ENA Yönetim Kurulu seçimlerinin de yapıldığı toplantıya 19 ülkeden 32 delege katıldı. Yeni Yönetim Kurulu Başkanı Almanya’dan Jan-Dieter Bruns, Başkan Yardımcısı ise Hollanda’dan Henk Raaijmakers oldu. ENA’nın en önemli gündem maddesi olan ‘Xylella fastidiosa’ bakterisi hakkında ülkelerin izlemiş olduğu politikalar, mücadele ile ilgili çalışmalar üzerine görüşler alındı. İlk kez İtalya’da görülen bu bakterinin Avrupa ülkelerine yayılmaması için alınan tedbirler anlatıldı. Bu konuda İtalya, Almanya ve Hollanda yoğun olarak görüşlerini bildirdi. SÜSBİR Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dündar, Türkiye’de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın da çıkarılan mevzuatlarla bu bakteriye karşı önlemler aldığından bahsetti. 300’den fazla konukçusu olan bu bakterinin en önemli giriş yollarının, enfekteli dikim amaçlı bitki materyali ve vektör böcekler olduğunu, Bitki Karantinası yönetmeliği ile bu bakteri için uygulanan karantina şartları ve bitki sağlığı sertifikası uygulamalarıyla ülkeye giriş yapacak bitkilerin kontrolünün yapıldığını söyledi. ENA bünyesinde devam eden ‘Sürdürülebilir bir Avrupa için Yeşil Şehirler’ projesinin yürütücüleri olan ülkeler (Belçika, Bulgaristan, Danimarka, Fransa, Almanya, Hollanda ve İngiltere) projeyle ilgili çalışmalarından bahsetti ve önümüzdeki dönem için programlarını anlattı.
PERSONEL DEĞİŞİMİ
SÜSBİR’in ENA Genel Kurul gündeminde görüşülmesi için öneride bulunduğu Avrupa’daki fidanlıklarla yapılması istenen personel değişimi konusu ise gündemde geniş yer buldu. Türkiye’de özellikle SÜSBİR üyelerinin çalışanlarından uygun gördüğü kişilerin hem yabancı dil öğrenmeleri hem de mesleki eğitim alabilmeleri için yurtdışı fidanlıklarla kısa süreli personel değişimi yapılması hakkında ülkelerin görüşleri alındı. ENA tarafından daha öncede benzer projelerin yapıldığını aktaran yetkililer, bu projelerin bürokrasi ayağının iyi yönetilmesi durumunda faydalı sonuçlar alınacağı yönünde yorumlar yaptı. ENA yetkilileri, Erasmus Programları bünyesinde değerlendirilmesi planlanan bu projenin ENA’nın gündemine alındığını ve bu konu üzerinde çalışılarak gelecek genel kurulda bir yol haritası belirlenerek bilgi vereceklerini bildirdi.
Toplantının en dikkat çekici konularından biri de ülkelerin 2017 son 6 ay ve 2018 ilk 6 ay üretimleri ve önümüzdeki dönem üretim tahminleriydi. Okunan raporlarda, Avrupa’da üretimi artan ülkelerin İtalya, Hollanda ve Almanya olduğu sonucu ortaya çıktı. Bunun yanında ENA üyesi diğer ülkelerde üretim ya sabit kalmış yada azalmış olduğu gözlendi. Ülkemizin de içinde olduğu bu grup, önümüzdeki dönem içinde üretimde ya sabitlik yada artış beklemektedir.
ÜRETİM ARTACAK
Başkan Dündar, Türkiye’de süs bitkileri sektörünün yıllar içindeki gelişimini ve ülke olarak üretim miktarımızın çok iyi bir noktada olduğunu anlattı. SÜSBİR olarak hedeflerinin, üretim miktarını arttırmak yerine ürünlerde kaliteyi ve çeşitliliği arttırarak daha kaliteli üretim yapmak olduğunun altını çizdi. Dündar, Kaliteli ve çeşitli üretimle, iç pazarda mevcut kamu ağırlıklı pazar yerine perakende satışların artacağını ve ürünlerin kalitesinin artmasıyla ihracat pazarının genişleyerek ihracat miktarının da artacağını belirtti.
SAKARYA FESTİVALİ’NE DAVET
ENA Yönetim Kurulu’nu tebrik eden Dündar, yeni yönetim kurulunu ve ENA üyesi ülkeleri bu yıl ilk kez gerçekleşecek olan Sakarya Peyzaj ve Süs Bitkiciliği Festivali’ne ve her yıl birçok yerli ve yabancı ziyaretçinin katıldığı gelenekselleşen İstanbul Flower Show’a davet etti.
Delegeler ayrıca Kraliyet Fidanlığına ve İngiltere’de diğer fidanlıklara da tesis ziyaretinde bulundu.