Siirtin Şirvan İlçesine bağlı Taşlıköy kırsalında yetişen ters lale köylüler tarafından koruma altına alındı. Köylülerin yaptığı müracaat neticesinde Siirt Belediye Kültür ve Sosyal Müdürlüğü harekete geçerek Ters Laleyi Koruma altına aldığı öğrenildi.
Ters Lalenin koruması gerektiğini belirten Siirt Belediye Kültür ve Sosyal İşleri Müdürü Beşir Aksu, dünyanın nadide çiçeklerinden biri olduğunu ve renkleri, kadife hassaslığındaki çiçeği ve estetik görünümlü tersliğiyle adeta bir doğa harikası olduğunu belirtti. Ters Lalenin Siirtin Şirvan ilçesinde doğal ortamda yetiştiğini belirten Aksu, nesli tehlike altında olan ve Anadoluda "Ağlayan Gelin" olarak dünyanın en nadide çiçeklerinden birisi olduğuna dikkati çekerek, "Kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılan ters lale, süs bitkisi olarak da değerlendirilmektedir. Dünyada bir benzeri daha bulunmayan, bu çiçek Siirt, Hakkari, Van ve Erzurumda doğal olarak yetişen ters laleler sadece belirli yerlerde görülmektedir. 167 türü bulunan ters lale çeşidinin en fazla görüldüğü ülke Türkiye olarak bilinmektedir. Yapılan araştırmalara göre, Türkiyede 43 türü bulunan ters lalelerin 20si endemik türdür" dedi.
Aksu, gövde boyu 30 ile 100 santimetre arasında değişen ters lalenin kırmızı, turuncu ve nadiren sarı renkte olabildiğini kaydederek, "Ülkemizin ev sahipliği yaptığı bu nadide çiçeğimize vatandaşlarımız da sahip çıkarsa, biyolojik zenginliğimizi gelecek nesillerimize aktarabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.