TÜRKİYE TOHUMCULUK SEKTÖRÜNDE İHRACAT ARTTI

260 milyon dolarlık ihracat, 240 milyon dolarlık ithalat yapıldı.

TÜRKİYE TOHUMCULUK SEKTÖRÜNDE İHRACAT ARTTI

Türkiye Tohumculuk sektöründe ilk kez, tohum, fide, fidan ve süs bitkilerindeki toplam ihracat, ithalatı geçti. 260 milyon dolarlık ihracat, 240 milyon dolarlık ithalat yapıldı.

Türkiye Tohumcular Birliği(TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Akcan, kısa bir sürede 4 milyar dolarlık üretim, 500 milyon dolarlık dış hacmine ulaşan, 10 milyar dolarlık katma değer üreten tohumculuk sektörünü değerlendirdi.

Bu ivme devam edecek

TÜRKTOB Başkanı Savaş Akcan tarımsal üretimin en stratejik girdisinin tohumculuk olduğunu belirterek ” Biz, tohum, fide, fidan ve süs bitkilerine, diğer anlamda bitki üretim materyallerinin hepsine birden ‘tohumculuk’ diyoruz. Bu alanlara birlikte baktığımızda 4 milyar dolarlık üretim değerine, 10 milyar dolarlık katma değere ulaştık. 2018 yılında 260 milyon dolarlık ihracat, 240 milyon dolarlık ithalat yaptık. İlk kez ihracatımız, ithalatımızı geçti. 80 ülkeye tohum satıyoruz. Bu ivme devam edecek. 2023 yılında toplam ihracatımızın 500 milyon dolar olması için dünya kazan biz kepçe dolaşıyoruz” dedi.

Süs bitkileri alanları 50 bin dekara ulaştı

2018 yılında 1 milyon 60 bin ton sertifikalı tohum, 190 milyon adet meyve fidanı, 4 milyar adet sebze fidesi ve 1.7 milyar süs bitkisi üretildiğini belirterek sektörün üretim rakamlarını gözler önüne seren  Başkan Akcan, “ Tüm gruplarda her yıl artan bir üretim grafiği var. Örneğin birliğimizin ve alt birliklerimizin kurulduğu 2008 yılından bu yana sertifikalı tohum üretimi yüzde 366, fidan üretimi yüzde 292, fide üretimi yüzde 53, süs bitkileri üretimi yüzde 15 oranında arttı. Süs bitkilerinde ayrıca üretim alanları son 15 yılda yüzde 250 artarak 50 bin dekara ulaştı. TÜRKTOB ve alt birlikleri olarak 50 bin üyemizle bitkisel üretimin tamamen milli tohumluklarla yapılması ve sertifikalı tohum kullanımının artması için yoğun bir gayretimiz var. Ancak kamu kurumları AR-GE’ye daha çok kaynak aktarmalı” ifadesinde bulundu.

Firmaların yüzde 93’ü yerli sermaye

Başkan Akcan, “Tohum ithalatı tamamen yasaklandı diyelim; emin olunuz hiçbir temel ürün grubunda üretim sıkıntısı yaşamayız. Çeşitlilikte sıkıntı olabilir ama aç kalmayız. Firmalarımızın yüzde 93’ü yerli sermayelidir. Yeli ve yerli-yabancı ortaklı firmalarımızın toplam yurt içi Pazar içindeki payı yüzde 81’dir” şeklinde konuşarak, sektörün dışa bağımlı ve yabancı firmaların hakimiyeti altında olduğu iddialarına cevap verdi.

GDO’lu tohum üretimi yasak

Tohum hatta tarım ile hiç ilgisi bulunmayan akademisyen, doktor ve gazetecilerin bezen maksatlı ve yanlış açıklamalarının yüzlere çiftçi ve milyonlarca tüketiciyi olumsuz etkilediğini vurgulayan Başkan Akcan, ” Bu kişiler, milli ekonominin temeli olan tarıma zarar verdiklerinin farkında değiller. Eğer fakında olarak yapıyorlarsa durum çok acı. Bizim için vatana ihanetle eş değerdir bu durum. Ülkemizle ilgili yasalar GDO’lu tohumların üretimini ve her türlü ticaretini yasaklamıştır. Aksi halde çok ciddi miktarda maddi ve 12 yıla kadar hapis cezası verilmektedir. Hibrit tohumlar ise daha yüksek verim ile pazar değeri yüksek, kaliteli, standardı değişmeyen, iç tüketim ve ihracatta tercih edilen ürünlerin arzı için doğal yöntemlerle üretilir. Hiçbir genetik değişiklilik söz konusu olamaz” dedi.

 

 

 


Paylaş: 

Diğer Haberler