarya’mızda süs bitkiciliği ve peyzaj alanında uzun yıllardır süregelen çalışmalar yapılmaktadır.
Hem ülkemizde hem de tüm dünyada yeni mimari uygulamalar mevcuttur ve bu uygulamalarda peyzaj olmazsa olmaz bir konumdadır. Hedefimiz Sakarya’yı süs bitkiciliği ve peyzaj alanında ülkemizin en büyük ihracatçısı ve dünyada da en verimli üreticisi konumuna getirmektir.
Doku Kültürü Laboratuvarı
Şehrimizde Fidan A.Ş.’nin kurulmasında ilk adımlarını attık. Kurduğumuz bu oluşum ilimizdeki tüm üreticilerimize destek sunacak, bilgi ve teknik donanımlı her türlü imkânı seferber edecektir. Sözleşmeli üretim yapma amacıyla çalışmalarımız sürmekte ve bu proje kapsamında da ülkemizin bütün belediyeleri ile işbirliği içerisinde hareket edeceğiz. Peyzaj mühendislerimiz belediyelerin ihtiyaçlarını belirleyecek ve entegre olarak hareket edeceğiz. En yakın zamanda SATSO öncülüğünde Doku Kültürü Laboratuvarı çalışmalarına başlayacağız. Artık fidan dendiğinde akla Sakarya ve kalite gelecek.” ifadelerini kullandı.
Sektör Desteklenmeli
Sakarya Valisi Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Sakarya’mıza baktığımızda mukayese üstünlüğümüzün olduğu en önemli alanlarımızdan bir tanesi peyzaj ve süs bitkiciliğidir. Mukayeseli üstünlüğümüz olan alanların bizlere daha büyük fırsatlar sağladığı, ilin gelişmesinde, tanıtılmasında yardımcı ve il açısından daha büyük fırsatlar oluşturduğu görünmektedir. Tarımda üstünlüğümüz var ancak gördükçe daha da yakından anlıyoruz ki Sakarya; peyzaj ve süs bitkilerinde sahip olduğu imkânlar ile diğer illere kıyasla büyük üstünlüğü bulunan bir şehirdir. Bu seneki festivalin daha başarılı olması için neler yapılması, kurum ve kuruluşlar arasındaki işbirliğini ne olması gerektiği ile ilgili sık sık toplantılar yaptık. Festivali yapacağımız bu güzel alanı sadece peyzaj ve süs bitkiciliği için değil aklımıza gelebilecek her türlü faaliyet için kullanabileceğimiz bir alan olarak düşünmemiz gerekmektedir. Karavan, bisiklet gibi turizmler için de yılın 12 ayı değerlendirilebilecek alan olarak kullanılması düşünülmelidir.
Doku Kültürü Laboratuvarımız bizler için çok önemli. Kalkınma ajansımızdan güdümlü proje olarak geçmiş olan SATSO’nun sahibi ve Büyükşehir Belediyemizin paydaşı olduğu bu proje sektöre çok önemli katkılar sağlayacak. Şansımız tarımın içerisinden gelen bir belediye başkanına sahip olmamızdır. Bu konuda yapılacakların en iyisini yapma yönünde fırsatımız ortaya çıkıyor. İlimizin marka değerini yükselten bu faaliyetler bizler için büyük önem arz ediyor. Festivalimiz hem ilimiz adına hem de ülkemiz adına önemli bir fırsat sağlayacaktır. Üretim, istihdam, katma değer ve döviz girdisi olarak düşünüldüğünde bu sektörün mutlaka desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum.” dedi.
Oldukça yoğun bir katılımın gerçekleştiği toplantı sonunda davetlilere ve basın mensuplarına süs bitkisi hediyesi takdim edildi. Protokolün festival alanını incelemesi ardından toplantı sona erdi.