Sektörde KDV üreticinin belini büküyor
Fuar açılışında konuşan Ödemiş Süs Bitkileri Üreticileri Birliği Başkanı Selahattin Bağlı: "Bölgede 20 milyon çalı, 5 milyon yapraklı, ibreli fidan üretildiğini, 4 bin aile ortalama 20 bin kişinin geçimini sağlıyor. Yüzde 25 yurt dışı pazar payı ve 4 milyon dolar ihracatına sahip sektörde hala çözülemeyen sorunlardan dolayı sıkıntılarımız var. Birçok gıda ve benzeri tarım ürünleri olmak üzere bitkisel ürünlerde KDV oranı yüzde 1 ile yüzde 8 arasında değişirken, çiçek ve süs bitkileri sektöründen alınan yüzde 18 KDV belimizi bükmekte. Büyükşehir Belediyelerinin yaşlı ve kuturlu ağaçların yurt dışından hala ithalatı yapılırken, bunların ülkemiz ve bölgemizde yetiştirilmesi için de devletin hazine arazilerini 8-10 yıllık süreçlerle üreticilere tahsis etmesi ve bizlerin de yurt dışı pazarlarda rekabet eder duruma gelmemize imkan sağlanmalı. Şu an Küçük Menderes Havzasında arazi toplulaştırmalarından kaynaklanan 2 bin hektar alanın hazine arazisi olarak kullanılacağı ve bu arazilerden biz üreticilere de arazilerin yarısının tahsisi ile bu alanların Organize Çiçekçilik Bölgesi olması ile sektörün hacmi büyüyerek sadeceTürkiyeye değil, Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetlerinde söz sahibi olmamızı sağlayacak bu alanların tahsis edilmesini istiyoruz" şeklinde konuşarak sektörde olan sorunları dile getirdi.
Vekilden sorunları meclis gündemine taşıma sözü
Fuara katılan ve sorunları dinleyen CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler de üzerlerine düşen görevi yapacaklarını vurgulayarak "Metropol ve megapol kentlere doğru ilerleyen günümüzde artık daha fazla yeşil alana ihtiyaç duyulmaktayken bu sektörün sorunlarla boğuşması yerine nasıl üretimi daha fazla artırırım konusu hakim olmalı. Süs-Bir Başkanının ifade ettiği konuları da TBMM gündemine taşıyacağım" diyerek söz verdi.
Orman bölge müdürlüğünden destek amaçlı alım
Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydında fidancılık ve ağaç yetiştirme konusunda öncülük etmiş tesisleri ile yıllardır sektöre katkı sağladıklarını ifade ederek, "Bu sektör elbette daha büyük olmalı. Hollanda, Konya Ovası kadar bir yerken süs bitkileri ve fidan ihracatında bizden çok yüksek ihracat rakamlarına sahip. Aslına bakarsanız bu sektörü geliştirip büyütemedik. Biz sektöre rakip değiliz ve sektörle iç içeyiz. Bu sektörün üretimlerinden de destek olma adına Orman Bölge Müdürlüğü olarak alım yapacağız" dedi